BibTex RIS Cite

-

Year 2014, Volume: 6 Issue: 3, 54 - 58, 01.12.2014
https://doi.org/10.18521/ktd.71419

Abstract

Objective: We meet our water needs such as city water supply, natural spring water, Zamzam water was aimed to compare in terms of chemical ion concentration and heavy metal content. Methods: City water from the four regions with different source, Zamzam water and bottled natural spring water in samples, ions and heavy metal values measured. Results have been assessed according to the criteria specified in the United States environmental protection agency (EPA) and the World Health Organization (WHO). Results: In the sample of tap water taken from Konuralp, Al and Fe values were found over the EPA-WHO limit value. In the sample of bottled natural spring water, heavy metals are within the limits established. In the sample of Zamzam water Ca+2, Mg+2 values were higher than other samples but not exceeding the limits. In the sample of Zamzam water nitrate (NO3-), and vanadium (V) values is very high from samples taken of the city water. Conclusion: Water content may be different with the water supply and environmental effects. More extensive analysis should be done by municipalities to drinking water that contains ions and heavy metal and citizens to know the measurements of the water they drink should be informed periodically of local authority’s websites

References

  • Begun A, Ramaiah M, Harikrishna S, Khan I, Veena K. Analysis of Heavy Metals Concentration in Soiland Litchens fromVarious Localities of Hosur Road, Bangalore, India. E-J Chem 2009, 6(1):13-22.
  • Güler Ç, Çobanoğlu Z. Su Kirliliği. 1. Baskı, Ankara: Sağlık Bakanlığı Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi– 12, 1994.
  • Güler Ç. Su Kalitesi. Çevre Sağlığı. 1. Baskı, Ankara: Sağlık Bakanlığı Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi– 43, 1997.
  • Dönderici ZS, Dönderici A, Başarı F. Kaynak Sularının Fiziksel ve Kimyasal Kaliteleri Üzerine Bir Araştırma. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 2010; 67(4): 167–72. 5. Pehlivan R. Şişe Sularının Kalitesi ve Tüketicinin Korunması www.gidahareketi.org/su/sise_sularinin_kalitesi.pdf (Erişim tarihi: 03.07.2014).
  • Tekbaş ÖF, Oğur R. Evsel Su Arıtma Cihazlarına Dikkat TAF Preventive Medicine Bulletin, 2009:8(2):i-ii
  • Hacettepe Üniversitesi ICP-MS Laboratuarı ICP-MS nedir? http://www.icp.hacettepe.edu.tr/nedir.shtml (Erişim tarihi:03.07.2014).
  • U.S. Environmental Protection Agency (EPA) 2012. Edition of the Drinking Water Standards and Health Advisories EPA 822-S-12-001, Office of Water. Washington, DC.
  • World Health Organization (WHO). Guidelines for drinking-water quality [electronic resource]: incorporating Şrst addendum Vol. 1, Recommendations. – 3rd ed. Electronic version for the Web. WHO, 2006.
  • Al Zuhair N, Khounganian R. A comparative study between the chemical composition of portable water and Zamzam water in Saudi Arabia. Saudi Dental Journal 2006;18(SI):1-9.
  • Ata MM. Zemzem Suyu ve Özellikleri. Ekev Akademi Dergisi 2013; 56:375-98.
  • Varol S, Davraz A, Varol E. Tıbbi jeoloji ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkisi Genel Tıp Derg 2009;19(1):45-9.
  • Koçak N, Güleç M, Tekbaş ÖF. Suyun Sertlik Derecesi ve Sağlık Etkileri. TAF Preventive Medicine Bulletin 2011; 10(2): 187-92.
  • Nitratlar ve Nitritler. http://www.kanser.gov.tr/Dosya/Bilgi-Dokumanlari/raporlar/Nitrat_ve_Kanser.pdf (Erişim tarihi: 03.07.2014).
  • Bayraktar N, Gökçe R, Ergün Ö. Gıdalarda Nitrat ve Nitrit Kalıntılarının İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Çev-Kor 1998; 28 (Temmuz-Ağustos-Eylül):28-30.
  • Ağaoğlu S, Alişarlı M, Alemdar S, Dede S. Van Bölgesi İçme ve Kullanma Sularında Nitrat ve Nitrit Düzeylerinin Araştırılması. YYÜ Vet Fak Derg 2007;18(2):17-24.
  • Vanadyum nedir ve ne işe yarar? http://www.beslenmedestegi.com/mineraller/vanadyum-nedir (Erişim tarihi: 03.07.2014). 18. Meslek Hastalıkları ve İş ile http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/ShowProperty/WLP%20Repository/isggm/dosyalar/isgip_saglik_tani (Erişim tarihi:03.07.2014). İlgili Hastalıklar Tanı Rehberi 19. Akman Ö,
  • Atasever S, Güçlü E, Gümüş
  • G, Çandar T. Alüminyum ve İnsan.
  • tip.baskent.edu.tr/egitim/mezuniyetoncesi/calismagrp/.../13.P1.pdf (Erişim tarihi: 03.07.2014).
  • Sulardaki Al konsantrasyonlarının sınırlandırılması. http://www.e-kutuphane.imo.org.tr/pdf/898.pdf (Erişim tarihi: 03.07.2014).
  • Sorlini S, Palazzini D, Sieliechi JM, Ngassoum MB. Assessment of Physical-Chemical Drinking Water Quality in the Logone Valley (Chad-Cameroon). Sustainability Journal 2013;5(7):3060-76.

Konuralp Beldesinde İçme Sularının Elementer Analizi ve İçerdiği Ağır Metaller: Şebeke Suyu, Doğal Kaynak Suyu ve Zemzem Suyunun Karşılaştırılması

Year 2014, Volume: 6 Issue: 3, 54 - 58, 01.12.2014
https://doi.org/10.18521/ktd.71419

Abstract

Amaç: Su ihtiyacımızı karşıladığımız içme suyu, doğal kaynak suyu, zemzem suyu gibi suların kimyasal iyon konsantrasyonu ve ağır metal içeriği açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Kaynağı farklı olan dört bölgeden şebeke suyu, zemzem suyu ve şişelenmiş bir kaynak suyu örneklerindeki iyon ve ağır metal değerleri ölçülmüştür. Sonuçlar ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’da belirtilen kriterlere göre değerlendirilmiştir. Bulgular: Konuralp Beldesi’nden alınan musluk suyu örneğinde Al ve Fe değeri EPA-WHO sınır değerinin üzerinde bulunmuştur. Şişelenmiş doğal kaynak suyu örneğinde ağır metaller belirlenen sınırlar içindedir. Zemzem suyu örneğinde Ca+2, Mg+2 değerleri sınırları aşmamakla birlikte diğer örneklerden yüksek bulunmuştur. Zemzem suyu örneğinde nitrat (NO3-) ve vanadyum (V) şebeke sularından alınan örneklerdeki değerlerden oldukça yüksektir. Sonuç: Su, kaynağının ve çevrenin etkisi ile içeriği farklı olabilmektedir. Belediyeler tarafından içme sularının içerdiği iyonların ve ağır metallerin daha geniş analizleri yapılmalı ve yurttaşların içtikleri suyun ölçüm değerlerini bilmesi için yerel yönetimlerin web sitelerinden periyodik olarak bilgilendirilmelidir

References

  • Begun A, Ramaiah M, Harikrishna S, Khan I, Veena K. Analysis of Heavy Metals Concentration in Soiland Litchens fromVarious Localities of Hosur Road, Bangalore, India. E-J Chem 2009, 6(1):13-22.
  • Güler Ç, Çobanoğlu Z. Su Kirliliği. 1. Baskı, Ankara: Sağlık Bakanlığı Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi– 12, 1994.
  • Güler Ç. Su Kalitesi. Çevre Sağlığı. 1. Baskı, Ankara: Sağlık Bakanlığı Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi– 43, 1997.
  • Dönderici ZS, Dönderici A, Başarı F. Kaynak Sularının Fiziksel ve Kimyasal Kaliteleri Üzerine Bir Araştırma. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 2010; 67(4): 167–72. 5. Pehlivan R. Şişe Sularının Kalitesi ve Tüketicinin Korunması www.gidahareketi.org/su/sise_sularinin_kalitesi.pdf (Erişim tarihi: 03.07.2014).
  • Tekbaş ÖF, Oğur R. Evsel Su Arıtma Cihazlarına Dikkat TAF Preventive Medicine Bulletin, 2009:8(2):i-ii
  • Hacettepe Üniversitesi ICP-MS Laboratuarı ICP-MS nedir? http://www.icp.hacettepe.edu.tr/nedir.shtml (Erişim tarihi:03.07.2014).
  • U.S. Environmental Protection Agency (EPA) 2012. Edition of the Drinking Water Standards and Health Advisories EPA 822-S-12-001, Office of Water. Washington, DC.
  • World Health Organization (WHO). Guidelines for drinking-water quality [electronic resource]: incorporating Şrst addendum Vol. 1, Recommendations. – 3rd ed. Electronic version for the Web. WHO, 2006.
  • Al Zuhair N, Khounganian R. A comparative study between the chemical composition of portable water and Zamzam water in Saudi Arabia. Saudi Dental Journal 2006;18(SI):1-9.
  • Ata MM. Zemzem Suyu ve Özellikleri. Ekev Akademi Dergisi 2013; 56:375-98.
  • Varol S, Davraz A, Varol E. Tıbbi jeoloji ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkisi Genel Tıp Derg 2009;19(1):45-9.
  • Koçak N, Güleç M, Tekbaş ÖF. Suyun Sertlik Derecesi ve Sağlık Etkileri. TAF Preventive Medicine Bulletin 2011; 10(2): 187-92.
  • Nitratlar ve Nitritler. http://www.kanser.gov.tr/Dosya/Bilgi-Dokumanlari/raporlar/Nitrat_ve_Kanser.pdf (Erişim tarihi: 03.07.2014).
  • Bayraktar N, Gökçe R, Ergün Ö. Gıdalarda Nitrat ve Nitrit Kalıntılarının İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Çev-Kor 1998; 28 (Temmuz-Ağustos-Eylül):28-30.
  • Ağaoğlu S, Alişarlı M, Alemdar S, Dede S. Van Bölgesi İçme ve Kullanma Sularında Nitrat ve Nitrit Düzeylerinin Araştırılması. YYÜ Vet Fak Derg 2007;18(2):17-24.
  • Vanadyum nedir ve ne işe yarar? http://www.beslenmedestegi.com/mineraller/vanadyum-nedir (Erişim tarihi: 03.07.2014). 18. Meslek Hastalıkları ve İş ile http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/ShowProperty/WLP%20Repository/isggm/dosyalar/isgip_saglik_tani (Erişim tarihi:03.07.2014). İlgili Hastalıklar Tanı Rehberi 19. Akman Ö,
  • Atasever S, Güçlü E, Gümüş
  • G, Çandar T. Alüminyum ve İnsan.
  • tip.baskent.edu.tr/egitim/mezuniyetoncesi/calismagrp/.../13.P1.pdf (Erişim tarihi: 03.07.2014).
  • Sulardaki Al konsantrasyonlarının sınırlandırılması. http://www.e-kutuphane.imo.org.tr/pdf/898.pdf (Erişim tarihi: 03.07.2014).
  • Sorlini S, Palazzini D, Sieliechi JM, Ngassoum MB. Assessment of Physical-Chemical Drinking Water Quality in the Logone Valley (Chad-Cameroon). Sustainability Journal 2013;5(7):3060-76.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Yılmaz M

Muammer Yılmaz

İsmail Hamdi Kara This is me

Bayram Poyraz This is me

Atilla Senih Mayda This is me

Publication Date December 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 6 Issue: 3

Cite

APA M, Y., Yılmaz, M., Kara, İ. H., Poyraz, B., et al. (2014). Konuralp Beldesinde İçme Sularının Elementer Analizi ve İçerdiği Ağır Metaller: Şebeke Suyu, Doğal Kaynak Suyu ve Zemzem Suyunun Karşılaştırılması. Konuralp Medical Journal, 6(3), 54-58. https://doi.org/10.18521/ktd.71419
AMA M Y, Yılmaz M, Kara İH, Poyraz B, Mayda AS. Konuralp Beldesinde İçme Sularının Elementer Analizi ve İçerdiği Ağır Metaller: Şebeke Suyu, Doğal Kaynak Suyu ve Zemzem Suyunun Karşılaştırılması. Konuralp Medical Journal. December 2014;6(3):54-58. doi:10.18521/ktd.71419
Chicago M, Yılmaz, Muammer Yılmaz, İsmail Hamdi Kara, Bayram Poyraz, and Atilla Senih Mayda. “Konuralp Beldesinde İçme Sularının Elementer Analizi Ve İçerdiği Ağır Metaller: Şebeke Suyu, Doğal Kaynak Suyu Ve Zemzem Suyunun Karşılaştırılması”. Konuralp Medical Journal 6, no. 3 (December 2014): 54-58. https://doi.org/10.18521/ktd.71419.
EndNote M Y, Yılmaz M, Kara İH, Poyraz B, Mayda AS (December 1, 2014) Konuralp Beldesinde İçme Sularının Elementer Analizi ve İçerdiği Ağır Metaller: Şebeke Suyu, Doğal Kaynak Suyu ve Zemzem Suyunun Karşılaştırılması. Konuralp Medical Journal 6 3 54–58.
IEEE Y. M, M. Yılmaz, İ. H. Kara, B. Poyraz, and A. S. Mayda, “Konuralp Beldesinde İçme Sularının Elementer Analizi ve İçerdiği Ağır Metaller: Şebeke Suyu, Doğal Kaynak Suyu ve Zemzem Suyunun Karşılaştırılması”, Konuralp Medical Journal, vol. 6, no. 3, pp. 54–58, 2014, doi: 10.18521/ktd.71419.
ISNAD M, Yılmaz et al. “Konuralp Beldesinde İçme Sularının Elementer Analizi Ve İçerdiği Ağır Metaller: Şebeke Suyu, Doğal Kaynak Suyu Ve Zemzem Suyunun Karşılaştırılması”. Konuralp Medical Journal 6/3 (December 2014), 54-58. https://doi.org/10.18521/ktd.71419.
JAMA M Y, Yılmaz M, Kara İH, Poyraz B, Mayda AS. Konuralp Beldesinde İçme Sularının Elementer Analizi ve İçerdiği Ağır Metaller: Şebeke Suyu, Doğal Kaynak Suyu ve Zemzem Suyunun Karşılaştırılması. Konuralp Medical Journal. 2014;6:54–58.
MLA M, Yılmaz et al. “Konuralp Beldesinde İçme Sularının Elementer Analizi Ve İçerdiği Ağır Metaller: Şebeke Suyu, Doğal Kaynak Suyu Ve Zemzem Suyunun Karşılaştırılması”. Konuralp Medical Journal, vol. 6, no. 3, 2014, pp. 54-58, doi:10.18521/ktd.71419.
Vancouver M Y, Yılmaz M, Kara İH, Poyraz B, Mayda AS. Konuralp Beldesinde İçme Sularının Elementer Analizi ve İçerdiği Ağır Metaller: Şebeke Suyu, Doğal Kaynak Suyu ve Zemzem Suyunun Karşılaştırılması. Konuralp Medical Journal. 2014;6(3):54-8.