Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Kuru Tarım Koşullarına Adaptasyonu

Yıl 2017, Cilt: 20 , 278 - 282, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349256

Öz

Erzurum
yöresinde buğday tarımını daha verimli kılmak için son yıllarda sayıları artan
çeşitlerden yöreye uyumlu yüksek verimli olanlarının belirlenmesi ve ekiminin
yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürlüğü 4 numaralı deneme
alanında 2011-12 ve 2012-13 ürün yıllarında yürütülmüş, 25 ekmeklik buğday
çeşidinin Erzurum kuru tarım koşullarına adaptasyonu araştırılmıştır. Araştırmada
çeşitlerin vejetatif periyot, tane dolum süresi, bitki boyu, m2’deki
başak sayısı, başaktaki tane sayısı, 1000 tane ağırlığı, tane verimi, hasat
indeksi ve ham protein oranları incelenmiştir. Ürün yıllarının ortalamasına
göre çeşitlerin vejetatif periyodu 12.5-19.0 gün, tane dolum süresi 27.0-36.6
gün, bitki boyu 72.9-110 cm, m2’deki başak sayısı 445.8-709.2,
başaktaki tane sayısı 21.3-47.4, 1000 tane ağırlığı 37.3-46.4 g, tane verimi
339.7-519.2 kg/da, hasat indeksi % 30.6-40.4, ham protein oranı ise %11.80-14.68
arasında değişim göstermiştir.İncelenen karakterler yönünden çeşitler arasında
önemli farklar bulunmuştur. En yüksek tane verimine Nacibey (519.2 kg/da)
çeşidi sahip olmuş, bu çeşidi Atay 85 (501.1 kg/da) ve Aytın 98 (484.2 kg/da)
çeşitleri takip etmiştir. En yüksek ham protein oranı Kırik (%14,68) çeşidinden
elde edilmiş, bu çeşidi Aldane (%14.1) ve Tosunbey (%13.4) çeşitleri izlemiştir.
Nispeten yüksek tane verimine ve protein oranına sahip Sönmez 2001, Tosunbey ve
İzgi 2001 çeşitlerinin Erzurum yöresi için ümitvar çeşitler oldukları sonucuna
varılmıştır.

Kaynakça

  • Akkaya A, Akten Ş 1988. Susuz Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Buğdayların Toplam Verimi, Tane Verimi ve Hasat İndeksi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Zraat Fak. Dergisi, 19: 133-144.
  • Anomin 2016. Türkiye İstatistik Kurumu İstatistikleri.
  • Aydoğan S, Soylu S 2017. Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri ile Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26(1): 24-30.
  • Çağlar Ö, Akten Ş 1994. Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Çeşit ve Hatlarında Verim, Bitki ve Tane Protein İlişkilerinin İncelenmesi. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-29 Nisan 1994, İzmir.
  • Çağlar Ö, Öztürk A, Bulut S 2006. Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Ovası Koşullarına Adaptasyonu. Atatürk Üniv. Zraat Fak. Dergisi, 37(1): 1-7.
  • Doğan Y, Kendal E 2012. Diyarbakır Koşullarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinin Tane Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. YYÜ. Tar. Bil. Derg. 23(3): 199-208.
  • Doğan Y, Kendal E 2013. Diyarbakır Koşullarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinin Tane Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 23(3): 199-208.
  • Naneli İ, Sakin MA, Kıral AS 2015.Tokat-Kazova Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) ÇeşitlerininVerim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 32(1): 91-103.
  • Özen S, Akman Z 2015. Yozgat Ekolojik Koşullarında Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 10(1):35-43.
  • Öztürk A, Akkaya A 1996. Kışlık Buğday Genotiplerinde Tane Verimi, Verim Unsurları ve Fenolojik Dönemler Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Zraat Fak. Dergisi, 27: 187-202.
  • Soylu S, Topal A, Sade B, Akgün N 1999. Konya Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğelerinin Belirlenmesi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Derg., 13: 60-73.
  • Tunca ZŞ 2012. Bazı Buğday Çeşitlerinin Adaptasyon Kabiliyeti, Agronomik ve Fizyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Wiegand CL, Gebermann AH, Cuellar JA 1981. Devolepment and Yield Of Hard Red Winter Wheats As Affected By Temperature. Crop Sci. 21: 95-101.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Selçuk Kodaz

Murat Aydın Bu kişi benim

Ali Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Kabul Tarihi 15 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20

Kaynak Göster

APA Kodaz, S., Aydın, M., & Öztürk, A. (2017). Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Kuru Tarım Koşullarına Adaptasyonu. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 278-282. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349256
AMA Kodaz S, Aydın M, Öztürk A. Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Kuru Tarım Koşullarına Adaptasyonu. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;20:278-282. doi:10.18016/ksudobil.349256
Chicago Kodaz, Selçuk, Murat Aydın, ve Ali Öztürk. “Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Kuru Tarım Koşullarına Adaptasyonu”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, Aralık (Aralık 2017): 278-82. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349256.
EndNote Kodaz S, Aydın M, Öztürk A (01 Aralık 2017) Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Kuru Tarım Koşullarına Adaptasyonu. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 278–282.
IEEE S. Kodaz, M. Aydın, ve A. Öztürk, “Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Kuru Tarım Koşullarına Adaptasyonu”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, ss. 278–282, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.349256.
ISNAD Kodaz, Selçuk vd. “Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Kuru Tarım Koşullarına Adaptasyonu”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (Aralık 2017), 278-282. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349256.
JAMA Kodaz S, Aydın M, Öztürk A. Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Kuru Tarım Koşullarına Adaptasyonu. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:278–282.
MLA Kodaz, Selçuk vd. “Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Kuru Tarım Koşullarına Adaptasyonu”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, 2017, ss. 278-82, doi:10.18016/ksudobil.349256.
Vancouver Kodaz S, Aydın M, Öztürk A. Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Kuru Tarım Koşullarına Adaptasyonu. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:278-82.