ALGILANAN ÇALIŞMA ARKADAŞLARI VE YÖNETİCİ DESTEĞİNİN İŞ PERFORMANSINA ETKİSİ
Abstract
Amaç: Bir örgütte yöneticinin ilgisi, iş görenlerin fikirlerini önemsemesi ve iş görenlerin gelişimlerine verdiği destek ile yaptığı katkılar, iş görenler tarafından algılanan yönetici desteğini oluşturmaktadır. Çalışma arkadaşları desteği ise iş görenlerin aynı örgütte birlikte çalıştığı kişilerden gelen desteği nasıl algıladıklarıdır. Algılanan yönetici desteği; genellikle örgütsel bağlılık, performans, işe yönelik tutumlar, stres, gerginlik gibi değişkenlerle birlikte incelenmektedir. Çalışma arkadaşları desteği ise diğer destek türleriyle birlikte daha çok stres, duygusal bağlılık, örgütsel özdeşleşme gibi değişkenlerle birlikte incelenmiş, ancak bugüne kadar yapılmış çalışmalarda iş performansı ile ilişkisinin pek ele alınmadığı görülmüştür. Bu nedenle, çalışmanın amacı, algılanan çalışma arkadaşları desteğini, algılanan yönetici desteği ile birlikte ele alınarak iş performansına etkisini incelemeye çalışmaktır.
Yöntem: Araştırma, survey yöntemi ve anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 140 kadın, 70 erkek olmak üzere toplam 210 beyaz yakalı çalışan katılmıştır.
Bulgular: Verilerin analizi sonucunda, algılanan çalışma arkadaşları ve yönetici desteği ile iş performansı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Keywords
References
- ABUALRUB, R. F. (2006). Replication and Examination of Research Data on Job Stress and Coworker Social Support With Internet and Traditional Samples. Journal Of Nursing Scholarship , 38 (2), 200-204.
- BABIN ,B.J. ve . Boles, J.S. (1996). “The Effects of Perceived Co-Worker Involvement and Supervisor Support on Service Provider Role Stress, Performance and Job Satisfaction”, Journal of Retairing , 72 (1) ,57-75.
- BHANTHUMNAVIN, D. (2003). Perceived Social Support From Supervisor and Group Members Psychological and Situational Characteristics as Predictors of Subordinate Performance in Thai Work Units. Human Resource Development Quarterly , 14 (1), 74-97.
- BEEHR T.A. , JEX, S.M. ; STACY, B.A. and MURRAY , M. A. (2000). “Work Stressors and Coworker Support as Predictors of Individual Strain and Job Performance”. Journal of Organizational Behavior ,21, 391-405
- CEYLAN, A. K., ÇELİK, G. M., ve EMHAN, A. (2015). Personel Güçlendirmesi ve Yönetici Desteğinin İş Memnuniyeti Üzerindeki Etkisi: Enerji Sektöründe Bir Uygulama. İşleme Araştırmaları Dergisi , 7 (1), 168-185.
- CHRISTEN, M. , IYER, G., ve SOBERMAN, D. (2006). Job Satisfaction, Job Performance, and Effort: A Reexamination Using Agency Theory. Journal of Marketing , 70, 137–150.
- CÔTÉ, S. ve MİNERS, C. T. (2006). Emotional Intelligence, Cognitive Intelligence, and Job Performance. Administrative Science Quarterly , 51 (1), 1-28.
- ÇÖL, G. (2008). Algılanan Güçlendirmenin İşgören Performansı Üzerine Etkileri. Doğuş Üniversitesi Dergisi , 35-46.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
March 1, 2019
Submission Date
June 19, 2018
Acceptance Date
February 1, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 8 Number: 1