Abstract
Aim: Breast-milk is the only milk that meets the fluid, energy and nutrient needs of the infant in the first months of life, which strengthens the immune system and contributes to the physical and mental development. Breastfeeding has numerous benefits both for the mother and the baby. The World Health Organization (WHO) has recommended that all infants should be breastfed for the first six months of life, and that the mother should continue breastfeeding with supplemental food from the age of 6 months to the age of two years.
Methods: In this study, a questionnaire consisting of 30 questions including breast milk and breastfeeding information was prepared for suckling mothers who are azero-one age baby sitting in İstanbul province. The aim of the study is to evaluate mother's knowledge about breastfeeding and breastfeeding, to emphasize the importance of mother's breastfeeding, to recognize the mistakes made about breastfeeding and to take measures to be doneas a result.
Results: In our study, solely breastfeeding rates of infants were 30% between 1-6 months, 15% for longer than6 months, and 2% in 1 less than a month. 98% of babi-es were found to have breastmilk as their first food afterbirth. It was observed that the socio-demographic charac-teristics of the mothers did not affect the duration of bre-ast feeding. Mothers with lower education status, howe-ver, had shorter planned breastfeeding times. It was observed that 26% of the mothers who participated in thestudy had wrong and inadequate practices and knowled-ge about breastfeeding and 11% felt themselves insufficient in terms of breastfeeding.
Conclusion: There is a great deal of responsibility forhealthcare organizations and their staff to address missing information about antenatal breastfeeding, correcting their misconduct, and emphasizing the need for infants to be fed only with mother's milk in the first sixmonths.
Öz
Giriş: Yenidoğanın ilk aylarda gereksinim duyduğu sıvı, enerji, besin ögeleri gereksinimini tek başına karşılayan, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren, bedensel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunan yegane süt anne sütüdür. Emzirmenin hem anne hem de bebek için sayısız yararları vardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesini 6.aydan itibaren ise iki yaşına kadar anne ek gıdayla birlikte anne sütüne devam edilmesini önermiştir.
Yöntem: Bu çalışmada İstanbul ilinde oturan sıfır-bir yaş bebeği olan emziren annelere anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgileri içeren 30 sorudan oluşan bir anket formu hazırlandı. Çalışmamızın amacı emziren annelerin anne sütü ve emzirmenin önemi ile ilgili bilgilerinin değerlendirilmesi, anne sütünün öneminin vurgulanması ve emzirme ile ilgili yapılan yanlışların fark edilmesi ve sonucunda yapılacak önlemlerin alınmasını hedeflemektir.
Bulgular: Çalışmamızda bebeklerin sadece anne sütü ile beslenme oranları 1-6 ay arası %30, 6 aydan fazla %15, 1 aydan daha az %2 olarak belirlendi. Bebeklerin %98’ine doğumdan sonra ilk besin olarak anne sütü verildiği tespit edildi. Annelerin sosyodemografik özellikleri bebeklerin anne sütü ile beslenme süresini etkilemediği gözlemlendi. Ancak eğitim durumu daha düşük olan annelerin planlanan emzirme süreleri daha kısa bulundu. Annelerin %46’sının emzirme ile ilgili bilgiyi sağlık personelinden aldığı tespit edildi. Çalışmaya katılan annelerin %26’sının emzirme konusunda yanlış ve yetersiz uygulama ve bilgilere sahip olduğu, %11’inin ise emzirme bakımından kendini yetersiz hissetmekte olduğu gözlemlendi.
Sonuç: Annelerin emzirme ile ilgili eksik bilgilerinin giderilmesi, yanlış uygulamalarının düzeltilmesi ve bebeklerinin ilk alt ay sadece anne sütüyle beslenmeleri gerekliliğinin vurgulanması için sağlık kuruluşlarına ve personellerine de büyük görevler düşmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | makale |
Authors | |
Publication Date | November 17, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 9 Issue: 6 |