Objective: It would not be right to link the reasons for the worldwide increase in incidents of childhood obesity and those of allergic diseases only to genetics. Obesity, asthma and allergic diseases can be prevented through the consumption of healthy food. In this study, children’s eating habits, obesity, asthma and other allergic diseases were intended to determine their relationship with each other. Methods: In a high socioeconomic level school in Mardin , asthma and allergic diseases of children aged between 7-15 were diagnosed by a doctor, and their eating habits between meals, food types they buy from the school canteen and their family data were determined by survey. Results: Obesity and overweight was higher with the boys than the girls. 21.7% of the girls , 13.4% of the boys had allergic diseases. Allergic diseases were remarkably frequent with girls (p<0.0001). 1.6% of the girls and 2.3% of the boys had asthma. Allergic diseases was higher with the overweight and obese groups. Children who had breakfast regularly had significantly less tendency to be overweight or obese (p<0.00001). Conclusion: Genetic predisposition is the most important factor in emerging obesity and allergic diseases. However, it is not possible to explain the worldwide increase of obesity, allergic diseases and asthma only by genetics. The part played by complex dietary factors should be explained for obesity, asthma and other allergic diseases and understood through a multidisciplinary approach
Amaç: Dünya’da, sıklığı giderek artan çocukluk çağı obezitesi ve allerjik hastalıklar, sadece genetik yatkınlıkla açıklanmamalıdır. Bu hastalıkları önlemede, gıda tüketiminin ve sağlıklı beslenmenin önemi artmıştır. Bu çalışmada, çocukların beslenme alışkanlıklarının, obezite, astım ve diğer allerjik hastalıklarla olan ilişkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Mardin ili, üst sosyoekonomik düzeyli ilköğretim okulundaki, 7-15 yaş grubu çocukların doktor tanılı astım ve allerjik hastalıkları, öğün aralarında yedikleri, okul kantininden aldıkları gıda çeşitleri, aile verileri, anket yoluyla tespit edildi. Bulgular: Erkeklerde, obezite ve fazla kiloluluk sıklığı, kızlara göre anlamlı derecede daha yüksekti (p=0.05). Allerjik hastalığı olan kızlar %21.7, erkekler %13.4’tü. Allerjik hastalıklar kızlarda anlamlı derecede daha yüksekti (p<0.0001). Astımı olan kızlar %1.6, erkekler %2.3‘tü. Fazla kilolu ve obez olanlarda, allerjik hastalık sıklığı, obez olmayanlara göre daha yüksekti ancak, istatistiksel olarak anlamlı değildi. Fazla kilolu ve obez olan çocuklarda, düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı yoktu. Düzenli kahvaltı yapan çocuklarda, fazla kiloluluk ve obezite oranı anlamlı derecede düşüktü (p<0.0001). Fazla kilolu çocuklarda okul kantininden tost, kola, cips, çikolata tüketenlerin oranları, astımı olanlarda hamburger, şekerleme, cips, kola tüketenlerin oranları ve allerjik hastalığı olanlarda şekerleme, çikolata tüketim oranları daha yüksekti. Sonuç: Genetik yatkınlık, obezite ve allerjik hastalıkların ortaya çıkışında en önemli risk faktörüdür. Fakat, tüm dünyada görülen obezite, allerjik hastalık ve astım artışını sadece bununla açıklayamayız. Multidisipliner bir yaklaşımla, obezite ve astım etiyolojisindeki gıda etkisi aydınlığa kavuşturulmalıdır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 |