The most common food allergy in children worldwide is cow's milk allergy. The most known allergens from cow's milk proteins are casein, alpha-lactalbumin, and beta-lactoglobulin. Lactalbumin hydrolysate is used as a stabilizer in the measles mumps rubella (MMR) vaccine originating in India. Different commercial forms of the MMR vaccine are available. While neomycin stabilizes, lactalbumin hydrolysate is used in the other form. We present a patient who was followed up for cow's milk allergy and developed anaphylaxis after the MMR vaccine originating from India. A 4-year-old girl with a history of anaphylaxis with cow's milk whose vaccinations were applied by the routine vaccination schedule in the family health center. Sneezing and urticaria started 1 minute after immunization. The patient presented to the emergency department (within 10 minutes after vaccination) with severe respiratory distress and intercostal retractions. The patient was administered three doses of intramuscular adrenaline, 5 minutes apart, intravenous pheniramine and methylprednisolone, and a nebulizer short-acting beta agonist. Symptoms regressed approximately 40 minutes after hospitalization. In our patient with a history of cow's milk anaphylaxis and lactalbumin-specific immunoglobulin E value of 61.3 kU/L, anaphylactic reaction with MMR vaccine seems to be related to the lactalbumin contained in the vaccine. Families and physicians should be meticulous about reading labels in the follow-up of patients with known food allergies.
anaphylaxis cow’s milk lactalbumin hydrolysate rubella vaccine measles mumps
Dünya çapında çocuklarda en yaygın görülen gıda alerjisi inek sütü alerjisidir. İnek sütü proteinlerinden en bilinen alerjenler kazein, alfa-laktalbumin ve beta-laktoglobulindir. Lactalbumin hidrolizat, Hindistan menşeli kızamık kabakulak kızamıkçık (MMR) aşısında stabilizatör olarak kullanılır. MMR aşısının farklı ticari formları mevcuttur. Bir formda stabilizatör olarak neomisin kullanılırken, diğer formda laktalbümin hidrolizat kullanılır. İnek sütü alerjisi nedeniyle izlenen ve Hindistan menşeili MMR aşısı sonrası anafilaksi gelişen bir hastayı sunuyoruz. İnek sütü anafilaksi öyküsü olan, aile sağlığı merkezinde rutin aşı takvimine göre aşıları uygulanan 4 yaşında kız hastamızın aşıdan 1 dakika sonra hapşırma ve öksürme şikayeti başladı. Hasta acil servise (aşıdan sonraki 10 dakika içinde) şiddetli solunum sıkıntısı ve interkostal çekilmeler ile başvurdu. Hastaya 5 dakika arayla 3 doz intramusküler adrenalin, intravenöz feniramin ve metilprednizolon ve inhaler kısa etkili beta agonist uygulandı. Hastane başvurusundan yaklaşık 40 dakika sonra semptomlar geriledi. İnek sütü anafilaksisi öyküsü olan ve laktalbumin-spesifik immunoglobulin E değeri 61,3 kU/L olan hastamızda MMR aşısı ile anafilaktik reaksiyon gelişmesi aşının içerdiği laktalbumin ile ilişkili gibi görünmektedir. Bilinen besin alerjisi olan hastaların takibinde aileler ve hekimler etiket okuma konusunda titiz davranmalıdır.
anafilaksi inek sütü laktalbumin hidrolizatı kızamık aşısı kabakulak aşısı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Olgu Sunumları |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Ekim 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 4 Kasım 2024 |
Gönderilme Tarihi | 20 Haziran 2023 |
Kabul Tarihi | 22 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 19 Sayı: 3 |