Research Article

EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN “GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ” ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER

Volume: 2 Number: 2 December 31, 2023

EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN “GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ” ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER

Abstract

Travma, beklenmedik bir anda dışarıdan gelen olumsuz bir yaşantı sonucu, bireyde oluşan etkili ve derin bir yaralanma halidir. İnsan yaşamına derin etkiler yaratan kazalar, ciddi/ölümcül hastalıklara yakalanma, ani ölümler, doğal afetler, savaş, işkence, tecavüz gibi durumlar ruhsal travmanın nedenleri arasındadır. Bu gibi çok çeşitli boyutlarda gerçekleşebilen travma, bireysel ve toplumsal bellekte derin izler yaratmaktadır. Ancak özellikle şiddet, işkence ve terör gibi insan kaynaklı travmaların atlatılması, doğal felaketlere oranla daha zordur. Örneğin savaş esnasında ve sonrasında bizzat içinde yaşadığı topluma/dünyaya aidiyet duygusunu yitirme sonucunda, bireyin ruhsal yaralanması ve travması güvensizlik, korku ve paranoya gibi farklı biçimlerde tezahür etmektedir. Bu bağlamda bir Holokost mağduru olan yazar Elie Wiesel’in yapıtlarında geçmişin izi farklı şekillerde ve farklı tiplerde okurun karşına çıkmaktadır. Yazarın tarihten beslenen Gece, Şafak Vakti ve Gündüz adlı yapıtları belgesel bir nitelik taşıması ve –kısmen– gerçek gerçekliğe ait olması bakımından tanık edebiyatı; aynı zamanda yaşanan travmatik deneyimler ile bireysel ve kolektif bellek bağlamında travma edebiyatı kategorisine girmektedir. Yazarın yapıtların arka planlarına inmek ve yazarı şekillendiren yaşantıyı irdelemek adına psikoloji, sosyoloji ve tarih olmak üzere sosyal bilim dallarının yardımıyla Metni aşkın yöntem kullanılmıştır. Öte yandan yapıtlarda yer alan motif ve izlekler metin odaklı yaklaşımını benimsenmesine neden olmuştur. Dolayısıyla bu çalışma için karma bir yöntem kullanılmıştır.

Keywords

References

  1. Améry, J. (2015). Suç Ve Kefaretin Ötesinde Alt Edilmişliğin Üstesinden Gelme Denemeleri, İstanbul: Metis Yayınları.
  2. Assmann, J. (1995). “Erinnern, Um Dazuzugehören. Kulturelles Gedächtnis, Zugehörigkeitsstruktur Und Normative Vergangenheit”. Kristin Platt, Mihran Dabag (Ed.). Generation Und Gedächtnis Erinnerungen Und Kollektive Identitäten (S.51-76). Opladen: Leske+Budrich.
  3. Assmann, J. (2001). Kültürel Bellek, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  4. Bachmann, M. (2009). Life, Writing, and Problems of Genre in Elie Wiesel and Imre Kertész, Rocky Mountain Review, Spring, 2009, Vol. 63, No. 1 (Spring, 2009), 79-88.
  5. Barloewen, von C. (2000). “Wer einem Zeugen zuhört, wird selbt zum Zeugen – Der Friedensnobelpreisträger Elie Wiesel im Gespräch mit Constantin von Barloewen ”, Frankfurter Rundschau, 23.11.2000/273.
  6. Bauer, Y. (2002). Soykırımı Yeniden Düşünmek, Çev. Orhun Yakın, Ankara: Phoenix Yayınevi.
  7. Bloom, H. (2004). Literature of the Holocaust, Broomall: Chelsea House Publishers.
  8. Connerton P. (2014). Toplumlar Nasıl Anımsar?. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

World Languages, Literature and Culture (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2023

Submission Date

December 18, 2023

Acceptance Date

December 27, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 2 Number: 2

APA
Genç, H. (2023). EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN “GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ” ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER. Korpusgermanistik, 2(2), 33-54. https://izlik.org/JA22DM27TH
AMA
1.Genç H. EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN “GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ” ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER. Korpusgermanistik. 2023;2(2):33-54. https://izlik.org/JA22DM27TH
Chicago
Genç, Hatice. 2023. “EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN ‘GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ’ ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER”. Korpusgermanistik 2 (2): 33-54. https://izlik.org/JA22DM27TH.
EndNote
Genç H (December 1, 2023) EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN “GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ” ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER. Korpusgermanistik 2 2 33–54.
IEEE
[1]H. Genç, “EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN ‘GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ’ ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER”, Korpusgermanistik, vol. 2, no. 2, pp. 33–54, Dec. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22DM27TH
ISNAD
Genç, Hatice. “EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN ‘GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ’ ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER”. Korpusgermanistik 2/2 (December 1, 2023): 33-54. https://izlik.org/JA22DM27TH.
JAMA
1.Genç H. EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN “GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ” ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER. Korpusgermanistik. 2023;2:33–54.
MLA
Genç, Hatice. “EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN ‘GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ’ ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER”. Korpusgermanistik, vol. 2, no. 2, Dec. 2023, pp. 33-54, https://izlik.org/JA22DM27TH.
Vancouver
1.Hatice Genç. EDEBİ TANIKLIK ÖRNEĞİ OLARAK ELIE WIESEL’İN “GECE, ŞAFAK VAKTİ, GÜNDÜZ” ÜÇLEMESİNDE TRAVMATİK DENEYİMLER. Korpusgermanistik [Internet]. 2023 Dec. 1;2(2):33-54. Available from: https://izlik.org/JA22DM27TH