Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

An Evaluation of Awareness of Mothers About Having Their Children to Acquire Healthy Nutrition Habits

Yıl 2021, Cilt: 16 Sayı: 2, 257 - 262, 07.07.2021
https://doi.org/10.17517/ksutfd.765546

Öz

Objective: Nutrition is important not only in terms of ideal growth of the baby, but also in terms of being the determinant of the healthiness during infancy, childhood, and adulthood and adopting healthy eating habits that continue lifetime. The aim of this study is to evaluate the level of knowledge and misapplications of mothers about babies' feeding habits.
Materials and Metods: This was planned as an analytical cross-sectional study and was applied to the mothers of the patients who admitted to Inonu University Faculty of Medicine Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition outpatient clinic, between January-March 2020, for any reason. A value of p<0.005 is considered statistically significant.
Results: When evaluated according to the education level of the mothers, the rate of using only sugar and the using of salt and sugar decreased as the education level increased (Pearson’s Chi-Square test; p <0.05; p˂0.001, respectively). When evaluated according to the educational status of mothers, the use of television, tablet, telephone (TTT) increased statistically as the education level increased (Pearson’s Chi-Square test; p = 0.023).
Conclusion: In our study we observed that mothers’ knowledge about feeding their babies correctly and avoiding salt and sugar is suboptimal. Obesity, hypertension and multimedia addiction, which are the common diseases of our age, can be prevented by raising the awareness of mothers about correct eating habits

Kaynakça

  • 1. Topal S, Çınar N, Altınkaynak S. Süt çocukluğu döneminde beslenme. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2016;6(1), 63-70.
  • 2. Balcı E. Anne sütünün çocuk büyüme ve gelişmesi üzerine etkisi. Türk Aile Hek Derg. 2011; 15(3): 135- 138.
  • 3. Köksal G, Özel HG. Bebek beslenmesi Kitabı. 2. Basım. Ankara: Reklam Kurdu yayın evi; 2008.
  • 4. Yazıcı B. Tamamlayıcı Beslenme. Klinik Tıp Pediatri Dergisi. 2018;10(1), 7-16.
  • 5. Yılmazbaş, P. Gökçay G. Çocukluk Çağı Obezitesi ve Önlenmesi. Çocuk Dergisi.2018; 18(3), 103-112.
  • 6. Kleigman R, Gahagan S. Chapter 47, Overweight and Obesity. Nelson Textbook of Pediatrics, Volume 1, Edition 20, 2016;307-316.
  • 7. Günüç Selim; Atlı Sibel. 18-24 aylık bebeklerde teknolojinin etkisine yönelik ebeveyn görüşleri. Addicta: The Turkısh Journal on Addictions,.2018; 5(2): 1-22.
  • 8. Viner RM, Cole TJ. Television viewing in early childhood predicts adult body mass index. J Pediatr. 2005;147(4):429-435.
  • 9. Beşbenli K, Avgen B, İncioğlu A, Çetinkaya F. İstanbul’da üç farklı sosyoekonomik grupta yer alan annelerin emzirme ve bebek beslenmesi konusundaki bilgi ve davranışları. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 2013;56:76-81.
  • 10. Çalık KY, Çetin FC, Erkaya R. Annelerin emzirme konusunda uygulamaları ve etkileyen faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;6(3):80-91.
  • 11. Şatır G, Çelik M, Kemhacıoğlu M. Emzirme Döneminde Olan Annelerin Bebek Besleme Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Medical Journal of Suleyman Demirel University. 2017; 24(3):60-66
  • 12. Bolat F, Uslu S, Bolat G, ark. İlk altı ayda anne sütü ile beslenmeye etki eden faktörler. Çocuk Dergisi. 2011;11(1): 5-13.
  • 13. Aytekin, A. Sarıkaya, P. Küçükoğlu, S. (2015). Çalışan ve çalışmayan annelerin bebek beslenmesine yönelik davranışlarının incelenmesi. Şişli Etfal Tıp Bülteni, 49(1), 68-75.
  • 14. Bülbül S, Kılınçkaya M. F. 0-2 Yaş Grubu Bebeklerin Anne Sütü ile Beslenme Durumları ve Etkileyen Faktörler. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2013; 15(1);15-20.
  • 15. Şahin BB, Özyurt BC. Breastfeeding and nutrition habits of 0-24 month infants in a semi-urban region of Manisa. Türkiye Halk Sağlığı Dergisi.2017:15(3); 164-175.
  • 16. Yıldız A, Baran E, Akdur R, Ocaktan E. Kanyılmaz O. Bir sağlık ocağı bölgesinde 0-11 aylık bebekleri olan annelerin emzirme durumları ve etkileyen faktörler. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 2008: 61(02);61-67.
  • 17. Yiğit EK, Tezcan S. Bebeklerin beslenme alışkanlıkları, çocukların ve annelerin beslenme durumu. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitusu. Ankara, 2003: 141-146.
  • 18. Sahin S. Süt çocuğu beslenmesinde ailelerin tutumları, gerisindeki sosyal faktörler ve sonuçlarının irdelenmesi. Okmeydanı Tıp Dergisi. 2003; 20: 34-7.
  • 19. Alikaşifoğlu M, Erginöz E, Taşdelen GE. Bir üniversite hastanesine devam eden annelerde tek başına anne sütü verme süresine etki eden faktörler: Turk Ped Arş. 2000; 35: 148-155.
  • 20. Tampah-Naah AM, Kumi-Kyereme A. Determinants of exclusive breastfeeding among mothers in Ghana: a cross-sectional study. Int Breastfeed J. 2013;8(1):13. doi:10.1186/1746-4358-8-13.
  • 21. Chudasama RK, Chikitsa DA, Yogesh NP. Prevalence of exclusive breastfeeding and its determinants in first 6 months of life: a prospective study. Online Journal of Health and Sciences 2009:8(1).
  • 22. Kurnaz D. Erken postpartum dönemde annelerin emzirmeye ilişkin tutum ve başarılarını etkileyen faktörler. 2014. Master's Thesis. Adnan Menderes Üniversitesi.
  • 23. .Nehring I, Kostka T, Von Kries R, et al. Impacts of in utero and early infant taste experiences on later taste acceptance: a systematic review. J Nutr 2015; 145: 1271-1279.
  • 24. Remy E, Issanchou S, Chabanet C, et al. Repeated exposure of infants at complementary feeding to a vegetable puree increases acceptance as effectively as flavour –flavour learning and more effectively than flavour-nutrient learning. J Nutr 2013; 143: 1194-1200.
  • 25. Grimes CA, Campbell KJ, Riddell LJ, Nowson CA. Sources of sodium in Australian children's diets and the effect of the application of sodium targets to food products to reduce sodium intake. Br J Nutr. 2011;105(3):468‐477. doi:10.1017/S0007114510003673.
  • 26. Webster JL, Li N, Dunford EK, Nowson CA, Neal BC. Consumer awareness and self-reported behaviours related to salt consumption in Australia. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(4):550‐554.
  • 27. Claro RM, Linders H, Ricardo CZ, Legetic B, Campbell NR. Consumer attitudes, knowledge, and behavior related to salt consumption in sentinel countries of the Americas. Rev Panam Salud Publica. 2012;32(4):265‐273. doi:10.1590/s1020-49892012001000004.
  • 28. Heird WC, Ziegler P, Reidy K, Briefel R. Current electrolyte intakes of infants and toddlers. J Am Diet Assoc. 2006;106(1 Suppl 1):S43‐S51. doi:10.1016/j.jada.2005.09.043.
  • 29. He FJ, MacGregor GA. Importance of salt in determining blood pressure in children: meta-analysis of controlled trials. Hypertension. 2006;48(5):861‐869. doi:10.1161/01.HYP.0000245672.27270.4a.
  • 30. Vandewater EA, Shim MS, Caplovitz AG. Linking obesity and activity level with children's television and video game use. J Adolesc. 2004;27(1):71‐85. doi:10.1016/j.adolescence.2003.10.003.
  • 31. Wardle J. Parental influences on children's diets. Proc Nutr Soc. 1995;54(3):747‐758. doi:10.1079/pns19950074.
  • 32. Petermann F, Niebank K, Scheithauer H. Entwicklungswissenschaft. Entwicklungs psychologie. Genetic, Neuropsychology. 2004. Berlin: Springer.
  • 33. Brown A, Media use by children younger than 2 years. Pediatrics, AAmerican Academy of pediatrics. 2011;128(5):1040–1045.
  • 34. Atli S, Baran G. Gelişimin desteklenmesi. A. Köksal Akyol (Ed.), Erken çocukluk döneminde gelişim I içinde (s. 405–441). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • 35. Öz NS. Tipik Gelişen Ve Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocukların Yeme Davranışları Ve Ebeveynlerin Yemek Zamanı Tutumlarının Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Programı Yüksek Lisans Tezi Ankara 2019.
  • 36. Mustafaoğlu R, Zirek E, Yasacı Z, Özdinçler AR. Dijital teknoloji kullanımının çocukların gelişimi ve sağlığı üzerine olumsuz etkileri Addicta: The Turkish Journal on Addictions 2018;5 (2):1-21.
  • 37. Miller, E. Fighting technology for toddlers. Education Digest: Essential Readings Condensed for Quick Review,. 2005:71(3);55-58.

Annelerin Çocuklarının Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Edinmesi Konusundaki Farkındalıklarının Değerlendirilmesi

Yıl 2021, Cilt: 16 Sayı: 2, 257 - 262, 07.07.2021
https://doi.org/10.17517/ksutfd.765546

Öz

Giriş: Beslenme sadece ideal büyüme yönüyle değil bebek, çocuk hem de erişkin dönem sağlığının belirleyicisi olması ve erişkin dönemde devam eden sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanılması yönüyle de çok önemlidir. Bu çalışma ile annelerin bebeklerini besleme alışkanlıklarıyla ilgili bilgi düzeylerini ve hatalı uygulamalarını ölçmek amacıyla planlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Analitik kesitsel olarak planlanan çalışma, Ocak-Mart 2020 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme polikliniğine herhangi bir sebeple başvuran hastaların annelerine anamnez alınırken beslenme ile ilgili bilgi formu uygulanmıştır. P<0.05 değeri istatistiksel olarak önemli kabul edildi.
Bulgular: Annelerin bebeklerine tuz ve şeker kullandırma oranları kıyaslandığında, eğitim düzeyi arttıkça sadece şeker kullanma oranı ve tuz+şeker kullanma oranları azalmakta idi (Sırasıyla Pearson Chi-Square testi; p<0.05; p˂0.001). Annelerin bebeklerini beslerken telefon, tablet ve/veya televizyon kullanımı kıyaslandığında eğitim düzeyi arttıkça televizyon, tablet, telefon (TTT) kullanımı istatistiksel olarak artmaktaydı (Pearson Chi-Square testi; p=0.023).
Sonuç: Çalışmamızda annelerin bebeklerini doğru besleme, tuz ve şeker kullanımı konusunda bilgi eksikleri olduğu görülmüştür. Çağımızın hastalığı olan obezite, hipertansiyon ve multimedya bağımlığı annelerin bilinçlendirilmesi ve doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ile önlenebilir hastalıklar olacaktır.

Kaynakça

  • 1. Topal S, Çınar N, Altınkaynak S. Süt çocukluğu döneminde beslenme. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2016;6(1), 63-70.
  • 2. Balcı E. Anne sütünün çocuk büyüme ve gelişmesi üzerine etkisi. Türk Aile Hek Derg. 2011; 15(3): 135- 138.
  • 3. Köksal G, Özel HG. Bebek beslenmesi Kitabı. 2. Basım. Ankara: Reklam Kurdu yayın evi; 2008.
  • 4. Yazıcı B. Tamamlayıcı Beslenme. Klinik Tıp Pediatri Dergisi. 2018;10(1), 7-16.
  • 5. Yılmazbaş, P. Gökçay G. Çocukluk Çağı Obezitesi ve Önlenmesi. Çocuk Dergisi.2018; 18(3), 103-112.
  • 6. Kleigman R, Gahagan S. Chapter 47, Overweight and Obesity. Nelson Textbook of Pediatrics, Volume 1, Edition 20, 2016;307-316.
  • 7. Günüç Selim; Atlı Sibel. 18-24 aylık bebeklerde teknolojinin etkisine yönelik ebeveyn görüşleri. Addicta: The Turkısh Journal on Addictions,.2018; 5(2): 1-22.
  • 8. Viner RM, Cole TJ. Television viewing in early childhood predicts adult body mass index. J Pediatr. 2005;147(4):429-435.
  • 9. Beşbenli K, Avgen B, İncioğlu A, Çetinkaya F. İstanbul’da üç farklı sosyoekonomik grupta yer alan annelerin emzirme ve bebek beslenmesi konusundaki bilgi ve davranışları. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 2013;56:76-81.
  • 10. Çalık KY, Çetin FC, Erkaya R. Annelerin emzirme konusunda uygulamaları ve etkileyen faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;6(3):80-91.
  • 11. Şatır G, Çelik M, Kemhacıoğlu M. Emzirme Döneminde Olan Annelerin Bebek Besleme Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Medical Journal of Suleyman Demirel University. 2017; 24(3):60-66
  • 12. Bolat F, Uslu S, Bolat G, ark. İlk altı ayda anne sütü ile beslenmeye etki eden faktörler. Çocuk Dergisi. 2011;11(1): 5-13.
  • 13. Aytekin, A. Sarıkaya, P. Küçükoğlu, S. (2015). Çalışan ve çalışmayan annelerin bebek beslenmesine yönelik davranışlarının incelenmesi. Şişli Etfal Tıp Bülteni, 49(1), 68-75.
  • 14. Bülbül S, Kılınçkaya M. F. 0-2 Yaş Grubu Bebeklerin Anne Sütü ile Beslenme Durumları ve Etkileyen Faktörler. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2013; 15(1);15-20.
  • 15. Şahin BB, Özyurt BC. Breastfeeding and nutrition habits of 0-24 month infants in a semi-urban region of Manisa. Türkiye Halk Sağlığı Dergisi.2017:15(3); 164-175.
  • 16. Yıldız A, Baran E, Akdur R, Ocaktan E. Kanyılmaz O. Bir sağlık ocağı bölgesinde 0-11 aylık bebekleri olan annelerin emzirme durumları ve etkileyen faktörler. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 2008: 61(02);61-67.
  • 17. Yiğit EK, Tezcan S. Bebeklerin beslenme alışkanlıkları, çocukların ve annelerin beslenme durumu. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitusu. Ankara, 2003: 141-146.
  • 18. Sahin S. Süt çocuğu beslenmesinde ailelerin tutumları, gerisindeki sosyal faktörler ve sonuçlarının irdelenmesi. Okmeydanı Tıp Dergisi. 2003; 20: 34-7.
  • 19. Alikaşifoğlu M, Erginöz E, Taşdelen GE. Bir üniversite hastanesine devam eden annelerde tek başına anne sütü verme süresine etki eden faktörler: Turk Ped Arş. 2000; 35: 148-155.
  • 20. Tampah-Naah AM, Kumi-Kyereme A. Determinants of exclusive breastfeeding among mothers in Ghana: a cross-sectional study. Int Breastfeed J. 2013;8(1):13. doi:10.1186/1746-4358-8-13.
  • 21. Chudasama RK, Chikitsa DA, Yogesh NP. Prevalence of exclusive breastfeeding and its determinants in first 6 months of life: a prospective study. Online Journal of Health and Sciences 2009:8(1).
  • 22. Kurnaz D. Erken postpartum dönemde annelerin emzirmeye ilişkin tutum ve başarılarını etkileyen faktörler. 2014. Master's Thesis. Adnan Menderes Üniversitesi.
  • 23. .Nehring I, Kostka T, Von Kries R, et al. Impacts of in utero and early infant taste experiences on later taste acceptance: a systematic review. J Nutr 2015; 145: 1271-1279.
  • 24. Remy E, Issanchou S, Chabanet C, et al. Repeated exposure of infants at complementary feeding to a vegetable puree increases acceptance as effectively as flavour –flavour learning and more effectively than flavour-nutrient learning. J Nutr 2013; 143: 1194-1200.
  • 25. Grimes CA, Campbell KJ, Riddell LJ, Nowson CA. Sources of sodium in Australian children's diets and the effect of the application of sodium targets to food products to reduce sodium intake. Br J Nutr. 2011;105(3):468‐477. doi:10.1017/S0007114510003673.
  • 26. Webster JL, Li N, Dunford EK, Nowson CA, Neal BC. Consumer awareness and self-reported behaviours related to salt consumption in Australia. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(4):550‐554.
  • 27. Claro RM, Linders H, Ricardo CZ, Legetic B, Campbell NR. Consumer attitudes, knowledge, and behavior related to salt consumption in sentinel countries of the Americas. Rev Panam Salud Publica. 2012;32(4):265‐273. doi:10.1590/s1020-49892012001000004.
  • 28. Heird WC, Ziegler P, Reidy K, Briefel R. Current electrolyte intakes of infants and toddlers. J Am Diet Assoc. 2006;106(1 Suppl 1):S43‐S51. doi:10.1016/j.jada.2005.09.043.
  • 29. He FJ, MacGregor GA. Importance of salt in determining blood pressure in children: meta-analysis of controlled trials. Hypertension. 2006;48(5):861‐869. doi:10.1161/01.HYP.0000245672.27270.4a.
  • 30. Vandewater EA, Shim MS, Caplovitz AG. Linking obesity and activity level with children's television and video game use. J Adolesc. 2004;27(1):71‐85. doi:10.1016/j.adolescence.2003.10.003.
  • 31. Wardle J. Parental influences on children's diets. Proc Nutr Soc. 1995;54(3):747‐758. doi:10.1079/pns19950074.
  • 32. Petermann F, Niebank K, Scheithauer H. Entwicklungswissenschaft. Entwicklungs psychologie. Genetic, Neuropsychology. 2004. Berlin: Springer.
  • 33. Brown A, Media use by children younger than 2 years. Pediatrics, AAmerican Academy of pediatrics. 2011;128(5):1040–1045.
  • 34. Atli S, Baran G. Gelişimin desteklenmesi. A. Köksal Akyol (Ed.), Erken çocukluk döneminde gelişim I içinde (s. 405–441). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • 35. Öz NS. Tipik Gelişen Ve Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocukların Yeme Davranışları Ve Ebeveynlerin Yemek Zamanı Tutumlarının Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Programı Yüksek Lisans Tezi Ankara 2019.
  • 36. Mustafaoğlu R, Zirek E, Yasacı Z, Özdinçler AR. Dijital teknoloji kullanımının çocukların gelişimi ve sağlığı üzerine olumsuz etkileri Addicta: The Turkish Journal on Addictions 2018;5 (2):1-21.
  • 37. Miller, E. Fighting technology for toddlers. Education Digest: Essential Readings Condensed for Quick Review,. 2005:71(3);55-58.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fatma İlknur Varol 0000-0001-5212-218X

Burcu Kayhan Tetik 0000-0002-3976-4986

Cemil Çolak 0000-0001-5406-098X

Yayımlanma Tarihi 7 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 13 Temmuz 2020
Kabul Tarihi 16 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

AMA Varol Fİ, Kayhan Tetik B, Çolak C. An Evaluation of Awareness of Mothers About Having Their Children to Acquire Healthy Nutrition Habits. KSÜ Tıp Fak Der. Temmuz 2021;16(2):257-262. doi:10.17517/ksutfd.765546