Şeker otu (Stevia rebaudiana Bertoni) Compositea familyasına ait çok yıllık
birkısa gün bitkisidir. Ülkemizde doğal olarak bulunmamakla birlikteParaguay ve
Brezilya orijinli tropik ve subtropikbirbitkidir. Kalorisiz bir tatlandırıcı
olması nedeniyle, diyetlerde ve tıpta şeker hastalarının tatlandırıcılarında
kullanılmaktadır. Sakkarozdan 300-350 kat daha fazla tatlandırıcı olması
nedeniyle gıda sanayinde içki, meşrubat, tatlı, bisküvi ve çikolatalarda
kullanımı tercih edilmektedir. 2013 yılında çok küçük ve çimlenme oranı düşük
tohumlardan kontrollü koşullarda elde edilen fideler tarlaya şaşırtılmış olup
gerekli bakım işlemleri yapılmıştır. İlk
yıl bitkiler, kök geliştirmiş ve elde edilen veriler burada
değerlendirilmemiştir. Çalışmada,Şeker otu bitkilerinde, sonbahardaki kısa
günlerde, ontogenetikvaryabilite ve farklı bitki yoğunluğunun bitki boyu, dal
sayısı,taze ve kuru herba, taze ve kuru yaprak, taze ve kuru çiçek
yerimlerineolan etkileri incelenerek Çukurova Koşullarındaki performansları
saptanmıştır. Elde edilen veriler MSTAT-C paket programında Tesadüf Bloklarında
Faktöriyel Deneme Desenine göre değerlendirilmiştir. En yüksek kuru yaprak
verimi, çiçeklenme öncesi (300 kg/da) ve 30x60 cm bitki yoğunluğunda elde
edilmiştir. Şeker otu Çukurova koşullarında iyi bir performans göstermiştir. Bu
çalışma, şeker otu bitkisinin bölgemiz koşullarında ilk kez kültüre alınması
yönünden önem arz etmektedir.
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |