Bu araştırmada mutfak mobilyası/dolabı seçiminde en çok aranan özellikler belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Adıyaman merkezde faaliyet gösteren bir mobilya tasarım-üretim firması tarafından müşteri istek ve beklentileri sonucu 20.07.2019-20.07.2020 tarihleri arasında tasarlanan, üretilen ve montajı yapılan rastgele seçilmiş 100 mutfak mobilyası veri arşivinden alınarak analiz edilmiş ve müşterilerin tercih ettiği özellikler üretimi yapılan bu mobilyalar üzerinden belirlenmiştir. Buna göre; en çok tercih edilen dolap kapak rengi %55 ile beyaz, dolap kapak malzemesi % 32 ile lake, dolap kapak modeli % 73 ile düz model, tezgâh rengi % 73 ile beyaz ve üst dolap ile tezgâh arası renk % 72 ile beyazdır. Müşterilerin tercihlerinde genellikle beyaz renkleri tercih ettikleri tespit edilmiş olup, geçmişten günümüze mutfak tasarımlarında beyaz rengin önemli bir yer tuttuğu tespit edilmiştir.
In this study, it was tried to determine the most sought-after features in the selection of kitchen furniture / cabinet. For this purpose, 100 randomly selected kitchen furniture designed, produced and assembled between 20.07.2019-20.07.2020 as a result of customer requests and expectations by a furniture design- manufacturing company operating in the center of Adıyaman, were analyzed from the data archive and the features preferred by the customers were produced. determined on this furniture. According to this; The most preferred cabinet door color is white with 55%, the cabinet door material is 32% lacquer, the cabinet door model is 73% plain model, the counter color is 73% white, and the color between the upper cabinet and the counter is white with 72%. It has been determined that customers generally prefer white colors in their preferences, and it has been determined that white color has an important place in kitchen designs from past to present.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Architecture |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 21, 2021 |
Submission Date | October 13, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 4 |