AMAÇ: Bu araştırma ile koronavirüs (COVID-19) küresel salgınının yaşandığı bu dönemde, bireylerin pandemi ile ilgili bilgi düzeylerinin, gıda hijyeni ve gıda alışverişlerindeki tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma Türkiye’nin farklı illerinde ikamet eden ve yaşları 18 ile 65 arasında değişen gönüllü bireyleri içermektedir. Araştırmaya katılan bireylerin demografik özelliklerini, mutfak kullanımı ve gıda alışverişi esnasında hijyen ile ilgili konularda bilgi ve tutumlarını belirlemeyi amaçlayan 17 sorudan ve 505 katılımcıdan oluşan çevrimiçi bir anket çalışmasıdır.
BULGULAR: Çalışmaya katılan bireylerin %53,9’unun yaşları 18 ile 65 arasında olan erkeklerden oluşmaktadır. COVID-19’un bir viral enfeksiyon olduğunu bilen bireylerin oranı %68 iken bu etkene karşı önlem almayanların oranı ise %3.8 olarak belirlenmiştir. Ankete katılanların %54.4’ü COVID-19 PCR testini yaptırdığını bildirirken bunların %19,4’ü pozitif olduğunu belirtmiştir. Etkenin gıdalar aracılığıyla bulaşmadığını fakat gıda ambalajları ile bulaşabileceğini düşünenlerin oranı ise %39.8 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, bireylerin yaşları büyüdükçe, öğrenim ve ekonomik gelir durumu arttıkça, COVID-19’un gıdalar ile bulaşmayacağını düşünenlerin sayısı anlamlı derecede artmıştır. Bununla birlikte kendisini büyük risk altında olduğunu düşünenlerin oranı %40 olarak tespit edilirken COVID-19’dan korunmak için alınan tedbirler arasında en fazla (%46,7) maske, eldiven, dezenfektan ve sosyal mesafenin birlikte kullanılması görülmüştür. Yapılan market alışverişleri sonrasında ürünleri hiç bekletmeden kullanan bireyler, kendilerini risk altında görmemektedirler. Çalışmaya katılanların %51.7’si el yıkama alışkanlıklarındaki değişiklikleri ve su tüketim miktarlarındaki artışları bildirmişlerdir. Ayrıca çalışmaya katılan bireylerin bağışıklıklarını güçlendirmek için en yüksek oranla (%38.7) organik beslenmeyi tercih ettikleri görülmüştür.
SONUÇ: Pandemi sürecinde, gıda hijyenine verilen önemin anlamlı derecede arttığı görülürken, eş zamanlı olarak su tüketimi ve el yıkama alışkanlıklarının da değiştiği görülmüştür. Bunun yanı sıra bireylerin COVID-19’un bulaşma yolları ile ilgili bireylerin bilgi seviyelerinin, bireylerin eğitim düzeyleri, gelir seviyeleri ve yaşa göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca bireylerin, organik beslenmeye yönelmesi ve vitamin takviyeleri alması, beslenme alışkanlıklarının da etkilendiğini göstermiştir.
OBJECTIVE: In this study, it was aimed to evaluate the knowledge level of individuals about the pandemic, and their attitudes towards food hygiene and food shopping during this period when the coronavirus (COVID-19) global epidemic was experienced.
MATERIAL AND METHODS: It consists of volunteer individuals residing in different provinces of Turkey and aged between 18 and 65. It is an online questionnaire study consisting of 17 questions and 505 participants, aiming to determine the demographic characteristics of the individuals participating in the study, their knowledge and attitudes about hygiene during kitchen use and food shopping.
RESULTS: 53.9% of the individuals participating in the study consisted of men between the ages of 18 and 65. While the rate of individuals who know that COVID-19 is a viral infection is 68%, the rate of those who do not take precautions against this factor is 3.8%. While 54.4% of the respondents reported that they had the COVID-19 PCR test, 19.4% of them stated that they were positive. The rate of those who think that the agent is not transmitted through food, but can be transmitted through food packaging, was determined as 39.8%. In addition, the number of people who think that COVID-19 will not be transmitted by food has increased significantly as the age of the individuals, education, and economic income increase. However, the rate of those who think that they are at great risk was determined as 40%, and among the measures taken to protect themselves from COVID-19, the most (46.7%) were the use of masks, gloves, disinfectants, and social distance together. Individuals who use products without waiting after grocery shopping do not see themselves at risk. 51.7% of the participants in the study reported changes in hand-washing habits and increases in water consumption. Moreover, it was observed that the individuals participating in the study preferred organic nutrition with the highest rate (38.7%) to strengthen their immunity.
CONCLUSIONS: While the importance given to food hygiene has increased significantly during the pandemic process, it has been observed that water consumption and hand-washing habits have changed simultaneously. In addition, it has been determined that the level of knowledge of individuals about the transmission routes of COVID-19 differs according to the education level, income level, and age of the individuals. Also, the fact that individuals turn to organic nutrition and take vitamin supplements has shown that their nutritional habits are also affected.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 13, 2023 |
Acceptance Date | August 16, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 24 Issue: 3 |