OBJECTIVE: In our study we aimed to compare intraoperative hemodynamic changes and changes in QT interval with preoperative values in patients undergoing transurethral resection of the prostate (TUR-P) under spinal anesthesia.
MATERIAL AND METHODS: The study comprised of 45 patients, between the ages of 40 to 65 and ASA I-II who were planned to undergo transurethral resection of the prostate. The patients were randomly divided into 3 groups. %0.9 NaCl to group I, gelatin to group II, and to group III hydroxyethyl starch were intravenously injected via using 18 gauge intravenous catheter. Hemodynamic parameters were recorded as 5-minute intervals in preoperative period and also during the operation. QT values were recorded in 5, 15, 30, 60 minutes, before, during and after the operation.
RESULTS: There was no significant hemodynamic differences between the groups whereas in Group I, QT interval, between the preoperative and postoperative period were significantly different. Also we compared preoperative values and postoperative values of post-op 5min and 10min and found significant difference and increase. In Group II, preoperative and postoperative QT intervals were significantly different and the measurements are found to be increased. In Group III the difference between preoperative and postoperative 15min and 20min values were significant and the measurements are found to be increased. In Group III, there was significant difference between the values taken in 5 min and other times and the measurements are found to be increased.
CONCLUSIONS: In view of prolonging on intraoperative and postoperative QT interval on patients that have TUR-P operation; more care should be taken in patients who are planned TUR-P operation, who have coronary heart disease and have pre-operative acquired or congenital prolonged QT interval.
AMAÇ: Çalışmamızda spinal anestezi altında transüretral prostat rezeksiyonu (TUR-P) uygulanan hastalarda intraoperatif hemodinamik değişikliklerin ve QT mesafesi değişikliklerinin preoperatif değerler ile karşılaştırılmasını amaçladık.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya transüretral prostat rezeksiyonu uygulanacak 40-65 yaş arası ASA I-II (American Society of Anesthesiologists) toplam 45 hasta rastgele olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. I. gruba (n=15) %0.9 NaCl, II. gruba Jelatin, III. gruba Hidroksietil nişasta 18 gauge intraket ile açılan intravenöz (IV) damar yolundan verildi. Hemodinamik parametreler olarak ortalama arteriyel basınç (OAB), periferik oksijen saturasyonu (SpO2), kalp atım hızı (KAH) operasyon öncesi ve operasyon süresince 5 dakika aralıklarla ve operasyon sonrası kaydedildi. QT intervali değerleri operasyon öncesi ve operasyon süresince 5., 15., 30., 60. dakikalarda ve operasyon sonrası kaydedildi.
BULGULAR: Gruplar arası ve her bir grup kendi içinde değerlendirildiğinde ortalama arteriye basınç (OAB), periferik oksijen saturasyonu (SpO2), kalp atım hızı (KAH) açısından anlamlı bir fark bulunmazken (p>0.05), QT mesafesi grup I’de preoperatif değerler ile 5.dk ve 10.dk ile postoperatif ölçümler arasındaki farklılık anlamlı olup ve bu değerlerde artış bulunmuştur (p<0.05). Grup II’de preoperatif ve postoperatif ölçülen QT değerleri arasındaki fark anlamlı olarak artmıştır (p<0.05). Grup III’de preoperatif değerler ile, 15. dk, 20. dk, ve postoperatif değerler arası fark anlamlı olup (p<0.05) bu değerlerde artış bulunmuştur. Grup III’de 5. dakika ile diğer ölçümler arası fark anlamlı olup (p<0.05) ve bu değerlerde artış bulunmuştur.
SONUÇ: Transüretral prostat rezeksiyonu operasyonu planlanan hastalarda intraoperatif ve postoperatif QT intervalinin uzadığı gözönüne alındığında; özellikle koroner kalp hastalığı bulunan ve preoperatif edinsel ya da konjenital uzamış QT intervali saptanan hastalarda daha dikkatli olunmalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 29, 2019 |
Acceptance Date | August 7, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |