Bu çalışmada biberin yoğun olarak yetiştirildiği Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde biber bakteriyel leke hastalığı simptomu gösteren bitkilerden bakteriyel etmenler izole edilmiştir. Elde edilen bu bakterilerin morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerine göre klasik tanılaması yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda sürvey alanlarındaki biber bitkilerinden izole edilen 103 bakteri izolatının 100 tanesi Xanthomonas axonopodis pv. axonopodis olduğu belirlenmiştir. Biber (Capsicum annuum L.), Solanaceae familyasından ve sebze olarak tüketilen önemli bir kültür bitkisidir. Biberin anavatanının tropikal Amerika olup, buradan dünyaya yayıldığı bilinmektedir. Biberin ana vatanı Tropik Güney Amerika olup, en fazla yetiştiği ülke Brezilya’dır. Biber dünyaya önce İspanya’ya, oradan da 1548 yılında İngiltere’ye, daha sonra da Orta Avrupa ve diğer Avrupa ülkelerine girmiştir. Balkan ülkelerinden sonra ülkemize ve Orta ve Kuzey Afrika ülkelerine yayılmıştır (Anonim, 2009).
In this study, bacterial agents were isolated from pepper plants showing symptoms of bacterial spot disease in Gaziantep and Kahramanmaras provinces. The obtained bacterial isolates were identified according to the classical, diagnostic procedures such as morphology, physiological and biochemical characteristics. From pepper plants 103 bacterial strain were isolated and 100 bacterial colonies of these isolates were determined as Xanthomonas axonopodis pv. axonopodis.
In this study, bacterial agents were isolated from pepper plants showing symptoms of bacterial spot disease in Gaziantep and Kahramanmaras provinces. The obtained bacterial isolates were identified according to the classical, diagnostic procedures such as morphology, physiological and biochemical characteristics. From pepper plants 103 bacterial strain were isolated and 100 bacterial colonies of these isolates were determined as Xanthomonas axonopodis pv. axonopodis.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | FİTOPATOLOJİ (Phytopathology) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 18 Sayı: 3 |