Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları ve Mitolojik Boyutu

Volume: 2014 Number: 4 December 1, 2014
EN TR

Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları ve Mitolojik Boyutu

Abstract

Doğa, içerisinde yaşanılan bir kavram olarak insanlar arasında önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden doğanın korunmasına özen gösterilmiş, doğaya karşı yapılacak tahribatın inançsal açıdan olumsuzluklar getireceğine inanılmıştır. Doğa olayları da kimi zaman iyiye yorumlanırken kimi zaman ise Tanrı’dan gönderilen bir uyarı olarak algılanmıştır. İnsanların böyle bir düşünce içerisinde olması, geçmiş dönemlerde doğa olaylarını yeteri kadar bilimsel açıdan inceleyememesinden kaynaklanmaktadır. Böyle bir durumda doğa olayları ile ilgili birçok halk inancı ortaya çıkmış, bu halk inançları da birçok uygulamayı beraberinde getirmiştir. Bu inançlar; değişen zaman, coğrafya ve din kavramları ile birlikte çeşitli farklılıklara uğrayarak günümüze kadar süregelmiştir. Türklerdeki halk inançları ise eski inanç sistemleri ile ortaya çıkmış, kimisi İslamiyet ile birlikte yeni karakter kazanmış, kimi ise aynen günümüze ulaşmıştır. Toplumların hayata bakış tarzları, etkilendiği kültürler vb. hakkında ipucu veren halk inançlarını hemen hemen her Türk topluluğunda görmek mümkündür. Biz de çalışmamızda Karapapak-Terekeme Türkleri arasındaki doğa ile ilgili halk inançlarına ve uygulamalarına yer vereceğiz. Karapapak-Terekeme Türklerindeki doğa ile ilgili halk inançlarını Türk dünyasının diğer bölgelerindeki halk inançları ile karşılaştırıp benzerlikleri ve zıtlıkları üzerinde duracağız. Bununla birlikte halk inançlarının çıkış noktasına ve mitolojik boyutuna yer vermeye çalışacağız. Ayrıca çalışmamızda yer verdiğimiz derlemeler, Kars’ın Selim ilçesinde yaşayan Karapapak - Terekeme Türklerinden derlenmiştir

Keywords

References

  1. Aslan, Erkan (2011) “Karapapak-Terekeme Türklerinden Halk Edebiyatı ve Halk Bilimi Örnekleri”, Erciyes Dergisi, Sayı 402, Kayseri, S. 25-26.
  2. Çetinkaya, Haydar (2004) “Karapapah Türklerinde Halk İnançları” Karadeniz Araştırmaları, Sayı: 2, S. 49-72. Çobanoğlu, Özkul (2012) Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş, Akçağ Yayınevi, Ankara. Çoruhlu, Hatları, Kabalcı Yayınevi, İstanbul. Freud, Kamuran Şipal, Say Yayınları, İstanbul. (2012)
  3. Gökbel, Ahmet (1998) Anadolu Varsaklarında İnanç ve Âdetler, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, Ankara. Kalafat, İnançları” Türk Kültürü, Sayı: 431, Ankara. S. 160-164.
  4. Kırzıoğlu, M. Fahrettin (1972), “Dede Korkut Oğuznameleri Işığında” Karapapaklar, Erzurum, Atatürk Üniversitesi Basımevi.
  5. Küçükbezirci, Seyit (2009) Konya Halkbilimi Folklor Güldestesi, T.C. Konya Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü Yayınları, Konya.
  6. Mircea, Eliade (1993) Mitlerin Özellikleri, Çev.: Sema Rifat, Simavi Yayınları, İstanbul.
  7. Mircea, Eliade (2005) Dinler Tarihi İnançlar ve İbadetlerin Morfolojisi, Çev.: Mustafa Ünal, Serhat Kitabevi, Konya.
  8. Türkmen, Fikret (1999) “Eski Türklerin İnançlarında Tabiat Kültü”, Ege Üniversitesi Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, Sayı: 3, İzmir, S. 175-181.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

December 1, 2014

Submission Date

August 7, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 2014 Number: 4

APA
Aslan, E. (2014). Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları ve Mitolojik Boyutu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2014(4), 37-40. https://doi.org/10.18493/kmusekad.27679
AMA
1.Aslan E. Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları ve Mitolojik Boyutu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2014;2014(4):37-40. doi:10.18493/kmusekad.27679
Chicago
Aslan, Erkan. 2014. “Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları Ve Mitolojik Boyutu”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 2014 (4): 37-40. https://doi.org/10.18493/kmusekad.27679.
EndNote
Aslan E (December 1, 2014) Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları ve Mitolojik Boyutu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 2014 4 37–40.
IEEE
[1]E. Aslan, “Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları ve Mitolojik Boyutu”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol. 2014, no. 4, pp. 37–40, Dec. 2014, doi: 10.18493/kmusekad.27679.
ISNAD
Aslan, Erkan. “Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları Ve Mitolojik Boyutu”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 2014/4 (December 1, 2014): 37-40. https://doi.org/10.18493/kmusekad.27679.
JAMA
1.Aslan E. Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları ve Mitolojik Boyutu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2014;2014:37–40.
MLA
Aslan, Erkan. “Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları Ve Mitolojik Boyutu”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol. 2014, no. 4, Dec. 2014, pp. 37-40, doi:10.18493/kmusekad.27679.
Vancouver
1.Erkan Aslan. Karapapak-Terekeme Türklerinde Doğa Olayları İle İlgili Halk İnançları ve Mitolojik Boyutu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2014 Dec. 1;2014(4):37-40. doi:10.18493/kmusekad.27679

Cited By