Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Psikoloji Dergisi, ruh sağlığı alanında gerçekleştirilen özgün bilimsel araştırmalara katkıda bulunmak amacıyla yayımlanan bir dergidir. Dergide psikoloji biliminin tüm alt alanlarıyla ilgili en güncel araştırmaların ve derleme çalışmaların yayımlanması hedeflenmektedir. Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Psikoloji Dergisi, psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik, psikiyatri, çocuk psikiyatrisi, sosyal hizmet, psikiyatri hemşireliği, çocuk gelişimi, okul öncesi eğitimi ve özel eğitim alanlarında Türkçe ve İngilizce dillerinde özgün araştırmalara yer veren hakemli akademik bir dergidir. Yayımlanan makalelerin sorumluluğu tümüyle yazar(lar)a aittir.
KİÜ Psikoloji Dergisi psikoloji alanında özgün ve nitelikli çalışmaları bir araya getirerek bilimsel ve toplumsal gelişime katkıda bulunmayı amaç edinir. Alanında saygın uluslararası dergiler arasında yer almayı bir vizyon olarak benimsemiştir. KİÜ Psikoloji Dergisi bu vizyonu gerçekleştirirken makalelerin ilk gönderiminden basım aşamasına kadar titizlikle çalışmayı, şeffaf ve dürüst bir yayın politikası izlemeyi, bilimsel etik ve değerlere uygun hareket etmeyi temel prensip olarak benimsemiştir.
KİÜ Psikoloji Dergisi yılda iki kez olmak üzere düzenli aralıklarla yayımlanır. Dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Makalelerin yayımlanması için yazar(lar)ın Telif Hakları Devir Formunu doldurup imzalamaları ve sisteme ek dosya olarak yüklemeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra, intihal raporu da sisteme eklenmelidir.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Psikoloji Dergisi'ne yayın amacıyla gönderilen dosyalar aşağıda sunulduğu şekilde hazırlanmalıdır:
Tam Metin (İndirmek için tıklayabilirsiniz)
Dergiye yayın amacıyla gönderilen araştırmaların tam metinlerinin bu bölümde yer alan "Yazım Kuralları" başlığı altındaki kriterlere uygun olması gerekmektedir. Tam metinlerin dergiye Word formatında gönderilmesi gerekmektedir.
Telif Hakkı Devir Formu (İndirmek için tıklayabilirsiniz)
Etik Kurul Onay Belgesi
Hayvanlar ve/veya insan katılımcılar üzerinde yapılan anket, test, ölçek, gözlem, görüşme, kayıt alma gibi süreçlerle 2020 yılı ve sonrasında veri toplamaya dayalı olarak yapılan tüm araştırmalar için Etik Kurul Onay Belgesi sunulması zorunludur. Araştırmacı(lar) çalışmaları ile ilgili sundukları bu belgede araştırmalarının tüm aşamalarında Etik Kurul Onay Belgesi'nde yazılı tüm şartlara uymuş olduklarını taahhüt ederler. Etik Kurul Onayı gerektirmeyen çalışmalarda bu durum yazar(lar) tarafından ilgili dosyaların makaleye gönderimi sırasında beyan edilmelidir.
Etik Kurul Beyannamesi (indirmek için tıklayabilirsiniz)
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Psikoloji Dergisi'ne yayın amacıyla gönderilen ve etik kurul onayı gerektirmeyen araştırmaların sorumlu yazarı, tüm yazarlar adına Etik Kurul Beyannamesi'ni dergi sistemine yüklemelidir.
Benzerlik Raporu
Benzerlik raporlarındaki benzerlik oranı üst sınır olarak kaynakça hariç ve alıntılar dahil % 25 kabul edilmektedir.
Yazarlık Katkısı Formu (indirmek için tıklayabilirsiniz)
Yazım Kuralları
KİÜ Psikoloji Dergisi’nde yayımlanması amaçlanan çalışmaların aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:
Dergiye gönderilecek çalışmalar, Türkçe ya da İngilizce dillerinde olmalıdır.
Yazım dili Türkçe olan çalışmalarda İngilizce; İngilizce olan çalışmalarda Türkçe özet olmalıdır.
Dergide yer alacak çalışmalar daha önce yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır.
Dergide yazım kurallarına uymayan çalışmalar değerlendirmeye alınmaz.
Aynı sayı içerisinde (çağrılı ve özel sayılar hariç olmak üzere) bir yazarın sadece bir makalesi yayımlanır. Yazarın yayına kabul edilmiş başka bir makalesi olsa dahi aynı sayı içerisinde bu makalenin yayımlanması mümkün değildir; bu makale ilerleyen sayılarda yayımlanmak üzere sıraya alınır.
Dergide kör hakemlik esastır.
Dergiye gönderilecek makalelerde benzerlik taraması yapılması istenir. Benzerlik raporlarındaki benzerlik oranı üst sınır olarak kaynakça hariç ve alıntılar dahil % 25 kabul edilmektedir.
“Etik kurul izni gerektiren” çalışmalar için ilgili Etik Kurul Raporu sisteme yüklenmelidir. Gerektirmeyen çalışmalarda bu durum yazar(lar) tarafından beyan edilmelidir.
Dergiye gönderilecek çalışmalarda uyulacak yazım kuralları aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
A4 belge boyutu dikey olarak ayarlanmalı ve sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.
Özet bölümleri, Anahtar Sözcükler, Keywords ve Kaynakça sayfaları hariç metin kısmı 4000-12000 sözcük arasında olmalıdır. Yazı stili Times New Roman, 11 punto büyüklüğünde ve Microsoft World dosyası olarak oluşturulmalıdır.
Türkçe Başlık: Çalışmanın Türkçe başlığı 12 punto büyüklüğünde kalın karakter kullanılarak BÜYÜK HARFLERLE yazılmalı ve ortalı olmalıdır.
İngilizce Başlık: İngilizce Başlık, Türkçe başlıktan sonra, 12 punto büyüklüğünde kalın karakter kullanılarak BÜYÜK HARFLERLE yazılmalı ve ortalı olmalıdır. • •
Yazar/Yazarlar: Başlıklardan sonra, yazarın ilk harfi büyük olmak üzere adı ve tamamı büyük harflerle olmak üzere soyadı, 12 punto büyüklüğünde kalın karakter kullanılarak yazılmalıdır. Ardından yazar ile ilgili bilgiler (unvan, kurum, yazarın e-posta adresi ve “ORCID” bilgileri) verilmelidir.
Özet: Türkçe “Özet”, 10 Punto büyüklüğünde İtalik yazı tipi kullanılarak 1 satır aralığıyla yazılmalı ve 150-400 sözcük arasında olmalıdır.
Anahtar sözcükler: Çalışmaların konularını yansıtan en az üç, en fazla beş Türkçe anahtar sözcük eklenmelidir. Her bir anahtar sözcüğün sadece ilk harfleri büyük olmalı, her anahtar kelime noktalı virgülle ayrılmalı ve tüm sözcükler italik yazı tipi kullanılarak verilmelidir.
Abstract: “Özet” kısmında yazılı olan metin İngilizce italik olarak verilmelidir.
İngilizce Anahtar Sözcükler: Çalışmaların konularını yansıtan en az üç en fazla beş İngilizce anahtar sözcük, Türkçe verilen anahtar sözcüklerle aynı sırada ve aynı anlamda verilmelidir. Her bir anahtar sözcüğün sadece ilk harfleri büyük olmalı, her anahtar kelime noktalı virgülle ayrılmalı ve tüm sözcükler italik yazı tipi kullanılarak verilmelidir.
Uygulamalı araştırmalarda ise şu kısımlar yer almalıdır:
Giriş: Giriş kısmında çalışmanın bölümlerine yönelik özet bilgi, bilimsel alanyazındaki karşılığı, araştırmanın önemi, araştırma problemi ve amaçları net olarak ifade edilmelidir.
Yöntem: Araştırmanın türü, modeli, soruları ve hipotez(ler)i, araştırma grubu, veri toplama teknikleri, geçerliği ve güvenirliği, verilerin analizi, sınırlılıkları, gerekli ise etik kurul onayı yöntem kısmında yer almalıdır.
Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgular çalışmanın amacı ve problemini destekler nitelikte ve bütünlüğü koruyacak biçimde, ilgili tablo, şekil, grafik veya resimlerle açıklanmalıdır.
Tartışma ve Sonuç: Araştırma bulguları ışığında ortaya çıkan sonuçlar tartışılmalı, çalışmanın sonuçlarına uygun öneriler geliştirilmelidir. Ayrıca alanyazına katkı sağlayacak, gelecekte yapılabilecek çalışmalara ve alandaki uygulamalara yönelik öneriler de verilmelidir.
Teşekkür: Gerekli görüldüğü takdirde araştırmaya katkı sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür sayfa sonu dipnotu olarak verilebilir.
Kaynak Gösterme: Metin içi ve referans listesinde gösterilecek tüm kaynaklarda APA’nın 7. versiyonu dikkate alınmalıdır. Metin içi gönderme ve atıflar, metnin diline uygun verilmelidir. Türkçe metin için Türkçe kaynak gösterme, İngilizce metin için İngilizce kaynak gösterme esasları dikkate alınmalıdır.
Kaynak olarak gösterilse dahi fotoğraf, şema vb. görsel malzeme kullanılması durumunda izin ya da telif konularındaki hukuki sorumluluk çalışmanın yazar(lar)ına aittir.
KİÜ Psikoloji Dergisi’ne makale gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması, yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
Yayımlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri editörler kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına ve araştırmalarla/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklere yönelik izin prosedürlerini gerçekleştirdiklerini gösteren belgeye sahip olmalıdır.
Yazar(lar)ın yayınlanmış erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma KİÜ Psikoloji Dergisi’ne gönderilemez.
Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf etme
Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama
Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme
Düşünce özgürlüğünü destekleme
Akademik açıdan bütünlüğü sağlama
Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme
Okuyucu ile ilişkiler
Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir.
Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel alanlarına katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir.
Editörler ayrıca okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.
Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
“Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci” mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
Editörler yazarlar tarafından kendilerinden beklenecek her konuyu ayrıntılı olarak içeren bir “Yazar Rehberi” yayınlamalıdır. Bu rehberler belirli zaman aralıklarında güncellenmelidir.
Hakemler ile ilişkiler
Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
Hakemleri zamanında dönüş ve performans gibi ölçütlerle değerlendirmelidir.
Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
Hakem havuzunun sürekli ve dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
Uluslararası Danışma Kurulu ile İlişkiler
Editör, tüm danışma kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır.
Danışma kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir.
Danışmanlar kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
Yeni danışmanlar kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
Danışmanlar kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
Danışmanlar kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
Dergi Sahibi ve Yayıncı ile İlişkiler
Editöryal ve Kör Hakemlik Süreçleri
Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan “Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci” politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.
Kalite Güvencesi
Kişisel Verilerin Korunması
Etik Kurul, İnsan ve Hayvan Hakları
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.
Akademik Yayın Bütünlüğünü Sağlamak
Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması
Yapıcılık ve Tartışmaya Açıklık
Editörler; Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.
Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.
Şikayetler
Editörler yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikâyetleri dikkatlice inceleyerek bu şikayetlere aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.
Çıkar Çatışmaları
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Tüm çalışmaların “Kör Hakemlik” ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlamaktadır. KİÜ Psikoloji Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda KİÜ Psikoloji Dergisi için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.
Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayımlandıktan sonra kullanabilir.
Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
Değerlendirmek için kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıda belirtilen etik sorumluluklar doğrultusunda gerçekleştirmelidir.
Editörler Kurulu bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
Editörler Kurulu KİÜ Psikoloji Dergisi’nde yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
KİÜ Psikoloji Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen psikolojidergisi@istiklal.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.
KİÜ Psikoloji Dergisi yazar(lar)dan yayın sürecinde ya da yayımlandıktan sonra herhangi bir adla hiçbir şekilde ücret talep etmemektedir.