Farklı Çevrelerde Yetiştirilen Silajlık Mısır Çeşitlerinin Kuru Ot Verimi İle Bazı Kalite Özellikleri Arasındaki İlişkilerinin Çeşit Özellik Biplot Analizi İle Değerlendirilmesi
Yıl 2017,
Cilt: 20 , 46 - 51, 26.12.2017
Kağan Kökten
Mahmut Kaplan
Mevlüt Akçura
Öz
Bu araştırma 6 çevrede (2 yıl 3 lokasyon) tesadüf bloklarına göre 3
tekerrürlü olarak yetiştirilen 25 adet silajlık mısır çeşidinin
kuru ot verimi (KOV) ve kuru otunda incelen 8 adet besleyicilik [Ham protein
oranı (HPO), ham protein verimi (HPV), ham kül oranı (KO), nisbi yem değeri (NYD),
sindirilebilir kuru madde (SKM), kuru madde tüketimi (KMT), asit deterjanda
çözünmeyen lif (ADF), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF)] özelliğinde çeşit
x özellik ilişkileri ile özellikler arası ilişkileri belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Özellikler arası ilişkileri görsel olarak yorumlamak amacıyla
çevreler üzerinden elde edilen ortalamalar Genotip x Özellik (GÖ) biplot analiz
yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çeşit özellik biplot grafiği eksenleri denemedeki
toplam varyasyonun %80’ini açıklamıştır. Hangi çeşidin hangi özellik yönünden
en iyi olduğunu belirlemek amacıyla oluşturulan biplot grafiğinde 9, 13, 7, 2,
18 ve 14 nolu çeşitler köşegen çeşitler olmuştur. Bu çeşitler içerisinde 18
nolu çeşit en yüksek kuru ot verimi, en yüksek ham protein verimi ve en yüksek
ham protein oranı sahip olmuştur. Köşegen olan çeşitlerden 14 nolu çeşit ise
ADF, NDF, KMT, NYD ve SKM yönünden en iyi çeşit olmuştur. İncelenen
özelliklerin çoğu yönünden öne çıkan 18 ve 14 nolu çeşitler kaliteli kuru ot
elde etmek amacıyla yetiştirilebilecek potansiyeli taşımaktadır.
Kaynakça
- Akcura, M., Kokten, K. (2017). Variations in grain mineral concentrations of Turkish wheat landraces germplasm. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 9(2), 153-159.
- Akçura, M. (2011). The relationships of some traits in Turkish winter bread wheat landraces. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 35(2), 115-125.
- AOAC, 1990: Official method of analysis. Association of official analytical chemists 15th.edition, pp.66-88.
- Budakli Carpici E. Celik N. Bayram G. 2010. Yield and quality of forage maize as influenced by plant density and nitrogen rate. Turkish Journal of Field Crops, 15(2): 128-132.
- Erdal S, Pamukcu M, Ekiz H, Soysal M, Savur O, Toros A, 2009. The Determination of Yield and Quality Traits of Some Candidate Silage Maize Hybrids. Mediterranean Agricultural Sciences 22(1): 75-81.
- Kaplan M 2005. Effects of different intra and inter row spacing on yield and yield components of second crop silage maize (Zea mays L.) under Kahramanmaras conditions. Univercity of Kahramanmaras Sutcu Imam Enstitute of Natural and Applied Science Department of Field Crops. MSc Thesis.
- Kaplan, M., Kamalak, A., Kasra, A.A., Güven, I. 2014. Effect of maturity stages on potential nutritive value, methane production and condensed tannin content of Sanguisorba minor Hay. Kafkas Univ. Vet Fak. Derg. 20: 445-449.
- McDonald P, Henderson AR, Heron SJE (1991) The Biochemistry of Silage. Second Edition. 340 p. Chalcombe Publication.
- Morrison JA, 2003. Hay and Pasture Management, Chapter 8. Extension Educator, Crop Systems Rockford Extension Center.
- Neylon, J.M., L. Kung, 2003. Effects of Cutting Height and Maturity on the Nutritive Value of Corn Silage for Lactating Cows. J. Dairy Sci. 86:2163-2169.
Van Soest P J, Wine RH, 1967: The Use of Detergents in the Analysis of Fibrous Feeds. IV. Determination of Plant Cell Wall Constituents. JAOAC, 50:50-55.
- Van Soest PJ, 1963. The Use of Detergents in the Analysis of Fibrous Feeds. II. A rapid method for the determination of fiber and lignin. JAOAC, 46, 829– 835.
- Yan, W. (2014). Crop variety trials: Data management and analysis. John Wiley & Sons.
- Yan, W., M.S. Kang. (2003). GGE Biplot Analysis: A graphical tool for breeders, geneticists, and agronomists. Boca Raton, FL: CRC Press.