BibTex RIS Cite

Fındık (Corylus avellana L.) Yeşil Kabuk ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini

Year 2016, Volume: 19 Issue: 4, 373 - 378, 05.11.2016

Abstract

Türkiye’de özellikle Karadeniz bölgesinde yetişen Corylus avellana L. (C. avellana L.) türü fındıktan yılda 10,000 tondan daha fazla fındık yaprağı ve 300 bin tondan fazla da yeşil kabuk artığı açığa çıkmaktadır. Bu nedenle bu çalışmamızda fındık yeşil yaprak ve kabuğunun biyolojik aktivitelerini belirlemek istedik. Bu çalışmada, fındık yeşil kabuğu ve yaprağı metanol ile oda sıcaklığında uygun optimizasyon koşullarında 72 saat muamele edilerek ektraktları elde edilmiştir. Elde edilen ekstraklardan antibakteriyal aktivite testleri 8 farklı standart bakteri suşu kullanılarak agar kuyu difüzyon yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Ekstraklarda antiradikalik aktivite tayini için DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada ekstrakların H2O2 ve UV-C’ye maruz bırakılarak oluşan DNA hasarı üzerine etkileri pBR322 plazmid DNA kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda fındık yeşil yaprak ve kabuklarının antiradikalik aktivite gösterdikleri tespit edilmiş olup ayrıca bu ekstrakların birçok bakteriye karşı antibakteriyel özellik gösterdikleri de bulunmuştur. Fındığın yeşil kabuk ekstaksiyonunun DNA üzerine UV-C ve H2O2 ‘in etkilerine karşı koruyucu potansiyeli olduğu fakat yeşil yaprağın DNA koruyucu etki göstermediği tespit edilmiştir. 

Anahtar Kelimeler : Corylus avellana L., DPPH, ekstrakt.

 

Biological Activity Analysis of Hazelnut (Corylus avellana L.) Green Shell and Leaf Extracts

 

ABSTRACT: Corylus avellana L., a nut cultivar indigenous to Black Sea region of Turkey, is able to relese more than 10.000 tons of nut leaf and 300.000 tons of green nut Shell annually. Objective of this study was to determine biologic activities of nut leaf and green Shell. In this study, to attain their extracts, green nut shell and nut leaf were treated with methanol in room temperature for 72 hours. Antibacterial activity of extracted substances were analyzed via eight different bacterial strains according to agar well diffusion method. The DPPH (1,1-diphenyl-2-pikrilhydrazyl) method was used for determining the antiradical activity. In this study, the DNA productive activity of extracts were determined by the DNA of the pBR322 plasmid at the end of exposing them to H2O2 and UV-C. As a result of the study, it was determined that hazelnut green leaf and shell showed antiradical activity and antibacterial activities to lots of bacteria. Hazelnut green shell demonstrated a protective potential on DNA against to UV-C and H2O2, but this activity was not the case for hazelnut green leaf. 

Key words: Corylus avellana, DPPH, extract. 

References

  • Alasalvar, C., Shahidi, F., Liyana-Pathirana, C., Ohshima, T. 2003. Turkish Tombul hazelnut (Corylus avellana L.). 1. Composition characteristics. J. Agric. Food Chem, 51 : 3790–3796.
  • Bowerman, B. 2005. Oxidativestressandcancer: a catenin convergence. Science, 308 (5725) : 1119–1120.
  • Blois, M.S. 1958. Antioxidant Determinations by the Use of a Stable Free Radical. Nature, 181 : 1199-1200.
  • Chung K.T, Thomasson W.R, Wu-Yuan CD. 1990. Growth inhibition of selected food-borne bacteria, particularly Listeria monocytogenes, by plant extracts. Journal of Applied Bacteriology, 69:498-503.
  • Fukuda, T., Ito, H., Yoshida, T. 2003. Antioxidant polyphenols from walnuts (Juglans regia L.). Phytochemistry, 63, 795–80.
  • Erik, S., Tarıkahya, B. 2004. Türkiye Florası Üzerine. Kebikeç, 17:139-163.
  • Goodman, J., Walsh, V. 2001. The Story of Taxol: Nature and Politics in the Pursuit of an Anti-Cancer Drug. Cambridge University Press. 17
  • Halliwell, B. 1994. Free radicals, antioxidants and human disease: curiosity, cause or consequence? Lancet, 344:721-724.
  • Holton, R.A., Somoza, C, Kim, H., Liang, F., Biediger, J., Boatman, P..D., Shindo, Jeong, J.B., Seo, E.W., Jeong, H.J. 2009. Effect of extracts from pine needle agains toxidative DNAdamage anda poptosisinduced by hydroxyl radical via anti oxidant activity. Food and Chemical Toxicology, 47 (8) : 2135–2141.
  • Oliveira, I., Sousa, A., Valentão, P., Andrade, P. B., Ferreira, I. C., Ferreres, F., ... Pereira, J. A. 2007. Hazel (Corylus avellana L.) leaves as source of antimicrobial and antioxidative compounds. Food chemistry, 105(3) : 1018-1025.
  • Pereira, J.A., Oliveira, I., Sousa, A., I., Ferreira, C.F.R., Federico, F., Bento, A., Seabra, R., Bento, Albino., Estevinho, Letı´cia. 2008. Bioactive properties and chemical composition of six walnut (Juglans regia L.) cultivars. Food and Chemical Toxicology, 46: 2103–2111.
  • Ke, Y., Duan, X., Wen, F., Xu, X., Tao, G., Zhou, L., Zhang, R., Qiu, B. 2010. Association of melamine exposure with urinary stone andoxidative DNA damage in infants, Archives of Toxicology, 84(4): 301–307.
  • Khanand, N., Sultana, S. 2005. Inhibition of potassium bromate in duced renaloxidative stressand hyper proli ferative responseby Nymphaeaalbain Wistarrats. Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry. 20(3): 275-283.
  • Kendir, G., Güvenç, A. 2010. Etnobotanik ve Türkiye’de Yapılmış Etnobotanik Çalışmalara Genel Bir Bakış. Hacettepe Ün. Eczacılık Fak. Dergisi, 30(1): 49-80.
  • Larson, R. A. 1988. The antioxidants of higher plants. Phytochemistry, 27: 969–978.
  • Nicolaou, K.C., Yang, Z., Liu, J.J., Ueno, H., Nantermet, P.G., Guy, R.K., Claiborne, C.F., Renaud, J., Couladouros, E.A., Paulvannan, K.,Sorensen, E.J. 1994. Total Synthesis of Taxol. Nature, 367: 630-634.
  • Russo, A, Acquaviva R, Campisi A, Sorrenti, V, DiGiacomo, C, Virgata, G, Barcellona, ML, Vanella, A. 2000. Bioflavonoids as antiradicals, antioxidantsand DNA cleavage protectors. Cell. Biol. Toxicol, 16: 91-98.
  • Seabra, R.M., Andrade, P.B., Valenta˜o, P., Fernandes, E., Carvalho, F., Bastos, M.L. 2006. Anti-oxidant compounds extracted from several plant materials. In: Fingerman, M., Nagabhushanam, R. (Eds.), Biomaterials from Aquatic and Terrestrial Organisms. Science Publishers, Enfield (New Hampshire). 115–174.
  • Singh B.N, Singh B.R, Singh R.L, Prakash D, Dhakarey R, Upadhyay G, Singh H.B. 2009. Oxidative DNA damage protective activity, anti oxidant and anti-quorum sensing potentials of Moringaoleifera. Food and Chemical Toxicology, 47(6): 1109–1116.
  • Shahidi, F., Alasalvar, C., Liyana-Pathirana, C. 2007. Antioxidant phytochemicals in hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut by products. J. Agric. Food Chem, 55: 1212–1220.
  • Sousa, A., Ferreira, I.C.F.R., Calhelha, R., Andrade, P.B., Valenta˜o, P.,Seabra, R., Estevinho, L., Bento, A., Pereira, J.A. 2006. Phenolics and antimicrobial activity of traditional stoned table olives ‘‘alcaparra”. Bioorg. Med. Chem, 14: 8533–8538.
  • Rauha, J. P., Remes, S., Heinonen, M., Hopia, A., Ka¨hko¨nen, M., Kujala, T., Pihlaja, K., Vuorela, H., Vuorela, P. 2000. Antimicrobial effects of Finnish plant extracts containing flavonoids and other phenolic compounds. Int. J. Food Microbiol, 56 : 3–12.
  • Taiz, L., Zeiger, E. 2008. Bitki Fizyolojisi-Üçüncü Baskıdan çeviri. Palme yayıncılık, 283-308.
  • Tepe, B., Degerli, S., Arslan, S., Malatyalı, E., Sarikurkcu, C. 2011. Determination of chemical profile, antioxidant, DNA damage protection and antiamoebic activities of Teucrium polium and Stachys iberica. Fitoterapia, 82 (2): 237–246.
Year 2016, Volume: 19 Issue: 4, 373 - 378, 05.11.2016

Abstract

References

  • Alasalvar, C., Shahidi, F., Liyana-Pathirana, C., Ohshima, T. 2003. Turkish Tombul hazelnut (Corylus avellana L.). 1. Composition characteristics. J. Agric. Food Chem, 51 : 3790–3796.
  • Bowerman, B. 2005. Oxidativestressandcancer: a catenin convergence. Science, 308 (5725) : 1119–1120.
  • Blois, M.S. 1958. Antioxidant Determinations by the Use of a Stable Free Radical. Nature, 181 : 1199-1200.
  • Chung K.T, Thomasson W.R, Wu-Yuan CD. 1990. Growth inhibition of selected food-borne bacteria, particularly Listeria monocytogenes, by plant extracts. Journal of Applied Bacteriology, 69:498-503.
  • Fukuda, T., Ito, H., Yoshida, T. 2003. Antioxidant polyphenols from walnuts (Juglans regia L.). Phytochemistry, 63, 795–80.
  • Erik, S., Tarıkahya, B. 2004. Türkiye Florası Üzerine. Kebikeç, 17:139-163.
  • Goodman, J., Walsh, V. 2001. The Story of Taxol: Nature and Politics in the Pursuit of an Anti-Cancer Drug. Cambridge University Press. 17
  • Halliwell, B. 1994. Free radicals, antioxidants and human disease: curiosity, cause or consequence? Lancet, 344:721-724.
  • Holton, R.A., Somoza, C, Kim, H., Liang, F., Biediger, J., Boatman, P..D., Shindo, Jeong, J.B., Seo, E.W., Jeong, H.J. 2009. Effect of extracts from pine needle agains toxidative DNAdamage anda poptosisinduced by hydroxyl radical via anti oxidant activity. Food and Chemical Toxicology, 47 (8) : 2135–2141.
  • Oliveira, I., Sousa, A., Valentão, P., Andrade, P. B., Ferreira, I. C., Ferreres, F., ... Pereira, J. A. 2007. Hazel (Corylus avellana L.) leaves as source of antimicrobial and antioxidative compounds. Food chemistry, 105(3) : 1018-1025.
  • Pereira, J.A., Oliveira, I., Sousa, A., I., Ferreira, C.F.R., Federico, F., Bento, A., Seabra, R., Bento, Albino., Estevinho, Letı´cia. 2008. Bioactive properties and chemical composition of six walnut (Juglans regia L.) cultivars. Food and Chemical Toxicology, 46: 2103–2111.
  • Ke, Y., Duan, X., Wen, F., Xu, X., Tao, G., Zhou, L., Zhang, R., Qiu, B. 2010. Association of melamine exposure with urinary stone andoxidative DNA damage in infants, Archives of Toxicology, 84(4): 301–307.
  • Khanand, N., Sultana, S. 2005. Inhibition of potassium bromate in duced renaloxidative stressand hyper proli ferative responseby Nymphaeaalbain Wistarrats. Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry. 20(3): 275-283.
  • Kendir, G., Güvenç, A. 2010. Etnobotanik ve Türkiye’de Yapılmış Etnobotanik Çalışmalara Genel Bir Bakış. Hacettepe Ün. Eczacılık Fak. Dergisi, 30(1): 49-80.
  • Larson, R. A. 1988. The antioxidants of higher plants. Phytochemistry, 27: 969–978.
  • Nicolaou, K.C., Yang, Z., Liu, J.J., Ueno, H., Nantermet, P.G., Guy, R.K., Claiborne, C.F., Renaud, J., Couladouros, E.A., Paulvannan, K.,Sorensen, E.J. 1994. Total Synthesis of Taxol. Nature, 367: 630-634.
  • Russo, A, Acquaviva R, Campisi A, Sorrenti, V, DiGiacomo, C, Virgata, G, Barcellona, ML, Vanella, A. 2000. Bioflavonoids as antiradicals, antioxidantsand DNA cleavage protectors. Cell. Biol. Toxicol, 16: 91-98.
  • Seabra, R.M., Andrade, P.B., Valenta˜o, P., Fernandes, E., Carvalho, F., Bastos, M.L. 2006. Anti-oxidant compounds extracted from several plant materials. In: Fingerman, M., Nagabhushanam, R. (Eds.), Biomaterials from Aquatic and Terrestrial Organisms. Science Publishers, Enfield (New Hampshire). 115–174.
  • Singh B.N, Singh B.R, Singh R.L, Prakash D, Dhakarey R, Upadhyay G, Singh H.B. 2009. Oxidative DNA damage protective activity, anti oxidant and anti-quorum sensing potentials of Moringaoleifera. Food and Chemical Toxicology, 47(6): 1109–1116.
  • Shahidi, F., Alasalvar, C., Liyana-Pathirana, C. 2007. Antioxidant phytochemicals in hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut by products. J. Agric. Food Chem, 55: 1212–1220.
  • Sousa, A., Ferreira, I.C.F.R., Calhelha, R., Andrade, P.B., Valenta˜o, P.,Seabra, R., Estevinho, L., Bento, A., Pereira, J.A. 2006. Phenolics and antimicrobial activity of traditional stoned table olives ‘‘alcaparra”. Bioorg. Med. Chem, 14: 8533–8538.
  • Rauha, J. P., Remes, S., Heinonen, M., Hopia, A., Ka¨hko¨nen, M., Kujala, T., Pihlaja, K., Vuorela, H., Vuorela, P. 2000. Antimicrobial effects of Finnish plant extracts containing flavonoids and other phenolic compounds. Int. J. Food Microbiol, 56 : 3–12.
  • Taiz, L., Zeiger, E. 2008. Bitki Fizyolojisi-Üçüncü Baskıdan çeviri. Palme yayıncılık, 283-308.
  • Tepe, B., Degerli, S., Arslan, S., Malatyalı, E., Sarikurkcu, C. 2011. Determination of chemical profile, antioxidant, DNA damage protection and antiamoebic activities of Teucrium polium and Stachys iberica. Fitoterapia, 82 (2): 237–246.
There are 24 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Mehmet Özaslan

Sibel Bayıl Oğuzkan This is me

Serpil Uğraş This is me

Merve Can This is me

Ayşe Uzun This is me

Sultan Ülger This is me

Şebnem Üzmez This is me

Bora Karagül This is me

İ. Halil Kılıç This is me

Halil İbrahim Uğraş This is me

Publication Date November 5, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 19 Issue: 4

Cite

APA Özaslan, M., Bayıl Oğuzkan, S., Uğraş, S., Can, M., et al. (2016). Fındık (Corylus avellana L.) Yeşil Kabuk ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 19(4), 373-378.
AMA Özaslan M, Bayıl Oğuzkan S, Uğraş S, Can M, Uzun A, Ülger S, Üzmez Ş, Karagül B, Kılıç İH, Uğraş Hİ. Fındık (Corylus avellana L.) Yeşil Kabuk ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. November 2016;19(4):373-378.
Chicago Özaslan, Mehmet, Sibel Bayıl Oğuzkan, Serpil Uğraş, Merve Can, Ayşe Uzun, Sultan Ülger, Şebnem Üzmez, Bora Karagül, İ. Halil Kılıç, and Halil İbrahim Uğraş. “Fındık (Corylus Avellana L.) Yeşil Kabuk Ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 19, no. 4 (November 2016): 373-78.
EndNote Özaslan M, Bayıl Oğuzkan S, Uğraş S, Can M, Uzun A, Ülger S, Üzmez Ş, Karagül B, Kılıç İH, Uğraş Hİ (November 1, 2016) Fındık (Corylus avellana L.) Yeşil Kabuk ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 19 4 373–378.
IEEE M. Özaslan, “Fındık (Corylus avellana L.) Yeşil Kabuk ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 19, no. 4, pp. 373–378, 2016.
ISNAD Özaslan, Mehmet et al. “Fındık (Corylus Avellana L.) Yeşil Kabuk Ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 19/4 (November 2016), 373-378.
JAMA Özaslan M, Bayıl Oğuzkan S, Uğraş S, Can M, Uzun A, Ülger S, Üzmez Ş, Karagül B, Kılıç İH, Uğraş Hİ. Fındık (Corylus avellana L.) Yeşil Kabuk ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2016;19:373–378.
MLA Özaslan, Mehmet et al. “Fındık (Corylus Avellana L.) Yeşil Kabuk Ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 19, no. 4, 2016, pp. 373-8.
Vancouver Özaslan M, Bayıl Oğuzkan S, Uğraş S, Can M, Uzun A, Ülger S, Üzmez Ş, Karagül B, Kılıç İH, Uğraş Hİ. Fındık (Corylus avellana L.) Yeşil Kabuk ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2016;19(4):373-8.