Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi

Cilt: 17 Sayı: 2 1 Şubat 2013
  • Yusuf Karavelioğlu
  • Emrah Ereren
  • Ali Kemal Erenler
  • Adem İlkay Diken
  • Adnan Yalçınkaya
PDF İndir
EN TR

Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi

Öz

Penetran kalp yaralanmaları, travma çeşitleri arasında en öldürücü olanlardır. Penetran kalp yaralanmalarına uygun yaklaşımda erken tanı, acil serviste (AS) doğru müdahale, erken resüsitasyon ve acil cerrahi müdahale önemlidir. Biz bu çalışmamızda hastanemizde açık kalp cerrahisi yapılmaya başlanmasından önceki 1 yıl içerisinde, penetran kardiyak yaralanma ile AS'ye getirilen beş hastayı retrospektif olarak inceledik ve kardiyopulmoner by-pass yapılamadığı durumlarda bile, erken ve doğru cerrahi müdahalenin sağkalım üzerine olan önemini vurgulamayı amaçladık. Çalışmaya alınan hastaların ortalama yaşı 26 (17-42) yıl idi ve tümü erkekti. İki hasta AS'ye kardiyak arrest olarak getirilmişti ve bu hastalar kurtarılamadı. Üç hasta ise AS'ye kardiyojenik şok ile getirildi ve bu hastaların tümü ameliyat sonrası iyileşti. İki hastada sağ ventrikül yaralanması tespit edildi ve bu hastaların her ikisi de operasyon sonrası hayatta kaldı. Üç hastada sol ventrikül yaralanması saptandı ve bu hastaların 2'si öldü. Üç hasta ateşli silah ile yaralanırken, 2 hasta kesici alet ile yaralanmıştı. Her iki grupta birer hasta öldü. Üç hasta herhangi bir komplikasyon olmadan taburcu edildi. İki hasta, biri operasyon öncesi ve biri operasyon sırasında olmak üzere öldü (sağkalım oranı: 3/5). Bu 3 hastanın yapılan birinci ve üçüncü ay kontrollerinde sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonları normal olarak hesaplandı ve herhangi bir major sekel oluşturan komplikasyon gelişmedi.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Degiannis E, Loogna P, Doll D, Bonanno F, Bowley DM, Smith MD. Penetrating cardiac injuries: recent experience in South Africa. World J Surg 2006;30:1258-64.
  2. Cihan HB, Ege E, Gulcan Ö, Turkoz R, Yasaroglu O. Penetran Kalp Yaralanmaları. Turk Gogus Kalp Dama 1998;6:217-20.
  3. Manduz S, Katrancıoğlu N, Bingol H, Atlı H, Dogan K. Delici Kardiyak Yaralanmalar. Turk Gogus Kalp Dama 2008;16:228-31.
  4. Campbell NC, Thomson SR, Muckart DJ, Meumann CM, Van Middelkoop I, Botha JB. Review of 1198 cases of penetrating cardiac trauma. Br J Surg 1997;84:1737-40.
  5. Meyer DM, Jessen ME, Grayburn PA. Use of echocardiography to detect occult cardiac injury after penetrating thoracic trauma: a prospective study. J Trauma 1995;39:902-7.
  6. Arıkan S, Yucel AF, Kocakusak A, Daduk Y, Adas G, Onal MA. Penetran kardiyak travmalı hastaların retrospektif analizi. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2003;9:124-8.
  7. Mataracı I, Polat A, Cevirme D,Buyukbayrak F,Saşmazel A, Tuncer E, Songur M, et al Increasing numbers of penetrating cardiac trauma in a new center Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2010;16:54-8.
  8. Naughton MJ, Brissie RM, Bessey PQ, McEachern MM, Donald JM Jr, Laws HL. Demography of penetrating cardiac trauma. Ann Thorac Surg 1989;209:676-83.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yusuf Karavelioğlu Bu kişi benim

Emrah Ereren Bu kişi benim

Ali Kemal Erenler Bu kişi benim

Adem İlkay Diken Bu kişi benim

Adnan Yalçınkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Şubat 2013

Gönderilme Tarihi

22 Ocak 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Karavelioğlu, Y., Ereren, E., Erenler, A. K., Diken, A. İ., & Yalçınkaya, A. (2013). Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi. Koşuyolu Kalp Dergisi, 17(2), 131-134. https://doi.org/10.4274/khj.5201
AMA
1.Karavelioğlu Y, Ereren E, Erenler AK, Diken Aİ, Yalçınkaya A. Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi. Koşuyolu Kalp Dergisi. 2013;17(2):131-134. doi:10.4274/khj.5201
Chicago
Karavelioğlu, Yusuf, Emrah Ereren, Ali Kemal Erenler, Adem İlkay Diken, ve Adnan Yalçınkaya. 2013. “Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi”. Koşuyolu Kalp Dergisi 17 (2): 131-34. https://doi.org/10.4274/khj.5201.
EndNote
Karavelioğlu Y, Ereren E, Erenler AK, Diken Aİ, Yalçınkaya A (01 Şubat 2013) Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi. Koşuyolu Kalp Dergisi 17 2 131–134.
IEEE
[1]Y. Karavelioğlu, E. Ereren, A. K. Erenler, A. İ. Diken, ve A. Yalçınkaya, “Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi”, Koşuyolu Kalp Dergisi, c. 17, sy 2, ss. 131–134, Şub. 2013, doi: 10.4274/khj.5201.
ISNAD
Karavelioğlu, Yusuf - Ereren, Emrah - Erenler, Ali Kemal - Diken, Adem İlkay - Yalçınkaya, Adnan. “Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi”. Koşuyolu Kalp Dergisi 17/2 (01 Şubat 2013): 131-134. https://doi.org/10.4274/khj.5201.
JAMA
1.Karavelioğlu Y, Ereren E, Erenler AK, Diken Aİ, Yalçınkaya A. Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi. Koşuyolu Kalp Dergisi. 2013;17:131–134.
MLA
Karavelioğlu, Yusuf, vd. “Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi”. Koşuyolu Kalp Dergisi, c. 17, sy 2, Şubat 2013, ss. 131-4, doi:10.4274/khj.5201.
Vancouver
1.Yusuf Karavelioğlu, Emrah Ereren, Ali Kemal Erenler, Adem İlkay Diken, Adnan Yalçınkaya. Penetran Kardiyak Yaralanmaların Kalp Akciğer Pompası Olmayan Bir Hastanede Cerrahi Tedavisi. Koşuyolu Kalp Dergisi. 01 Şubat 2013;17(2):131-4. doi:10.4274/khj.5201