Research Article
BibTex RIS Cite

Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Zeleny Sedimantasyon Analizi ve Diğer Kalite Paramatreleri ile İlişkisinin İncelenmesi

Year 2017, Volume: 20 , 303 - 307, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349266

Abstract

Bu çalışmada, ekmeklik buğday genotiplerinde
fiziksel, kimyasal ve reolojik kalite özellikleri incelenmiştir. Islahın erken
kademesinde materyal miktarı yetersiz olduğu için kalitenin belirlenmesinde
Zeleny sedimantasyon analizi önem kazanmaktadır. Çalışmada, Zeleny
sedimantasyon değeri ile diğer kalite parametreleri arasındaki ilişki değerlendirilmiştir.
2015-2016 Yetiştirme sezonunda sulu koşullarda 4 lokasyonda kurulan
denemelerden elde edilen materyal kullanılmıştır.

1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tanede
protein miktarı, un verimi, yaş gluten, kuru gluten ve gluten indeksi,
alveograf parametreleri (G, P, L, P/G, P/L ve W), Zeleny sedimentasyon ve
beklemeli Zeleny sedimantasyon değerleri, farinograf parametreleri (su
absorbsiyonu ve yumuşama değeri) ile glutograf değerleri (stretch s, stretch BU
ve relaxation BU) değerleri belirlenmiştir. Zeleny sedimantasyon değerleri ile
aralarındaki korelasyonlar incelenmiştir.





            Araştırma sonucunda; Zeleny
sedimantasyon değeri ile alveograf (G, L, P ve W), beklemeli Zeleny
sedimantasyon değeri, farinograf su absorbsiyonu, tanede protein, yaş gluten ve
kuru gluten değerleri (p<0,01), glutograf stretch (s) ve un verimi (p<0,05)
arasında pozitif; farinograf yumuşama değeri arasında negatif (p<0,01) korelasyon
değerleri elde edilmiştir. Zeleny sedimantasyon değeri ile yüksek korelasyon
değerlerine sahip kalite parametreleri arasındaki regresyon incelendiğinde, en
yüksek belirtme katsayısına (R2) sahip regresyon eşitlikleri alveograf
enerji değeri (W), tanede protein ve kuru gluten parametrelerinden elde
edilmiştir.

References

  • Anonymous, 2000. American Association of Cereal Chemists, Approved Methods of the AACC, 10th ed., The Association:. Methods No: 46-30, 54-50, 54-21, 38-21A, 26-21A. St. Paul, MN., USA
  • Anonymous, 2005. Instruction Manual Glutograph-E, Brabender Measurement and Control Systems. Brabender GmbH&Co.KG. Kulturstr. 51-55. 47055 Duisburg. Germany
  • Anonymous, 2008. Standard Methods of International Association for Cereal Science and Technology (ICC), Vienna, Austria
  • Atlı A., Koksel H. ve Dağ A., 1988. Unda Sune ve Kımıl Zararının Belirlenmesi İcin Geliştirilen Yontemler ve Bu Yontemlerin Uygulanabilirliği Uzerine Araştırmalar. Tarla Bitkileri Merkez Enstitusu Yayınları, No: 3, Ankara
  • Aydoğan, S., Şahin, M., Akçacık A. G., Hamzaoğlu, S and Taner, S. 2015. Relationships between Farinograph Parameters and Bread Volume, Physicochemical Traits in Bread Wheat Flours. Journal of Bahri Dagdas Crop Research 3 (1):14-18.
  • Branlard, g. and Dardevet, M. 1985. Diversity of Grain Proteins and Bread Wheat Quality. Correlation Between Gliadin Bands and Flour Quality Characteristics. J. Cereal Sci., 3, P:329.
  • Biston, R., Castille, J. P., Crohain, A., dardenne, P., Falise, A., Frankinet, M., Herman, J. L., Monfort, B., Noulard, R. and Rixhon, L. 1986. Qualite et Teneur en Proteines des Bles. Note Technique C. R. A. Glemboux, No: 6/40.
  • Castille, J. P. And Vandam, J. B. 1985. L’influence du Facteur Variete sur La Qualite. In ‘Qualite et Teneur en Proteines des Bles. Note Technique C. R. A. Et F. S. A.. Gembloux, 6/40, 5.
  • Dwyer, E., Walshe, T. and Gormley, T. R. 1982. Some Aspect of The Quality of Spring Wheat Grown in Ireland, 1975-1979. Ir. J. Fd. Sci. Tech., 6, 79.
  • Garcia, A., Garcia, B. and Blanco, M. 1989. Variability and Relationship Between Protein and Zeleny Sedimentation Value in Wheat Varieties. Agrochimica. 33(6), p: 423-433. Spain.
  • Hruskova, M. and Famera, O. 2003. Prediction of Wheat and Flour Zeleny Sedimentation Value Using NIR Technique. Czech J. Food Sci. 21 (3), p: 91-96.
  • Koksel H., Sivri D., Ozboy O., Başman A. ve Karacan H. D. 2000. Tahıl Laboratuarı El Kitabı. Hacettepe Uni. Muhendislik Fak. Yay. No: 47, Ankara
  • Ozkaya B. ve Ozkaya H., 2005a. Tahıl Urunleri Analiz Yontemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:14, Ankara
  • Ozkaya H. ve Ozkaya B. 2005b. Oğutme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:30, Ankara
  • Surma, M., Adamski, T., Banaszak, Z., Kaczmarek1, Z., Kuczynska, Majcher, M., Ługowska, B., Obuchowski, W., Salmanowicz, B. and Krystkowiak1, K. 2012. Effect of Genotype, Environment and Their Interaction on Quality Parameters of Wheat Breeding Lines of Diverse Grain Hardness. Plant Prod. Sci. 15(3): 192―203.
  • TÜİK 2016. https://www.tuik.gov.tr/ Son Erişim 30.08.2017 13:46
  • TMO 2013. Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırması. Aralık 2013.
  • TMO 2016. 2016 Yılı Hububat Raporu
  • Unal, S. 2002. Buğdayda kalitenin onemi ve belirlenmesinde kullanılan yontemler. Hububat Urunleri Teknolojisi Kongre ve Sergisi, 3-4 Ekim 2002, Gaziantep, 25-37
  • Varga, B., Svecnjak, Z., Jurkovic, Z., Kovacevic, J. and Jukic, Z. 2003. Wheat Grain and Flour Quality as Affected by Cropping Intensity. Food Technol. Biotechnol. 41(4), p:321-329.
  • Vasiljevic S. and Banasik O. J. 1980. Quality Testing Methods for Durum Wheat and Its Products. Department of Cereal Chemistry and Technology, North Dakota State University, 134 p., Fargo, North Dakota
Year 2017, Volume: 20 , 303 - 307, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349266

Abstract

References

  • Anonymous, 2000. American Association of Cereal Chemists, Approved Methods of the AACC, 10th ed., The Association:. Methods No: 46-30, 54-50, 54-21, 38-21A, 26-21A. St. Paul, MN., USA
  • Anonymous, 2005. Instruction Manual Glutograph-E, Brabender Measurement and Control Systems. Brabender GmbH&Co.KG. Kulturstr. 51-55. 47055 Duisburg. Germany
  • Anonymous, 2008. Standard Methods of International Association for Cereal Science and Technology (ICC), Vienna, Austria
  • Atlı A., Koksel H. ve Dağ A., 1988. Unda Sune ve Kımıl Zararının Belirlenmesi İcin Geliştirilen Yontemler ve Bu Yontemlerin Uygulanabilirliği Uzerine Araştırmalar. Tarla Bitkileri Merkez Enstitusu Yayınları, No: 3, Ankara
  • Aydoğan, S., Şahin, M., Akçacık A. G., Hamzaoğlu, S and Taner, S. 2015. Relationships between Farinograph Parameters and Bread Volume, Physicochemical Traits in Bread Wheat Flours. Journal of Bahri Dagdas Crop Research 3 (1):14-18.
  • Branlard, g. and Dardevet, M. 1985. Diversity of Grain Proteins and Bread Wheat Quality. Correlation Between Gliadin Bands and Flour Quality Characteristics. J. Cereal Sci., 3, P:329.
  • Biston, R., Castille, J. P., Crohain, A., dardenne, P., Falise, A., Frankinet, M., Herman, J. L., Monfort, B., Noulard, R. and Rixhon, L. 1986. Qualite et Teneur en Proteines des Bles. Note Technique C. R. A. Glemboux, No: 6/40.
  • Castille, J. P. And Vandam, J. B. 1985. L’influence du Facteur Variete sur La Qualite. In ‘Qualite et Teneur en Proteines des Bles. Note Technique C. R. A. Et F. S. A.. Gembloux, 6/40, 5.
  • Dwyer, E., Walshe, T. and Gormley, T. R. 1982. Some Aspect of The Quality of Spring Wheat Grown in Ireland, 1975-1979. Ir. J. Fd. Sci. Tech., 6, 79.
  • Garcia, A., Garcia, B. and Blanco, M. 1989. Variability and Relationship Between Protein and Zeleny Sedimentation Value in Wheat Varieties. Agrochimica. 33(6), p: 423-433. Spain.
  • Hruskova, M. and Famera, O. 2003. Prediction of Wheat and Flour Zeleny Sedimentation Value Using NIR Technique. Czech J. Food Sci. 21 (3), p: 91-96.
  • Koksel H., Sivri D., Ozboy O., Başman A. ve Karacan H. D. 2000. Tahıl Laboratuarı El Kitabı. Hacettepe Uni. Muhendislik Fak. Yay. No: 47, Ankara
  • Ozkaya B. ve Ozkaya H., 2005a. Tahıl Urunleri Analiz Yontemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:14, Ankara
  • Ozkaya H. ve Ozkaya B. 2005b. Oğutme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:30, Ankara
  • Surma, M., Adamski, T., Banaszak, Z., Kaczmarek1, Z., Kuczynska, Majcher, M., Ługowska, B., Obuchowski, W., Salmanowicz, B. and Krystkowiak1, K. 2012. Effect of Genotype, Environment and Their Interaction on Quality Parameters of Wheat Breeding Lines of Diverse Grain Hardness. Plant Prod. Sci. 15(3): 192―203.
  • TÜİK 2016. https://www.tuik.gov.tr/ Son Erişim 30.08.2017 13:46
  • TMO 2013. Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırması. Aralık 2013.
  • TMO 2016. 2016 Yılı Hububat Raporu
  • Unal, S. 2002. Buğdayda kalitenin onemi ve belirlenmesinde kullanılan yontemler. Hububat Urunleri Teknolojisi Kongre ve Sergisi, 3-4 Ekim 2002, Gaziantep, 25-37
  • Varga, B., Svecnjak, Z., Jurkovic, Z., Kovacevic, J. and Jukic, Z. 2003. Wheat Grain and Flour Quality as Affected by Cropping Intensity. Food Technol. Biotechnol. 41(4), p:321-329.
  • Vasiljevic S. and Banasik O. J. 1980. Quality Testing Methods for Durum Wheat and Its Products. Department of Cereal Chemistry and Technology, North Dakota State University, 134 p., Fargo, North Dakota
There are 21 citations in total.

Details

Journal Section TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Authors

Alaettin Keçeli This is me

Asuman Kaplan Evlice This is me

Aliye Pehlivan This is me

Turgay Şanal This is me

Kazım Karaca This is me

Seda Külen This is me

Asiye Seis Subaşı This is me

Ayten Salantur This is me

Publication Date December 26, 2017
Acceptance Date December 15, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 20

Cite

APA Keçeli, A., Kaplan Evlice, A., Pehlivan, A., Şanal, T., et al. (2017). Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Zeleny Sedimantasyon Analizi ve Diğer Kalite Paramatreleri ile İlişkisinin İncelenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 303-307. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349266
AMA Keçeli A, Kaplan Evlice A, Pehlivan A, Şanal T, Karaca K, Külen S, Seis Subaşı A, Salantur A. Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Zeleny Sedimantasyon Analizi ve Diğer Kalite Paramatreleri ile İlişkisinin İncelenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. December 2017;20:303-307. doi:10.18016/ksudobil.349266
Chicago Keçeli, Alaettin, Asuman Kaplan Evlice, Aliye Pehlivan, Turgay Şanal, Kazım Karaca, Seda Külen, Asiye Seis Subaşı, and Ayten Salantur. “Ekmeklik Buğdayda (Triticum Aestivum L.) Zeleny Sedimantasyon Analizi Ve Diğer Kalite Paramatreleri Ile İlişkisinin İncelenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, December (December 2017): 303-7. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349266.
EndNote Keçeli A, Kaplan Evlice A, Pehlivan A, Şanal T, Karaca K, Külen S, Seis Subaşı A, Salantur A (December 1, 2017) Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Zeleny Sedimantasyon Analizi ve Diğer Kalite Paramatreleri ile İlişkisinin İncelenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 303–307.
IEEE A. Keçeli, “Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Zeleny Sedimantasyon Analizi ve Diğer Kalite Paramatreleri ile İlişkisinin İncelenmesi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 20, pp. 303–307, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.349266.
ISNAD Keçeli, Alaettin et al. “Ekmeklik Buğdayda (Triticum Aestivum L.) Zeleny Sedimantasyon Analizi Ve Diğer Kalite Paramatreleri Ile İlişkisinin İncelenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (December 2017), 303-307. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349266.
JAMA Keçeli A, Kaplan Evlice A, Pehlivan A, Şanal T, Karaca K, Külen S, Seis Subaşı A, Salantur A. Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Zeleny Sedimantasyon Analizi ve Diğer Kalite Paramatreleri ile İlişkisinin İncelenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:303–307.
MLA Keçeli, Alaettin et al. “Ekmeklik Buğdayda (Triticum Aestivum L.) Zeleny Sedimantasyon Analizi Ve Diğer Kalite Paramatreleri Ile İlişkisinin İncelenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 20, 2017, pp. 303-7, doi:10.18016/ksudobil.349266.
Vancouver Keçeli A, Kaplan Evlice A, Pehlivan A, Şanal T, Karaca K, Külen S, Seis Subaşı A, Salantur A. Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Zeleny Sedimantasyon Analizi ve Diğer Kalite Paramatreleri ile İlişkisinin İncelenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:303-7.