Kahramanmaraş’ta değişik kasap ve marketlerden alınan 50 adet yağsız, kuşbaşı kırmızı et örneğinde Campylobacter türlerinin varlığı ve antibiyotik dirençliliği incelenmiştir. Çalışmada incelenen, 50 örneğinin 11’inde Campylobacter spp. tespit edilmiş ve bunların 3 tanesinin termofilik olduğu belirlenmiştir. Campylobacter türleri ile kontamine olduğu saptanan 3 kırmızı et örneğinde 2 adet Campylobacter jejuni, 1 adet C. coli belirlenmiştir. İdentifiye edilen C. jejuni ve C. coli nalidiksik asite (30 μg/ml) dirençlilik göstermiş, sefalotine (30 μg/ml) karşı duyarlı bulunmuştur. Yapmış olduğumuz çalışmada C. jejuni ve C. coli izolatları ofloksasin, penisilin, tobramisin, amoksillin, imipenem, vankomisin, ampisilin, levofloksasin, amikasin antibiyotiklerine karşı dirençli, gentamisin, neomisin, eritromisin, kloromfenikol, siproflaksasin ve tetrasiklin’e karşı ise duyarlı olarak bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | MİKROBİYOLOJİ (Microbiology) |
Authors | |
Publication Date | October 28, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 14 Issue: 3 |