Objectives: In
this context, this research aims to determine the extent to which local dishes
of Erzurum with a lot of variety of local dishes are appreciated in restaurants
by consumers, reveal the factors affecting their preference and find out their
intention to make a repeat purchase.
Methods: In
this direction, a questionnaire form was prepared by using the scale developed
by Kalemci Schneider and Ceritoglu (2010). The questionnaire form was applied
on customers/consumers of restaurants that produce local dishes belonging to
Erzurum in Istanbul province. Afterwards, by separating the qualified data, the
following analyses were run; reliability analysis, descriptive statistics and
correlation analysis and t-test.
Results:
The consumers have started to be interested in local dishes which are one of
the cultural assets of the region they travel. By this means, they had the
opportunity to taste local dishes of the visited region. In order to keep this
interest alive, it is a must for the restaurants where local dishes are
produced and presented to promote socio-cultural heritage by protecting, to
preserve these values and transfer them to next generations successfully.
Amaç: Bu
bağlamda bu çalışmada yöresel yemek çeşitliliği oldukça fazla olan Erzurum
yemeklerinin yöresel restoranlarda tüketiciler tarafından ne ölçüde
beğenildiğini belirlemek, tercih edilmesine etki eden unsurları ortaya koymak
ve tekrar satın alma niyetlerini tespit etmek amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu
doğrultuda Kelemci Schneider ve Ceritoğlu (2010) tarafından hazırlanan ölçek
kullanılarak anket formu oluşturulmuştur. İstanbul’da Erzurum iline ait yöresel
yemeklerin üretildiği restoranların müşterilerine anket uygulaması yapılmıştır.
Daha sonra sağlıklı veriler ayrıştırılarak güvenilirlik analizi, tanımlayıcı
istatistikler, korelasyon ve t testi uygulanmıştır.
Bulgular:
Tüketiciler, seyahat ettikleri bölgenin kültür varlıklarından biri olan yöresel
tatlara ilgi duymaya başlamış ve bu sayede ziyaret edilen bölgenin mutfağına
özgü yemekleri deneyimleme şansını bulmuşlardır. Yöresel yemeklerin üretilip
sunulduğu restoranların bu ilgiyi canlı tutması için sosyo-kültürel mirasa
sahip çıkarak tanıtımın yapılması, bu değerlerin korunması ve gelecek kuşaklara
başarıyla aktarılması şarttır
Subjects | Economics |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 4 |