Research Article
BibTex RIS Cite

Ontogenetik Varyabilite ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi

Year 2017, Volume: 20 , 323 - 326, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349275

Abstract

Şeker otu (Stevia rebaudiana Bertoni) Compositea familyasına ait çok yıllık
birkısa gün bitkisidir. Ülkemizde doğal olarak bulunmamakla birlikteParaguay ve
Brezilya orijinli tropik ve subtropikbirbitkidir. Kalorisiz bir tatlandırıcı
olması nedeniyle, diyetlerde ve tıpta şeker hastalarının tatlandırıcılarında
kullanılmaktadır. Sakkarozdan 300-350 kat daha fazla tatlandırıcı olması
nedeniyle gıda sanayinde içki, meşrubat, tatlı, bisküvi ve çikolatalarda
kullanımı tercih edilmektedir. 2013 yılında çok küçük ve çimlenme oranı düşük
tohumlardan kontrollü koşullarda elde edilen fideler tarlaya şaşırtılmış olup
gerekli bakım işlemleri yapılmıştır.   İlk
yıl bitkiler, kök geliştirmiş ve elde edilen veriler burada
değerlendirilmemiştir. Çalışmada,Şeker otu bitkilerinde, sonbahardaki kısa
günlerde, ontogenetikvaryabilite ve farklı bitki yoğunluğunun bitki boyu, dal
sayısı,taze ve kuru herba, taze ve kuru yaprak, taze ve kuru çiçek
yerimlerineolan etkileri incelenerek Çukurova Koşullarındaki performansları
saptanmıştır. Elde edilen veriler MSTAT-C paket programında Tesadüf Bloklarında
Faktöriyel Deneme Desenine göre değerlendirilmiştir. En yüksek kuru yaprak
verimi, çiçeklenme öncesi (300 kg/da) ve 30x60 cm bitki yoğunluğunda elde
edilmiştir. Şeker otu Çukurova koşullarında iyi bir performans göstermiştir. Bu
çalışma, şeker otu bitkisinin bölgemiz koşullarında ilk kez kültüre alınması
yönünden  önem arz etmektedir.

References

  • Allam AI, Nassar AM, Besheite SY 2001. Nitrogen fertilizer requirement of Stevia rabaudiana Bertoni under Egyptian condition. Egyptian J. Agric. Res. 79:1005-1018.
  • Ceunen S,Werbrouck S, Geuns JM 2012. Stimulation of steviol glycoside accumulation in Stevia rebaudiana by red LED light. J Plant Physiol. 169 (7):749-52.
  • Kafle GG 2011. Some studies on the physiology of Stevia rebaudiana (Bertoni). BSC Agriculture, Institute of Agriculture and Animal Science, Tribhuwon University, Nepal Athesis submitted for the degree of Masters of Applied Science Centre for Plant and Water Science Faculty of Sciences, Engineering and Health CQ University Australia, Rockhampton 31 March 2011.
  • Kang K ve Lee EW 1981. Physio-ecological studies on Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni). Korean J. Crops Sci. 26: 69-89.
  • Lavini A, Riccardi M, Pulvento C, Luca S, Scamosci M, D’andria R 2008. Yield, quality and water consumption of Stevia rebaudiana Bertoni growth under different irrigation regimes in Southern Italy. Italian Journal of Agronomy, v. 2, p. 135-143,
  • Lima Filho OF, Valois ACC, Lucas ZM 2004. Estévia Sistemas de Produção. Embrapa Agropecuária Oeste. Dourados.
  • Madan S, Ahmad S, Singh GN, Kohli K, Kumar Y, Singh R, Garg M 2010. Stevia rebaudiana (Bert.), A Review. Indian Journal of Natural Products and Resources, 1 (3): 267-286.
  • Metivier J, Viana AM 1979. The effect of long and short day length upon the growth of whole plants and the level of soluble proteins, sugars and stevioside in leaves of Stevia rebaudiana Bert. J. Exp. Bot. 30:1211-1222.
  • Serfaty M, Ibdah M, Fischer R, Chaimovitsh D, Saranga Y, Nativ D 2013. Dynamics of yield components and stevioside production in Stevia rebaudiana grown under different planting times, plant stands and harvest regime. Industrial Crops and Products 50:731-73. soilless culture system. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. www.ijagcs.com IJACS.298-302.
  • Taleie N, Hamidoghli Y, Rabiei B, Hamidoghli S 2012. Effects of plant density and transplanting date on herbage, stevioside, phenol and flavonoid yield of Stevia rebaudiana Bertoni. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. 4 (6): 298-302.
  • Taleie N, Hamidoghli Y, Rabiei B, Hamidoghli S 2012. The effect of vermicompost leachate on morphological, physiological and biochemical indices of Stevia rebaudiana Bertoni in a soilless culture system. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. www.ijagcs.com IJACS.298-302.
  • Tamura Y, Nakamura S, Fukui H, Tabata, M 1984. Clonal propagation of Stevia rebaudiana Bertoni by stem-tip culure. Plant Cell Rep. 3:183-185.
  • Yang J, Liu X, Shi Y 2013. Effect on different mixer fertilizer on yield, quality and economic benefits in Stevia rebaudiana Bertoni. Advanced Journal of Food Science and Technology, v. 5, p. 588-591.
Year 2017, Volume: 20 , 323 - 326, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349275

Abstract

References

  • Allam AI, Nassar AM, Besheite SY 2001. Nitrogen fertilizer requirement of Stevia rabaudiana Bertoni under Egyptian condition. Egyptian J. Agric. Res. 79:1005-1018.
  • Ceunen S,Werbrouck S, Geuns JM 2012. Stimulation of steviol glycoside accumulation in Stevia rebaudiana by red LED light. J Plant Physiol. 169 (7):749-52.
  • Kafle GG 2011. Some studies on the physiology of Stevia rebaudiana (Bertoni). BSC Agriculture, Institute of Agriculture and Animal Science, Tribhuwon University, Nepal Athesis submitted for the degree of Masters of Applied Science Centre for Plant and Water Science Faculty of Sciences, Engineering and Health CQ University Australia, Rockhampton 31 March 2011.
  • Kang K ve Lee EW 1981. Physio-ecological studies on Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni). Korean J. Crops Sci. 26: 69-89.
  • Lavini A, Riccardi M, Pulvento C, Luca S, Scamosci M, D’andria R 2008. Yield, quality and water consumption of Stevia rebaudiana Bertoni growth under different irrigation regimes in Southern Italy. Italian Journal of Agronomy, v. 2, p. 135-143,
  • Lima Filho OF, Valois ACC, Lucas ZM 2004. Estévia Sistemas de Produção. Embrapa Agropecuária Oeste. Dourados.
  • Madan S, Ahmad S, Singh GN, Kohli K, Kumar Y, Singh R, Garg M 2010. Stevia rebaudiana (Bert.), A Review. Indian Journal of Natural Products and Resources, 1 (3): 267-286.
  • Metivier J, Viana AM 1979. The effect of long and short day length upon the growth of whole plants and the level of soluble proteins, sugars and stevioside in leaves of Stevia rebaudiana Bert. J. Exp. Bot. 30:1211-1222.
  • Serfaty M, Ibdah M, Fischer R, Chaimovitsh D, Saranga Y, Nativ D 2013. Dynamics of yield components and stevioside production in Stevia rebaudiana grown under different planting times, plant stands and harvest regime. Industrial Crops and Products 50:731-73. soilless culture system. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. www.ijagcs.com IJACS.298-302.
  • Taleie N, Hamidoghli Y, Rabiei B, Hamidoghli S 2012. Effects of plant density and transplanting date on herbage, stevioside, phenol and flavonoid yield of Stevia rebaudiana Bertoni. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. 4 (6): 298-302.
  • Taleie N, Hamidoghli Y, Rabiei B, Hamidoghli S 2012. The effect of vermicompost leachate on morphological, physiological and biochemical indices of Stevia rebaudiana Bertoni in a soilless culture system. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. www.ijagcs.com IJACS.298-302.
  • Tamura Y, Nakamura S, Fukui H, Tabata, M 1984. Clonal propagation of Stevia rebaudiana Bertoni by stem-tip culure. Plant Cell Rep. 3:183-185.
  • Yang J, Liu X, Shi Y 2013. Effect on different mixer fertilizer on yield, quality and economic benefits in Stevia rebaudiana Bertoni. Advanced Journal of Food Science and Technology, v. 5, p. 588-591.
There are 13 citations in total.

Details

Journal Section TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Authors

L.sezen Tansı This is me

Elnaz Samadpourrigani

Selin Gedik This is me

Amir Soltanbeigi

Publication Date December 26, 2017
Acceptance Date December 15, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 20

Cite

APA Tansı, L., Samadpourrigani, E., Gedik, S., Soltanbeigi, A. (2017). Ontogenetik Varyabilite ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 323-326. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349275
AMA Tansı L, Samadpourrigani E, Gedik S, Soltanbeigi A. Ontogenetik Varyabilite ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. December 2017;20:323-326. doi:10.18016/ksudobil.349275
Chicago Tansı, L.sezen, Elnaz Samadpourrigani, Selin Gedik, and Amir Soltanbeigi. “Ontogenetik Varyabilite Ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, December (December 2017): 323-26. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349275.
EndNote Tansı L, Samadpourrigani E, Gedik S, Soltanbeigi A (December 1, 2017) Ontogenetik Varyabilite ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 323–326.
IEEE L. Tansı, E. Samadpourrigani, S. Gedik, and A. Soltanbeigi, “Ontogenetik Varyabilite ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 20, pp. 323–326, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.349275.
ISNAD Tansı, L.sezen et al. “Ontogenetik Varyabilite Ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (December 2017), 323-326. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349275.
JAMA Tansı L, Samadpourrigani E, Gedik S, Soltanbeigi A. Ontogenetik Varyabilite ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:323–326.
MLA Tansı, L.sezen et al. “Ontogenetik Varyabilite Ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 20, 2017, pp. 323-6, doi:10.18016/ksudobil.349275.
Vancouver Tansı L, Samadpourrigani E, Gedik S, Soltanbeigi A. Ontogenetik Varyabilite ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:323-6.