Bu çalışmada, ekmeklik buğday genotiplerinde
fiziksel, kimyasal ve reolojik kalite özellikleri incelenmiştir. Islahın erken
kademesinde materyal miktarı yetersiz olduğu için kalitenin belirlenmesinde
Zeleny sedimantasyon analizi önem kazanmaktadır. Çalışmada, Zeleny
sedimantasyon değeri ile diğer kalite parametreleri arasındaki ilişki değerlendirilmiştir.
2015-2016 Yetiştirme sezonunda sulu koşullarda 4 lokasyonda kurulan
denemelerden elde edilen materyal kullanılmıştır.
1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tanede
protein miktarı, un verimi, yaş gluten, kuru gluten ve gluten indeksi,
alveograf parametreleri (G, P, L, P/G, P/L ve W), Zeleny sedimentasyon ve
beklemeli Zeleny sedimantasyon değerleri, farinograf parametreleri (su
absorbsiyonu ve yumuşama değeri) ile glutograf değerleri (stretch s, stretch BU
ve relaxation BU) değerleri belirlenmiştir. Zeleny sedimantasyon değerleri ile
aralarındaki korelasyonlar incelenmiştir.
Araştırma sonucunda; Zeleny
sedimantasyon değeri ile alveograf (G, L, P ve W), beklemeli Zeleny
sedimantasyon değeri, farinograf su absorbsiyonu, tanede protein, yaş gluten ve
kuru gluten değerleri (p<0,01), glutograf stretch (s) ve un verimi (p<0,05)
arasında pozitif; farinograf yumuşama değeri arasında negatif (p<0,01) korelasyon
değerleri elde edilmiştir. Zeleny sedimantasyon değeri ile yüksek korelasyon
değerlerine sahip kalite parametreleri arasındaki regresyon incelendiğinde, en
yüksek belirtme katsayısına (R2) sahip regresyon eşitlikleri alveograf
enerji değeri (W), tanede protein ve kuru gluten parametrelerinden elde
edilmiştir.
ekmeklik buğday kalite regresyon korrelasyon zeleny sedimentasyon
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |