Research Article

İstenen ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği

Number: 34 December 31, 2017
EN TR

İstenen ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği

Abstract

İnsanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için karşılamak zorunda olduğu ihtiyaçların başında gıda gereksinimi gelmektedir. Bu ihtiyacın bir yandan süreklilik taşıyor olması, diğer yandan da bu ihtiyacı karşılayan ürünlere ulaşmada karşılaşılan zorluklar, gıda sanayiini imalat sanayi içerisinde en stratejik sektörlerden biri konumuna taşımaktadır. Dolayısıyla yüksek etkinlik düzeylerinde üretim yapan bir gıda sanayinin varlığı, ülkenin gıda arzını karşılamada büyük önem taşımaktadır. Ancak yalnızca iktisadi etkinliğe odaklanarak katı atıklar, atık sular ya da emisyonlar gibi istenmeyen çıktıları görmezden gelen üretim yapıları çevresel unsurları tahrip etmekte ve sistemin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokabilmektedir. Bu çalışmada Kocaeli ilinde faaliyette bulunan gıda sanayi firmalarının etkinlik düzeyleri, veri zarflama analizi yardımıyla hem iktisadi hem de çevresel olarak test edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre istenmeyen çıktıların analize dahil edilmemesi sapmalı ve yanıltıcı sonuçlar ortaya koymakta ve birimlerin etkinlik sıralamalarını bozmaktadır.

Keywords

References

  1. Ali, A.I., Lerme Catherine S., L.M. Seiford (1995). “Components of Efficiency Evaluation in Data Envelopment Analysis”. European Journal Of Operational Research, 80 (2): 462-473.
  2. Amirtemoori, Alireza, Sohrab Kordrostami, Maryam Sarparast (2006). “Modeling Undesirable Factors In Data Envelopment Analysis”. Applied Mathematics And Computation, 180.
  3. Banker, R. D., A. Charnes, W.W. Cooper (1984). “Some Models For Estimating Technical And Scale Inefficiency In Data Envelopment Analysis”. Insttitute For Operations Research And The Management Science, 30 (9).
  4. Boussofiane, A., R.G. Dyson, E. Thanassoulis (1991). “Applied Data Envelopment Analysis”. European Journal Of Operational Research, 52.
  5. Bulu, Melih, İ. Hakkı Eraslan, Mehmet Barca (2007). “Türk Gıda Sektörünün Uluslararası Rekabetçilik Düzeyinin Analizi”. Afyon Kocatepe Dergisi, IX (1): 311-335.
  6. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (2015). Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Raporu ve Yerel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Stratejisi. Bursa: BTSO.
  7. Charnes, A., W.W. Cooper, E. Rhodes (1978). “Measuring The Efficiencyof Desicion-Making Units”. European Journal of Operational Research, 2(6).
  8. Chung, Y. H., R. Fare, S. Grosskopf (1997). “ Productivity And Undesirable Outputs: A Directional Distance Function Approach”. Journal Of Enviromental Management, 51.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2017

Submission Date

June 25, 2017

Acceptance Date

September 12, 2017

Published in Issue

Year 2017 Number: 34

APA
Tarı, R., & Sezer, F. (2017). İstenen ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 34, 1-18. https://izlik.org/JA54MF72HR
AMA
1.Tarı R, Sezer F. İstenen ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği. KOSBED. 2017;(34):1-18. https://izlik.org/JA54MF72HR
Chicago
Tarı, Recep, and Faruk Sezer. 2017. “İstenen Ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 34: 1-18. https://izlik.org/JA54MF72HR.
EndNote
Tarı R, Sezer F (December 1, 2017) İstenen ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 34 1–18.
IEEE
[1]R. Tarı and F. Sezer, “İstenen ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği”, KOSBED, no. 34, pp. 1–18, Dec. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA54MF72HR
ISNAD
Tarı, Recep - Sezer, Faruk. “İstenen Ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 34 (December 1, 2017): 1-18. https://izlik.org/JA54MF72HR.
JAMA
1.Tarı R, Sezer F. İstenen ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği. KOSBED. 2017;:1–18.
MLA
Tarı, Recep, and Faruk Sezer. “İstenen Ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 34, Dec. 2017, pp. 1-18, https://izlik.org/JA54MF72HR.
Vancouver
1.Recep Tarı, Faruk Sezer. İstenen ve İstenmeyen Çıktılarla Etkinlik Analizi: Kocaeli Gıda Sanayii Firmaları Örneği. KOSBED [Internet]. 2017 Dec. 1;(34):1-18. Available from: https://izlik.org/JA54MF72HR