Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi

Volume: 17 Number: 2 February 1, 2013
  • Yusuf Karavelioğlu
  • Emrah Ereren
  • Ali Kemal Erenler
  • Adem İlkay Diken
  • Adnan Yalçınkaya
EN TR

Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi

Abstract

Penetran kalp yaralanmaları, travma çeşitleri arasında en öldürücü olanlardır. Penetran kalp yaralanmalarına uygun yaklaşımda erken tanı, acil serviste (AS) doğru müdahale, erken resüsitasyon ve acil cerrahi müdahale önemlidir. Biz bu çalışmamızda hastanemizde açık kalp cerrahisi yapılmaya başlanmasından önceki 1 yıl içerisinde, penetran kardiyak yaralanma ile AS'ye getirilen beş hastayı retrospektif olarak inceledik ve kardiyopulmoner by-pass yapılamadığı durumlarda bile, erken ve doğru cerrahi müdahalenin sağkalım üzerine olan önemini vurgulamayı amaçladık. Çalışmaya alınan hastaların ortalama yaşı 26 (17-42) yıl idi ve tümü erkekti. İki hasta AS'ye kardiyak arrest olarak getirilmişti ve bu hastalar kurtarılamadı. Üç hasta ise AS'ye kardiyojenik şok ile getirildi ve bu hastaların tümü ameliyat sonrası iyileşti. İki hastada sağ ventrikül yaralanması tespit edildi ve bu hastaların her ikisi de operasyon sonrası hayatta kaldı. Üç hastada sol ventrikül yaralanması saptandı ve bu hastaların 2'si öldü. Üç hasta ateşli silah ile yaralanırken, 2 hasta kesici alet ile yaralanmıştı. Her iki grupta birer hasta öldü. Üç hasta herhangi bir komplikasyon olmadan taburcu edildi. İki hasta, biri operasyon öncesi ve biri operasyon sırasında olmak üzere öldü (sağkalım oranı: 3/5). Bu 3 hastanın yapılan birinci ve üçüncü ay kontrollerinde sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonları normal olarak hesaplandı ve herhangi bir major sekel oluşturan komplikasyon gelişmedi.

Keywords

References

  1. Degiannis E, Loogna P, Doll D, Bonanno F, Bowley DM, Smith MD. Penetrating cardiac injuries: recent experience in South Africa. World J Surg 2006;30:1258-64.
  2. Cihan HB, Ege E, Gulcan Ö, Turkoz R, Yasaroglu O. Penetran Kalp Yaralanmaları. Turk Gogus Kalp Dama 1998;6:217-20.
  3. Manduz S, Katrancıoğlu N, Bingol H, Atlı H, Dogan K. Delici Kardiyak Yaralanmalar. Turk Gogus Kalp Dama 2008;16:228-31.
  4. Campbell NC, Thomson SR, Muckart DJ, Meumann CM, Van Middelkoop I, Botha JB. Review of 1198 cases of penetrating cardiac trauma. Br J Surg 1997;84:1737-40.
  5. Meyer DM, Jessen ME, Grayburn PA. Use of echocardiography to detect occult cardiac injury after penetrating thoracic trauma: a prospective study. J Trauma 1995;39:902-7.
  6. Arıkan S, Yucel AF, Kocakusak A, Daduk Y, Adas G, Onal MA. Penetran kardiyak travmalı hastaların retrospektif analizi. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2003;9:124-8.
  7. Mataracı I, Polat A, Cevirme D,Buyukbayrak F,Saşmazel A, Tuncer E, Songur M, et al Increasing numbers of penetrating cardiac trauma in a new center Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2010;16:54-8.
  8. Naughton MJ, Brissie RM, Bessey PQ, McEachern MM, Donald JM Jr, Laws HL. Demography of penetrating cardiac trauma. Ann Thorac Surg 1989;209:676-83.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Yusuf Karavelioğlu This is me

Emrah Ereren This is me

Ali Kemal Erenler This is me

Adem İlkay Diken This is me

Adnan Yalçınkaya This is me

Publication Date

February 1, 2013

Submission Date

January 22, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 17 Number: 2

APA
Karavelioğlu, Y., Ereren, E., Erenler, A. K., Diken, A. İ., & Yalçınkaya, A. (2013). Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi. Koşuyolu Kalp Dergisi, 17(2), 131-134. https://doi.org/10.4274/khj.5201
AMA
1.Karavelioğlu Y, Ereren E, Erenler AK, Diken Aİ, Yalçınkaya A. Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi. Koşuyolu Kalp Dergisi. 2013;17(2):131-134. doi:10.4274/khj.5201
Chicago
Karavelioğlu, Yusuf, Emrah Ereren, Ali Kemal Erenler, Adem İlkay Diken, and Adnan Yalçınkaya. 2013. “Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi”. Koşuyolu Kalp Dergisi 17 (2): 131-34. https://doi.org/10.4274/khj.5201.
EndNote
Karavelioğlu Y, Ereren E, Erenler AK, Diken Aİ, Yalçınkaya A (February 1, 2013) Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi. Koşuyolu Kalp Dergisi 17 2 131–134.
IEEE
[1]Y. Karavelioğlu, E. Ereren, A. K. Erenler, A. İ. Diken, and A. Yalçınkaya, “Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi”, Koşuyolu Kalp Dergisi, vol. 17, no. 2, pp. 131–134, Feb. 2013, doi: 10.4274/khj.5201.
ISNAD
Karavelioğlu, Yusuf - Ereren, Emrah - Erenler, Ali Kemal - Diken, Adem İlkay - Yalçınkaya, Adnan. “Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi”. Koşuyolu Kalp Dergisi 17/2 (February 1, 2013): 131-134. https://doi.org/10.4274/khj.5201.
JAMA
1.Karavelioğlu Y, Ereren E, Erenler AK, Diken Aİ, Yalçınkaya A. Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi. Koşuyolu Kalp Dergisi. 2013;17:131–134.
MLA
Karavelioğlu, Yusuf, et al. “Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi”. Koşuyolu Kalp Dergisi, vol. 17, no. 2, Feb. 2013, pp. 131-4, doi:10.4274/khj.5201.
Vancouver
1.Yusuf Karavelioğlu, Emrah Ereren, Ali Kemal Erenler, Adem İlkay Diken, Adnan Yalçınkaya. Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi. Koşuyolu Kalp Dergisi. 2013 Feb. 1;17(2):131-4. doi:10.4274/khj.5201