TR
EN
Lider - Üye Etkileşimi ve Çalışan Tutumları Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Araştırma
Abstract
Lider-üye etkileşimi teorisi, farklı astlar ile lider arasında farklı ilişkiler gelişebileceği düşüncesinden hareket eder. Bu teoriye göre lider, zaman ve kaynakların sınırlı olması gibi bazı nedenlerden dolayı bazı üyeler ile daha yakın ve niteliği yüksek, bazı üyelerle ise daha düşük nitelikte ve daha otoriteye bağlı ilişkiler geliştirebilmektedir. Bu çalışmada, lider üye arasındaki etkileşim ile astların iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki İzmir İli Çeşme İlçesinde yer alan anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda incelenmiştir. Çalışmanın amacı; anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda görevli öğretmenlerin, amirleri ile aralarındaki lider-üye etkileşimlerinin nasıl olduğunu ve bu etkileşimin öğretmenlerin örgütlerine olan örgütsel bağlılıklarını ve iş tatminlerini ne şekilde etkilediğini ortaya koymaktır. Araştırmanın temel bulguları, okul idarecileri ve öğretmenler arasındaki lider üye etkileşimi ve bu etkileşimin boyutlarının öğretmenlerin iş tatminleri ile genel, duygusal ve normatif bağlılıkları üzerinde pozitif ve anlamlı etkileri olduğunu göstermektedir
Keywords
References
- Allen, N.J. ve Meyer J.P. (1990). “The Measurementand Antecedents of Affective, Continuance and Normative Commitment to the Organization”. Journal of Occupational Psychology, 63, s:1-18.
- Aslan, Şebnem ve Özata, Musa (2009). “Lider-Üye Etkileşiminin (LMX) Yöneticiye Duyulan Güven Düzeyine Etkisi”. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi.
- URL:http://www.iibf.selcuk.edu.tr/iibf_dergi/dosyalar/321348072603.pdf
- Aydıntan, Belgin ve Göksel, Aykut (2012). “lider Üye etkileşimi Düzeyinin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi: Görgül Bir Araştırma”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:17, Sayı:2, s:247-271.
- Bauer,Tayla N. ve Green, Stephen G. (1996). “Development of Leader-Member Exchange: A Longitudinal Test”. The Academy of Management JournalVol. 39, No. 6, s.1538- 1567.
- Bitmiş, M. Gökhan ve Ergeneli, Azize (2011). “Contingency Approachto Strategic Management: A Test of The Mediating Effect of Leader Member Exchange on The Relationship Between Psychological Empowerment and Job Satisfaction in 21st Century Workplace”. Journal of Global Strategic Management, 10, s:90-100.
- Bolat, İnci (2011). Öz Yeterlilik ve Lider Üye Etkileşimi İlişkisi: Göze Girme Davranışları ve Güç Mesafesinin Etkisi. Detay Yayıncılık, Ankara.
- Bolat, İnci (2011). “Lider Üye Etkileşimi ve Tükenmişlik İlişkisi”. İş-Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Cilt:13, Sayı:2, s:63-80.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
December 1, 2014
Submission Date
December 1, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2014 Number: 28
APA
Çekmecelioğlu, H. G., & Ülker, F. (2014). Lider - Üye Etkileşimi ve Çalışan Tutumları Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 28, 35-58. https://izlik.org/JA83RE73SB
AMA
1.Çekmecelioğlu HG, Ülker F. Lider - Üye Etkileşimi ve Çalışan Tutumları Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Araştırma. KOSBED. 2014;(28):35-58. https://izlik.org/JA83RE73SB
Chicago
Çekmecelioğlu, Hülya Gündüz, and Filiz Ülker. 2014. “Lider - Üye Etkileşimi Ve Çalışan Tutumları Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Araştırma”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 28: 35-58. https://izlik.org/JA83RE73SB.
EndNote
Çekmecelioğlu HG, Ülker F (December 1, 2014) Lider - Üye Etkileşimi ve Çalışan Tutumları Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 28 35–58.
IEEE
[1]H. G. Çekmecelioğlu and F. Ülker, “Lider - Üye Etkileşimi ve Çalışan Tutumları Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Araştırma”, KOSBED, no. 28, pp. 35–58, Dec. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA83RE73SB
ISNAD
Çekmecelioğlu, Hülya Gündüz - Ülker, Filiz. “Lider - Üye Etkileşimi Ve Çalışan Tutumları Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Araştırma”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 28 (December 1, 2014): 35-58. https://izlik.org/JA83RE73SB.
JAMA
1.Çekmecelioğlu HG, Ülker F. Lider - Üye Etkileşimi ve Çalışan Tutumları Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Araştırma. KOSBED. 2014;:35–58.
MLA
Çekmecelioğlu, Hülya Gündüz, and Filiz Ülker. “Lider - Üye Etkileşimi Ve Çalışan Tutumları Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Araştırma”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 28, Dec. 2014, pp. 35-58, https://izlik.org/JA83RE73SB.
Vancouver
1.Hülya Gündüz Çekmecelioğlu, Filiz Ülker. Lider - Üye Etkileşimi ve Çalışan Tutumları Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Araştırma. KOSBED [Internet]. 2014 Dec. 1;(28):35-58. Available from: https://izlik.org/JA83RE73SB