Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı Pelemir (Cephalaria syriaca L.) Çeşitlerinin Türkiye’nin Farklı Ekolojik Koşullarında Verim ve Kalite Değerlerinin Belirlenmesi

Year 2017, Volume: 20 , 192 - 195, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349195

Abstract

Bu çalışma
2015-2016 yıllarında, Karahan, Populasyon-1 ve Populasyon-2 bazı Pelemir
çeşitlerinin Ankara (Merkez), Ankara (Yenikent), Ankara (Haymana), Konya ve Kırşehir
ekolojilerindeki tane verimi ve kalite değerlerinin saptanması amacıyla, tesadüf
blokları deneme deseninde 6 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. İki yıllık
ortalama sonuçlarına göre tane verimleri 41.1 – 233.2 kg da-1, yağ
oranları % 20.2 – 26.2 ve yağ verimleri 10.3 – 58.9 kg da-1 arasında
değiştiği belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda en düşük ortalama tane verimi
52.4 kg da-1 ile Ankara (Yenikent -2015) lokasyonu, en yüksek tane
verimini ise 250.9 kg da-1 ile Ankara (Haymana - 2015) lokasyonunda
alınmıştır. Karahan çeşidi ortalama 233.2 kg da-1 tane verimi ve
58.9 kg da-1 yağ verimi ile öne çıkarken, Populasyon-1 çeşidi ise ortalama
% 26.2 ile en yüksek yağ oranı değerini göstermiştir. 

References

  • Altıniğne, N., ve Saygın, E. (1985). Pelemir katımlı unlardan yapılan ekmeklerde bayatlama süresi. Gıda. 5, 323–332.
  • Arıoğlu, H.H., Kolsarıcı, Ö., Göksu, A.T., Güllüoğlu, L., Arslan, M., Çalışkan, S., Söğüt, T., Kurt, C. ve Arslanoğlu, F., 2010.“Yağ Bitkileri Üretiminin Artırılması Olanakları”. Türkiye Ziraat Mühendisliği 7. Teknik Kongresi. 11- 15 Ocak. Sayfa : 361- 376. Ankara.
  • Arslan, Y., Subaşı, I., Katar, D. ve Kodaş, R., 2012. Farklı Azot ve Fosfor Dozlarının Pelemir Bitkisi (Cephalaria syriaca L.)’nin Verim ve Yağ Oranı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. I. Uluslararası Iğdır Sempozyumu. 19-21 Nisan. Bildiri Özetleri Kitabı, Sayfa:32.
  • Başar, Ş., Karaoğlu, M.M., Boz, H. 2016. The effects of Cephalaria syriaca flour on the quality of sunn pest (Eurygaster integriceps)- damaged wheat. Journal of Food Quality, 39, 13-24. 1472-1477.
  • Baytop T. 1999.“Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi”, s:313, İstanbul.
  • Boz, H., ve Karaoğlu, M. M. (2013). Improving the quality of whole wheat bread by using various plant origin materials. Czech Journal of Food Science. 31(5), 457-466.
  • Çağlar, H., 1968.“Pelemir”. Güven Matbaası, Ankara.
  • Çiller, M., 1977.“Pelemir Tohumu Yağı Üzerine Bir Araştırma”.
  • Hallen E., Ibanoğlu S., and Ainsworth P., 2004. Effect of fermented/germinated cowpea flour addition on the rheological and baking properties of wheat flour. J. Food Eng., 63, 177-184.
  • Karaoğlu, M. M., 2006.“Cephalaria syriaca addition to wheat flour dough and effect on rheological properties”. International Journal of Food Science & Technology Volume 41, Issue Supplement s2, pages 37–46.
  • Karaoğlu, M. M. (2012). Effect of Cephalaria syriaca addition on rheological properties of composite flour. International Agrophysics, 26, 387-393.
  • Katar, D., Arslan, Y., Subasi, I., ve Kodas, R. (2012). The effect of different sowing dates on yield and yield components of Cephalaria (Cephalaria syriaca) under Ankara/Turkey ecological condition. Biological Diversity and Conservation, 5(3), 48-53.
  • TTSM. 2017. Tescil Raporları. Arşiv. Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Ankara.
  • TTSM. 2017. Milli Çeşit Listesi. Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Ankara.
  • Yazıcıoğlu, T., A. Karaali and J. Gökçen, 1978.“Cephalaria syriaca seed oil”. Journal of the American Oil Chemists' Society Volume 55, Number 4, 412-415, DOI: 10.1007/BF02911903.
  • Yazıcıoğlu, T. ve Karaali, A. 1983. Türk Bitkisel Yağlarının Yağ Asitleri Bileşimleri. Tübitak, Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü Yayını No 70.
Year 2017, Volume: 20 , 192 - 195, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349195

Abstract

References

  • Altıniğne, N., ve Saygın, E. (1985). Pelemir katımlı unlardan yapılan ekmeklerde bayatlama süresi. Gıda. 5, 323–332.
  • Arıoğlu, H.H., Kolsarıcı, Ö., Göksu, A.T., Güllüoğlu, L., Arslan, M., Çalışkan, S., Söğüt, T., Kurt, C. ve Arslanoğlu, F., 2010.“Yağ Bitkileri Üretiminin Artırılması Olanakları”. Türkiye Ziraat Mühendisliği 7. Teknik Kongresi. 11- 15 Ocak. Sayfa : 361- 376. Ankara.
  • Arslan, Y., Subaşı, I., Katar, D. ve Kodaş, R., 2012. Farklı Azot ve Fosfor Dozlarının Pelemir Bitkisi (Cephalaria syriaca L.)’nin Verim ve Yağ Oranı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. I. Uluslararası Iğdır Sempozyumu. 19-21 Nisan. Bildiri Özetleri Kitabı, Sayfa:32.
  • Başar, Ş., Karaoğlu, M.M., Boz, H. 2016. The effects of Cephalaria syriaca flour on the quality of sunn pest (Eurygaster integriceps)- damaged wheat. Journal of Food Quality, 39, 13-24. 1472-1477.
  • Baytop T. 1999.“Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi”, s:313, İstanbul.
  • Boz, H., ve Karaoğlu, M. M. (2013). Improving the quality of whole wheat bread by using various plant origin materials. Czech Journal of Food Science. 31(5), 457-466.
  • Çağlar, H., 1968.“Pelemir”. Güven Matbaası, Ankara.
  • Çiller, M., 1977.“Pelemir Tohumu Yağı Üzerine Bir Araştırma”.
  • Hallen E., Ibanoğlu S., and Ainsworth P., 2004. Effect of fermented/germinated cowpea flour addition on the rheological and baking properties of wheat flour. J. Food Eng., 63, 177-184.
  • Karaoğlu, M. M., 2006.“Cephalaria syriaca addition to wheat flour dough and effect on rheological properties”. International Journal of Food Science & Technology Volume 41, Issue Supplement s2, pages 37–46.
  • Karaoğlu, M. M. (2012). Effect of Cephalaria syriaca addition on rheological properties of composite flour. International Agrophysics, 26, 387-393.
  • Katar, D., Arslan, Y., Subasi, I., ve Kodas, R. (2012). The effect of different sowing dates on yield and yield components of Cephalaria (Cephalaria syriaca) under Ankara/Turkey ecological condition. Biological Diversity and Conservation, 5(3), 48-53.
  • TTSM. 2017. Tescil Raporları. Arşiv. Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Ankara.
  • TTSM. 2017. Milli Çeşit Listesi. Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Ankara.
  • Yazıcıoğlu, T., A. Karaali and J. Gökçen, 1978.“Cephalaria syriaca seed oil”. Journal of the American Oil Chemists' Society Volume 55, Number 4, 412-415, DOI: 10.1007/BF02911903.
  • Yazıcıoğlu, T. ve Karaali, A. 1983. Türk Bitkisel Yağlarının Yağ Asitleri Bileşimleri. Tübitak, Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü Yayını No 70.
There are 16 citations in total.

Details

Journal Section TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Authors

Mehmet Sezgin This is me

Hatice Tezcan This is me

Mehmet Şahin This is me

Yusuf Arslan This is me

İlhan Subaşı This is me

İsmail Demir This is me

Hasan Koç This is me

Publication Date December 26, 2017
Acceptance Date December 15, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 20

Cite

APA Sezgin, M., Tezcan, H., Şahin, M., Arslan, Y., et al. (2017). Bazı Pelemir (Cephalaria syriaca L.) Çeşitlerinin Türkiye’nin Farklı Ekolojik Koşullarında Verim ve Kalite Değerlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 192-195. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349195
AMA Sezgin M, Tezcan H, Şahin M, Arslan Y, Subaşı İ, Demir İ, Koç H. Bazı Pelemir (Cephalaria syriaca L.) Çeşitlerinin Türkiye’nin Farklı Ekolojik Koşullarında Verim ve Kalite Değerlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. December 2017;20:192-195. doi:10.18016/ksudobil.349195
Chicago Sezgin, Mehmet, Hatice Tezcan, Mehmet Şahin, Yusuf Arslan, İlhan Subaşı, İsmail Demir, and Hasan Koç. “Bazı Pelemir (Cephalaria Syriaca L.) Çeşitlerinin Türkiye’nin Farklı Ekolojik Koşullarında Verim Ve Kalite Değerlerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, December (December 2017): 192-95. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349195.
EndNote Sezgin M, Tezcan H, Şahin M, Arslan Y, Subaşı İ, Demir İ, Koç H (December 1, 2017) Bazı Pelemir (Cephalaria syriaca L.) Çeşitlerinin Türkiye’nin Farklı Ekolojik Koşullarında Verim ve Kalite Değerlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 192–195.
IEEE M. Sezgin, “Bazı Pelemir (Cephalaria syriaca L.) Çeşitlerinin Türkiye’nin Farklı Ekolojik Koşullarında Verim ve Kalite Değerlerinin Belirlenmesi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 20, pp. 192–195, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.349195.
ISNAD Sezgin, Mehmet et al. “Bazı Pelemir (Cephalaria Syriaca L.) Çeşitlerinin Türkiye’nin Farklı Ekolojik Koşullarında Verim Ve Kalite Değerlerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (December 2017), 192-195. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349195.
JAMA Sezgin M, Tezcan H, Şahin M, Arslan Y, Subaşı İ, Demir İ, Koç H. Bazı Pelemir (Cephalaria syriaca L.) Çeşitlerinin Türkiye’nin Farklı Ekolojik Koşullarında Verim ve Kalite Değerlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:192–195.
MLA Sezgin, Mehmet et al. “Bazı Pelemir (Cephalaria Syriaca L.) Çeşitlerinin Türkiye’nin Farklı Ekolojik Koşullarında Verim Ve Kalite Değerlerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 20, 2017, pp. 192-5, doi:10.18016/ksudobil.349195.
Vancouver Sezgin M, Tezcan H, Şahin M, Arslan Y, Subaşı İ, Demir İ, Koç H. Bazı Pelemir (Cephalaria syriaca L.) Çeşitlerinin Türkiye’nin Farklı Ekolojik Koşullarında Verim ve Kalite Değerlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:192-5.