Ischemia-reperfusion injury appears in various types
of clinical conditions involving different tissues such as brain, skeletal
muscle, heart, gut, liver, kidney, retina, pancreas and testis. Although
oxidative stress has been shown to have a pivotal role in the aetiology of
ischemia-reperfusion injury, several mechanisms including inflammation,
leukocyte infiltration and apoptosis have been included as well. In an attempt
to reduce ischemia-reperfusion injury, various substances have been tested so
far. However, none of them have evolved as a medicinal product to be used in
these indications yet. In this context, green tea contents have been shown to
possess favourable effects in distinct forms of animal models relating to
ischemia-reperfusion injury. In this review, the effects of green tea contents
on ischemia-reperfusion injury models of animals have been discussed in a historical
and tissue-specific manner.
Epigallocatechin gallate; green tea; ischemia-reperfusion injury
İskemi-reperfüzyon hasarı beyin, çizgili kas, kalp, bağırsak, karaciğer,
böbrekler, retina, pankreas ve testis gibi farklı dokuları kapsayan çeşitli
birçok klinik durumda ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar oksidatif stresin
iskemi-reperfüzyon hasarının etiyolojisinde merkezi bir rol oynadığı
gösterişmiş olsa da, inflamasyon, lökosit infiltrasyonu ve apoptozis gibi
birçok mekanizma da dahil edilmiştir. İskemi-reperfüzyon hasarını azaltmak için
bugüne kadar çeşitli maddeler test edilmiştir. Ancak, hiçbiri bu endikasyonda
kullanılmak üzere medikal ürün olarak henüz evrilmemiştir. Bu bağlamda, yeşil
çay içeriklerinin farklı formdaki hayvan iskemi-reperfüzyon hasarı modellerinde
faydalı etkiler gösterdikleri bulunmuştur. Bu derlemede, yeşil çay
içeriklerinin hayvan iskemi-reperfüzyon hasarı modelleri üzerindeki etkileri tarihsel
ve dokuya spesifik bir şekilde tartışılmıştır.
Epigallokateşin gallat; yeşil çay; iskemi-reperfüzyon hasarı
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Ağustos 2017 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mayıs 2017 |
Kabul Tarihi | 4 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |