PSİKODRAMANIN “KARŞILAŞMA, EŞLEME, GERÇEKLİK VE ARTI GERÇEKLİK” TEMEL KAVRAMLARI İLE KÜÇÜK PRENS KİTABININ İNCELENMESİ
Öz
Küçük prens kitabı, Psikodrama yönteminin incelenebilecek sembolik ögeler barındıran alegorik çocuk romanı türünde bir kitap olması ve protagonist çalışmasına uygun bir hikâye örüntüsü içermesi sebebiyle seçilmiştir. Kitap, “karşılaşma, eşleme, gerçeklik ve artı-gerçeklik,” ögeleri açısından incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma kapsamında betimsel veri analizi kullanılmış, veriler kitap incelemesi tarama modeli ile elde edilmiş ve tematik çerçeveye uygun olarak yorumlanmıştır. Küçük prens kitabının sahne olarak kabul edildiği bu çalışmada, araştırmayı yapan yazar grubun ortak düşüncesi(GOD), grup yöneticisi olarak kabul edilmiştir. Pilot ise grup halkasında ısınan birey, diğer bir deyişle, o oturumun protagonisti yerine kullanılmıştır. Sahne; pilotun altı yaşından getirdiği, yetişkinlere dair bir yaşantı paylaşımıyla başlar ve protagonistin grup halkasındaki bir üyeyi, altı yaşındaki hali olarak eşlemesiyle devam eder. Küçük prens artık sahnededir. Protagonistin yaptığı eşleme ile, gezegenlere yolculuk başlar. Her gezegen protagonist için ayrı birer karşılaşmalardır. Pilot bu karşılaşmalardaki farkındalıkları kazandıktan sonra küçük prens ile vedalaşır ve grup halkasına oturur. Son bölümlerde ise sahnelemiş olduğu oyunla ilgili paylaşımlarını yansıtan metinler yer almaktadır. Çalışmada gözlemlenen ve yorumlanan veriler yazarın metinde aktardığı ile sınırlıdır. Ayrıca çalışmanın nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmesi sebebiyle grup üyelerinin yorum ve incelemesi, rol kuramı temelli ve dört ana tema üzerinden sınırlandırılmıştır. Bu kapsamda çalışmamız, edebi kitap üzerinde psikodrama çalışmasının betimsel analiz kullanılarak yapılan ilk çalışma olma özelliği taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler
References
- Altınay, D. (2015). Psikodrama grup terapisi el kitabı. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
- Baim, C., Burmeister, J. ve Maciel, M. (Ed.). (2013). Moreno’nun temel kavramları. İ. Doğaner (Çev.Ed.), Psikodrama kuram ve uygulamadaki gelişmeler. (s. 287). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
- Bembenutty, H. (2007). The last word: An interview with Frank Pajares: God, the Devil,William James, the Little Prince and self-efficacy. Journal of Advanced Academics,18(4), 660-677.
- Beyreli, L. ve Ak Başoğlu, D. (2017). Küçük Prens’in hedef kitlesi: Çocuklar mı? Yetişkinler mi?. Synergies Turquie, 10, 107-121.
- Blanter, A. (1993). Psikodrama ile iletişim dünyamıza adımlar:Acting in. ( G. Akçay ve ark., Çev.) Ankara: Grup Psikoterapileri Derneği Yayını.
- Blanter, A.&Blanter, A. (1988). Foundations of psychodrama: History, theory & practice. (3rd Ed.) New York: Springer.
- Blatner, A. (2002). Psikodramanın temelleri. (G. Şen, Çev.) İstanbul: Sistem Yayıncılık.
- Combs, G. and Freedman, J. (1990). Symbol, story, and ceremony: Using metaphor in individual and family therapy. New York: W.W. Norton & Co.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Psychology
Journal Section
Research Article
Authors
Ece İbanoglu
Türkiye
Seda Çetin
This is me
Gökçe Soydal Darıcı
This is me
Burcu Kuloğlu
This is me
Gülhan Çobanoğlu
This is me
Publication Date
April 30, 2019
Submission Date
January 16, 2019
Acceptance Date
April 30, 2019
Published in Issue
Year 1970 Volume: 27 Number: 1