Silage making has become widespread in Turkey gradually in last decade. Applying technically appropriate silage making procedure is prerequisite to obtain high quality silage. In addition, variability of silage micro flora, their relationship among themselves and their growth in silo are main factors affecting silage quality. Nevertheless, due to some reasons such as lack of information, inattention and disregards of majority of corporation interested in silage making, huge losses in quality and decreases in aerobic stability of silage are seen. Sometimes, animal health is threatened and quality losses in animal product can occur as a result of such misapplications. Silage microorganisms and their behavior in silage should be known for applying appropriate techniques in silage making. In this paper, common position of micro flora in silage and their effects on fermentation direction and silage quality will be reviewed based on literature.
Ülkemizde silaj yapımı son yıllarda giderek artan bir hızla yaygınlaşmaktadır. Silaj yapımının tekniğine uygun şekilde yapılması, üstün kaliteli silaj elde edilmesi için bir ön şarttır. Bununla birlikte silaj mikro florası, bunların birbirleri ile ilişkileri ve silo içerisindeki gelişimleri, silaj kalitesini belirleyen ana unsurlardan biridir. Ancak, ülkemizde silaj yapımı ile ilgilenen işletmelerin önemli bir çoğunluğu, bilgi eksikliği, dikkatsizlik veya önemsememe gibi nedenlerle, bu konuya gereken önemi vermedikleri için, silaj kalitesinde önemli kayıplar yaşanabilmekte ve silajın aerobik stabilitesinde azalmalar görülmektedir. Bazen bu yanlış uygulamaların sonucunda hayvan sağlığı tehdit edilmekte veya hayvansal ürünlerde de kalite kayıpları yaşanmaktadır. Silaj yapımında uygun teknikleri uygulayabilmek için, silaj mikro florasının davranışlarını ve sonuçlarını bilmek büyük öneme sahiptir. Bu makalede, literatür bilgilerine göre, silaj içerisindeki mikro floranın genel durumu, birbirleri ile ilişkileri, fermentasyon yönü ve silaj kalitesine etkileri incelenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 19 Sayı: 2 |