Abstract
An optimum nutrition plan for obesity and diabetes treatment has been researched by sciencist for many times but there is no evidence a certain diet for usingobesity and diabetes treatment yet. On the other hand, recent studies has founded that increased protein consumption and decreased carbohydrate consumption may be beneficial for obesity. Some studies with people has showed that protein consumption may increase satiety and termic effects of proteins are more thanthe other macronutrients. In addıtıon, some studies aim to weight loss have showed that people consume more protein could save their fat free mass an loss weight more than the control group who has consume lessprotein. However; there are many literatures demonstrate the nondifference of both diets. Achieving a sustainable nutrition behavior is the main aim in obesityand diabetes treatment, so health proffesionals shouldrecommend a sustainable diet for people.
Öz
Obezite ve diyabetin tedavisindeki ideal beslenme modeli üzerinde uzun yıllardır konuşuluyor olmasına rağmen hala obezitenin tedavisinde kullanılabilecektek ve kesin bir diyet önerisi sunulamamıştır. Ancak son kanıtlar günlük protein tüketimini artırıp karbonhidrat tüketimini azaltmanın obezite tedavisindeki faydalı etkilerinden bahsetmektedir. İnsanlarda yapılan çalışmalarda protein tüketiminin daha fazla tokluk sağladığı ve bu besinlerin termik etkisinin de fazla olduğu sonucuna ulaşmıştır. Ayrıca ağırlık kaybı hedeflenen çalışmalarda yüksek protein tüketen bireylerin yağsız vücut kitlesini koruduğu ve kilo kayıplarının yağ kütlesininden gerçekleştiği görülmüştür. Yüksek protein-düşük karbonhidrat ilkesinde beslenmenin olumlu sonuçlarını ifade eden çalışmaların yanında etkisiz olduğunu gösteren kanıtlar da mevcuttur. Obezite ve diyabet tedavisinde nihai hedef bireye sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Bu nedenlefarklı diyet türleri içerisinden bireyin uyumunun en fazla olacağı diyet önerisi sunulmalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler 1 |
Authors | |
Publication Date | April 2, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 4 |