Kadınların iş hayatına girmesi ve zamanının büyük bir
bölümünü işte geçirmesi, aile gelirinin artması, büyük şehirlerdeki ulaşım
problemi, fast food restoranların sayısındaki hızlı artış ve bu restoranların
evlere servis yapması gibi faktörler nedeniyle kısa sürede hazırlanan ya da
hazır tüketilen yiyecekler günümüz toplumlarında önem kazanmaktadır. Bu
çalışmada lise ve dengi okullarda eğitim gören öğrencilerin fast food tüketim
kararları ve bu kararlarını belirlemede etkili olan faktörlerin ortaya
konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla 2012 yılında Erzurum ilinde lise ve dengi
okullarda öğrenim gören 126 öğrenci ile anket yapılmış ve elde edilen veriler
Repertuar çizelgesi tekniği ile analiz edilmiştir. Öğrencilere gıdaların
fiyatı, lezzeti, sağlıklı olması ve kısa sürede hazırlanması olmak üzere 4
kriter sunulmuştur. Öğrencilerin bu kriterler arasından tükettikleri gıdaların
lezzetli olmasına en fazla önemi verdikleri, daha sonra sırasıyla tükettikleri
gıdaların sağlıklı olması, hazırlama süresi ve fiyatına önem verdikleri
belirlenmiştir.
Öğrenci Fast Food tüketim Repertuar çizelgesi tekniği Türkiye
In today's societies, ready-consumed foods or foods
that are prepared in short time is gaining importance due to the factors
including; increase in family income, transportation problem in metropolitan
cities, increase in number of fast food restaurants and their delivery
services, and increase women’s part in business life and spending more time at
work. Objective of this study was to determine the fast food consumption
decisions of high school and equivalent school students and the factors
effecting in making their decisions. Thus, 126 students attending high school
or equivalent schools in Erzurum in 2012 were surveyed, and the data were
obtained through the Repertory Grid Technique. Four criteria were presented to
students including foods price, taste, healthiness and being prepared in short
time. It was concluded that, among all criteria presented, students give
importance the deliciousness of foods the most, and then healthiness,
preparation time, and price of them, respectively.
Student Fast Food consumption Repertory Grid Technique Turkey
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ - RESEARCH ARTICLE |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2018 |
Kabul Tarihi | 28 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 1 |