Production and competitive market structure have transformed food warehouses into complex production facilities. Due to increasing complexity and new functions, warehouses have begun to be used in almost all industrial areas. The skills they acquired posed risks to the safety and health of employees. Material handling, which is the main function of the warehouse, is done manually and by machines. The diversity of materials stored in warehouses and their flammable and explosive-flammable product contents make them more susceptible to fire. Warehouse workers may engage in unsafe behavior to meet job requirements that could compromise fire safety measures. Closing the front of fire cabinets, preventing the use of fire alarm buttons, using fire extinguishing systems for purposes other than their intended purpose, not checking fire extinguishing-alarm and evacuation systems, etc. Situations are factors that trigger the spread of fire. With a proactive approach, taking the necessary safety precautions with accurate hazard analysis and providing the necessary training for employees, work accidents and material damage and losses occurring in warehouses can be prevented to a large extent. It is possible to minimize the fire-related negativities that may occur for the employee, employer and society.
In this study, fire risk, one of the main sources of danger observed in warehouses, is discussed. The main purpose of this study is to reveal to operators and experts, employers and auditors about occupational health and safety, how much fire precautions are taken in warehouses against the risk of fire in their operations.
Üretim ve rekabetçi piyasa yapısı, gıda depolarını karmaşık üretim tesislerine dönüştürdü. Artan karmaşıklık ve yeni işlevler nedeniyle depolar neredeyse tüm endüstriyel alanlarda kullanılmaya başlandı. Edindikleri beceriler, çalışanların güvenliği ve sağlığı açısından riskler doğurdu. Deponun ana işlevi olan malzeme elleçleme, elle ve makinelerle yapılmaktadır. Depolarda depolanan malzemelerin çeşitliliği, yanıcı ve patlayıcı-parlayıcı ürün içerikleri onları yangına karşı daha duyarlı hale getirmektedir. Depo çalışanları, yangın güvenliği önlemlerini tehlikeye atabilecek iş gereksinimlerini karşılamak için güvenli olmayan davranışlarda bulunabilir. Yangın dolaplarının önünün kapatılması, yangın alarm butonlarının kullanımının engellenmesi, yangın söndürme sistemlerinin amaçları dışında kullanılması, yangın söndürme-ihbar ve tahliye sistemlerinin kontrollerini yapılmaması vb. durumlar yangının yayılmasını tetikleyen unsurlar olmaktadır. Proaktif bir yaklaşımla, doğru tehlike analizleriyle gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması ve çalışanların gerekli eğitimlerinin sağlanmasıyla iş kazaları ve depolarda meydana gelen maddi hasar ve kayıplar büyük ölçüde önlenebilir. Meydana gelebilecek yangına bağlı olumsuzlukları çalışan, işveren ve toplum açısından minimize etmek mümkündür.
Bu çalışmada depolarda gözlemlenen temel tehlike kaynaklarından biri olan yangın riski ele alınmıştır. Bu çalışmadaki temel amaç, iş sağlığı ve güvenliği konusunda işletmeci ve uzmanlara, işveren ve denetçilere, operasyonlarında yangın riskine karşı depolarda ne kadar yangın önlemleri alındığını ortaya koymaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Industrial Engineering, Health Services and Systems (Other) |
Journal Section | Occupational Health and Safety |
Authors | |
Early Pub Date | December 31, 2024 |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | February 28, 2024 |
Acceptance Date | October 9, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 8 Issue: 3 |