Linden is an important species for health due to the important bioactive substances (antioxidant, phenolic compounds) in its structure. After drying, it is widely consumed, especially as tea. In this study, linden was dried at 40, 45 and 50 ºC temperatures in a convective (CD) and modified temperature controlled microwave (TCM) drying oven. In the drying processes, linden samples were dried from a moisture value of 3.21±0.19 to 0.12±0.02 g moisture/g dry matter moisture value. For the temperatures specified in the CD process, the linden samples were dried in 23.5, 15 and 8.5 hours, respectively. In the TCM process, it dried in 8.25, 3.75 and 2.25 hours, respectively, for the specified temperatures. The average drying rate values determined in the CD method ranged from 0.004025-0.008274 g moisture/g dry matter.minute, and in the TCM method, the average values between 0.006178-0.0228 g moisture/g dry matter.minute. It was determined that the effective diffusion values changed between 1.46x10-5-6.02x10-6 m2/s in the CD process and between 1.06x10-6-2.35x10-7 m2/s in the TCM process. Activation energy values were calculated as 74.50 and 122.47 kJ/mol for CD and TCM processes, respectively. TCM method was determined as the most suitable (p<0.05) drying process in terms of color quality. Evaporation energy values in the CD and TCM methods varied between 0.6998-0.8312 and 0.5267-0.6497 kWh, respectively. In this study, a modified temperature controlled microwave (TCM) drying method is recommended in terms of drying kinetics, color quality and evaporation energy parameters of linden.
Drying Processes Microwave Drying Drying Kinetics Effective Diffusion-Activation Energy Quality Property Evaporation Energy
Ihlamur bünyesinde önemli bioaktif maddelerden (antioksidan, fenolik bileşikler) dolayı hem sağlık hem de içeçek olarak tüketilmektedir. Kurutulduktan sonra özellikle çay olarak tüketimi oldukça yaygındır. Bu çalışmada, konvektif (KK) ve imal edilen sıcaklık kontrollü mikrodalga (SKM) kurutma fırınlarında 40, 45 ve 50 ºC sıcaklıklarında ıhlamur kurutulmuştur. Kurutma işlemlerinde ıhlamur örnekleri 3.21±0.19 nem değerinden 0.12±0.02 g nem/g kuru madde nem değerine kadar kurutulmuştur. KK işleminde belirtilen sıcaklıklar için ıhlamur örnekleri sırasıyla 23.5, 15 ve 8.5 saatte kurumuştur. SKM işleminde ise belirtilen sıcaklıklar için sırasıyla 495, 225 ve 135 dakikada kurumuştur. KK işleminde tespit edilen ortalama kuruma oranı değerleri 0.004025-0.008274 g nem/g kuru madde.dakika, SKM işleminde ise bu değer ortalama 0.006178-0.0228 g nem/g kuru madde.dakika değerleri arasında değiştiği belirlenmiştir. Efektif difüzyon değerleri KK işleminde 1.46x10-5-6.02x10-6 m2/s arasında, SKM işleminde ise bu değer 1.06x10-6-2.35x10-7 m2/s arasında değiştiği belirlenmiştir. Aktivasyon enerji değerleri KK ve SKM işlemleri için sırasıyla 74.50 ve 122.47 kJ/mol olarak hesaplanmıştır. Renk kalitesi açısından en uygun (p<0.05) kurutma işlemi olarak SKM yöntemi tespit edilmiştir. Buharlaşma enerji değerleri açısından KK ve SKM işlemleri için sırasıyla 0.6998-0.8312 ve 0.5267-0.6497 kWh değerleri arasında değiştiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada imal edilen sıcaklık kontrollü mikrodalga (SKM) kurutma işlemi ıhlamurun kuruma kinetiği, renk kalitesi ve buharlaşma enerji parametreleri açısından kurutma yöntemi olarak uygun olduğu önerilmektedir.
Kurutma işlemleri kuruma kinetiği efektif difüzyon-aktivasyon enerji kalite özelliği buharlaşma enerjisi
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2023 |
Submission Date | December 16, 2022 |
Acceptance Date | March 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 11 Issue: 2 |