Objective: Nutrition is important not only in terms of ideal growth of the baby, but also in terms of being the determinant of the healthiness during infancy, childhood, and adulthood and adopting healthy eating habits that continue lifetime. The aim of this study is to evaluate the level of knowledge and misapplications of mothers about babies' feeding habits.
Materials and Metods: This was planned as an analytical cross-sectional study and was applied to the mothers of the patients who admitted to Inonu University Faculty of Medicine Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition outpatient clinic, between January-March 2020, for any reason. A value of p<0.005 is considered statistically significant.
Results: When evaluated according to the education level of the mothers, the rate of using only sugar and the using of salt and sugar decreased as the education level increased (Pearson’s Chi-Square test; p <0.05; p˂0.001, respectively). When evaluated according to the educational status of mothers, the use of television, tablet, telephone (TTT) increased statistically as the education level increased (Pearson’s Chi-Square test; p = 0.023).
Conclusion: In our study we observed that mothers’ knowledge about feeding their babies correctly and avoiding salt and sugar is suboptimal. Obesity, hypertension and multimedia addiction, which are the common diseases of our age, can be prevented by raising the awareness of mothers about correct eating habits
Giriş: Beslenme sadece ideal büyüme yönüyle değil bebek, çocuk hem de erişkin dönem sağlığının belirleyicisi olması ve erişkin dönemde devam eden sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanılması yönüyle de çok önemlidir. Bu çalışma ile annelerin bebeklerini besleme alışkanlıklarıyla ilgili bilgi düzeylerini ve hatalı uygulamalarını ölçmek amacıyla planlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Analitik kesitsel olarak planlanan çalışma, Ocak-Mart 2020 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme polikliniğine herhangi bir sebeple başvuran hastaların annelerine anamnez alınırken beslenme ile ilgili bilgi formu uygulanmıştır. P<0.05 değeri istatistiksel olarak önemli kabul edildi.
Bulgular: Annelerin bebeklerine tuz ve şeker kullandırma oranları kıyaslandığında, eğitim düzeyi arttıkça sadece şeker kullanma oranı ve tuz+şeker kullanma oranları azalmakta idi (Sırasıyla Pearson Chi-Square testi; p<0.05; p˂0.001). Annelerin bebeklerini beslerken telefon, tablet ve/veya televizyon kullanımı kıyaslandığında eğitim düzeyi arttıkça televizyon, tablet, telefon (TTT) kullanımı istatistiksel olarak artmaktaydı (Pearson Chi-Square testi; p=0.023).
Sonuç: Çalışmamızda annelerin bebeklerini doğru besleme, tuz ve şeker kullanımı konusunda bilgi eksikleri olduğu görülmüştür. Çağımızın hastalığı olan obezite, hipertansiyon ve multimedya bağımlığı annelerin bilinçlendirilmesi ve doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ile önlenebilir hastalıklar olacaktır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Temmuz 2021 |
Gönderilme Tarihi | 13 Temmuz 2020 |
Kabul Tarihi | 16 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |