Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation Of The Mothers Information About The Importance Of Breastfeeding And Their Information About Breast Milk

Yıl 2017, Cilt: 9 Sayı: 6, 47 - 54, 17.11.2017

Öz

Abstract

Aim: Breast-milk is the only milk that meets the fluid, energy and nutrient needs of the infant in the first months of life, which strengthens the immune system and contributes to the physical and mental development. Breastfeeding has numerous benefits both for the mother and the baby. The World Health Organization (WHO) has recommended that all infants should be breastfed for the first six months of life, and that the mother should continue breastfeeding with supplemental food from the age of 6 months to the age of two years.

Methods: In this study, a questionnaire consisting of 30 questions including breast milk and breastfeeding information was prepared for suckling mothers who are azero-one age baby sitting in İstanbul province. The aim of the study is to evaluate mother's knowledge about breastfeeding and breastfeeding, to emphasize the importance of mother's breastfeeding, to recognize the mistakes made about breastfeeding and to take measures to be doneas a result.

Results: In our study, solely breastfeeding rates of infants were 30% between 1-6 months, 15% for longer than6 months, and 2% in 1 less than a month. 98% of babi-es were found to have breastmilk as their first food afterbirth. It was observed that the socio-demographic charac-teristics of the mothers did not affect the duration of bre-ast feeding. Mothers with lower education status, howe-ver, had shorter planned breastfeeding times. It was observed that 26% of the mothers who participated in thestudy had wrong and inadequate practices and knowled-ge about breastfeeding and 11% felt themselves insufficient in terms of breastfeeding.

Conclusion: There is a great deal of responsibility forhealthcare organizations and their staff to address missing information about antenatal breastfeeding, correcting their misconduct, and emphasizing the need for infants to be fed only with mother's milk in the first sixmonths.

Kaynakça

  • Kaynaklar 1.Köksal G, Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Te-davisi. Ankara: Hatipoğlu, 2015: 31-59. 2.Coşkun T. Anne sütü ile beslenme. Katkı Pediatri Dergisi 2003:25: 2. 3.Gür E. Anne sütü ile beslenme. Klinik Çocuk Forumu 2006;5: 35–37. 4.Tunçel E ve ark., Bir üniversite hastanesine başvuran 0–24 ay-lık çocukların anne sütü ile beslenme durumlarının saptanma-sı. C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2006: 10: 1. 5.Neyzi O, Ertuğrul T. Pediatri. Nobel Tıp Kitabevi: İstanbul2004: 183–98. 6.Yurdakök M. İnsan ve anne sütü: Doğa, kültür ve tarihi. Kat-kı Pediatri Dergisi 1991; 12 (5- ): 495-509. 7.WHO/UNICEF, Anne Sütü ile Beslenmede Danışmanlık Ka-tılımcı Rehberi, Cenevre, 1994. 8.American Academy of Pediatrics. “Breastfeeding: A commen-tary in celebration of the international year of the child. Pe-diatrics 1978; 4: 591–601. 9.Devecioğlu Ö, Öneş SÜ, Ünüvar E. Pediatride Rutinler. İstan-bul Medikal Yayıncılık, 2006, 2: 101. 10.Bağ Ö, Yaprak I, Halıcıoğlu O, Parlak Ö, Harputluoğlu N. An-nelerin anne sütü hakkındaki Bilgi düzeyi ve emzirmeyi etki-leyen psikososyal faktörler. Tepecik Eğitim ve AraştırmaHastanesi Dergisi, 2004. 11.American Academy of Pediatrics. Work group on breastfee-ding, breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 1997;100: 1035–39. 12.Çiçek MN, Akyürek C, Çelik Ç, Haberal A, Kadın Hastalık-ları ve Doğum Bilgisi. Güneş Kitabevi, 2006: 307. 13.Baysal A. Beslenme, Ankara, 2012: 478-82. 14.İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Temel ve Klinik Bilimler Ders Ki-tapları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları. Nobel Tıp Kitabevi: İs-tanbul, 2003: 137. 15.Şahin G, Emziren Annelerin Emzirme İle İlgili Bilgi Uygula-ma Ve Davranışlarının Değerlendirilmesi, T.C. Sağlık Bakan-lığı İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile He-kimliği Koordinatörlüğü, Yüksek Lisans Tezi, 2008, İstanbul(Danışman: Uzman Dr. Müferet Ergüven). 16.Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Ens-titüsü, Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması, Ankara, 2013. 17.Parmar VR, Salaria M, Poddar B, Singh K, Ghotra H, Suc-haru K. Knowledge, attitudes and practices (KAP) regardingbreast feeding at Chandigarh. Indian J Public Health 2000;44: 131-33. 18.Koçak ve ark., Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Gebe Po-likliniğine Başvuran Kadınların Sigara İçme KonusundaBilgi, Tutum ve Davranışları, Bülent Ecevit Üniversitesi TıpFakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Zonguldak, 2015. 19.Dinç A, Dombaz İ, Dinç D. 6-18 ay arası bebeği olan anne-lerin emzirme ve anne sütüne ilişkin geleneksel uygulamala-rı. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi 2015; 3: 129. 20.Akyüz A, Kaya T, Şenel N. Annenin emzirme davranışının veEmzirmeyi etkileyen durumların belirlenmesi. TSK Koruyu-cu Hekimlik Bülteni 2007; 6: 5. 21.Özalp İ. Anne sütü ve anne sütü ile beslenme. Katkı PediatriDergisi 1992; 1: 37–52. 22.Curran JS, Barness LA. Nutrition. In: Behrman RE, RobertM. Kliegman RM, Jenson HB, eds. Nelson Textbook of Pedi-atrics, 16th ed. Philadelphia: WB Saunders Company, 2000:138–88. 23.Lawrence RA, Breastfeeding. Pediatrics in Review 1989; 11: 163. 24.Ünsal H, Atlıhan F, Özkan H, Targan S, Hassoy H. Toplum-da Anne sütü verme ve buna etki eden faktörler. Çocuk Sağ-lığı ve Hastalıkları Dergisi 2005: 48: 226-33. 25.Onan O, Yurdakök M. Yenidoğan Bebeklerin Beslenmesi. An-kara: Güneş Kitabevi, 1996. 26.American Academy of Pediatrics Committee on Pediatric AIDS.Human milk, breastfeeding and transmission of human immu-nodeficiency virus in the United States. Pediatrics 1995; 96:977–79. 27.Kleinman RE, American Academy of Pediatrics. Formula fee-ding of preterm infants. Pediatric Nutrition Handbook, 4th ed.American Academy of Pediatrics: Elk Grove Village, III: 29. 28.Gibson RA, Makrides M, Neumann MA, et al, Ratios of lino-leic acid to alpha-linolenic acid in formulas for term in-fants. J Pediatr 1994; 125: 48-55. 29.Brown KH, Perez F, Peerson JM, et al, Effect of dietary fiberon the severity, duration and nutritional outcome of acute, wa-tery diarrhea in children. Pediatrics 1993; 92: 241–47. 30.World Health Organisation, Global Strategy For Infant andYoung Child Feeding. Geneva, 2003.

Emziren Annelerin Emzirmenin Önemi Ve Anne Sütü Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2017, Cilt: 9 Sayı: 6, 47 - 54, 17.11.2017

Öz

Öz

Giriş: Yenidoğanın ilk aylarda gereksinim duyduğu sıvı, enerji, besin ögeleri gereksinimini tek başına karşılayan, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren, bedensel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunan yegane süt anne sütüdür. Emzirmenin hem anne hem de bebek için sayısız yararları vardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesini 6.aydan itibaren ise iki yaşına kadar anne ek gıdayla birlikte anne sütüne devam edilmesini önermiştir.

Yöntem: Bu çalışmada İstanbul ilinde oturan sıfır-bir yaş bebeği olan emziren annelere anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgileri içeren 30 sorudan oluşan bir anket formu hazırlandı. Çalışmamızın amacı emziren annelerin anne sütü ve emzirmenin önemi ile ilgili bilgilerinin değerlendirilmesi, anne sütünün öneminin vurgulanması ve emzirme ile ilgili yapılan yanlışların fark edilmesi ve sonucunda yapılacak önlemlerin alınmasını hedeflemektir.

Bulgular: Çalışmamızda bebeklerin sadece anne sütü ile beslenme oranları 1-6 ay arası %30, 6 aydan fazla %15, 1 aydan daha az %2 olarak belirlendi. Bebeklerin %98’ine doğumdan sonra ilk besin olarak anne sütü verildiği tespit edildi. Annelerin sosyodemografik özellikleri bebeklerin anne sütü ile beslenme süresini etkilemediği gözlemlendi. Ancak eğitim durumu daha düşük olan annelerin planlanan emzirme süreleri daha kısa bulundu. Annelerin %46’sının emzirme ile ilgili bilgiyi sağlık personelinden aldığı tespit edildi. Çalışmaya katılan annelerin %26’sının emzirme konusunda yanlış ve yetersiz uygulama ve bilgilere sahip olduğu, %11’inin ise emzirme bakımından kendini yetersiz hissetmekte olduğu gözlemlendi.

Sonuç: Annelerin emzirme ile ilgili eksik bilgilerinin giderilmesi, yanlış uygulamalarının düzeltilmesi ve bebeklerinin ilk alt ay sadece anne sütüyle beslenmeleri gerekliliğinin vurgulanması için sağlık kuruluşlarına ve personellerine de büyük görevler düşmektedir.

Kaynakça

  • Kaynaklar 1.Köksal G, Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Te-davisi. Ankara: Hatipoğlu, 2015: 31-59. 2.Coşkun T. Anne sütü ile beslenme. Katkı Pediatri Dergisi 2003:25: 2. 3.Gür E. Anne sütü ile beslenme. Klinik Çocuk Forumu 2006;5: 35–37. 4.Tunçel E ve ark., Bir üniversite hastanesine başvuran 0–24 ay-lık çocukların anne sütü ile beslenme durumlarının saptanma-sı. C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2006: 10: 1. 5.Neyzi O, Ertuğrul T. Pediatri. Nobel Tıp Kitabevi: İstanbul2004: 183–98. 6.Yurdakök M. İnsan ve anne sütü: Doğa, kültür ve tarihi. Kat-kı Pediatri Dergisi 1991; 12 (5- ): 495-509. 7.WHO/UNICEF, Anne Sütü ile Beslenmede Danışmanlık Ka-tılımcı Rehberi, Cenevre, 1994. 8.American Academy of Pediatrics. “Breastfeeding: A commen-tary in celebration of the international year of the child. Pe-diatrics 1978; 4: 591–601. 9.Devecioğlu Ö, Öneş SÜ, Ünüvar E. Pediatride Rutinler. İstan-bul Medikal Yayıncılık, 2006, 2: 101. 10.Bağ Ö, Yaprak I, Halıcıoğlu O, Parlak Ö, Harputluoğlu N. An-nelerin anne sütü hakkındaki Bilgi düzeyi ve emzirmeyi etki-leyen psikososyal faktörler. Tepecik Eğitim ve AraştırmaHastanesi Dergisi, 2004. 11.American Academy of Pediatrics. Work group on breastfee-ding, breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 1997;100: 1035–39. 12.Çiçek MN, Akyürek C, Çelik Ç, Haberal A, Kadın Hastalık-ları ve Doğum Bilgisi. Güneş Kitabevi, 2006: 307. 13.Baysal A. Beslenme, Ankara, 2012: 478-82. 14.İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Temel ve Klinik Bilimler Ders Ki-tapları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları. Nobel Tıp Kitabevi: İs-tanbul, 2003: 137. 15.Şahin G, Emziren Annelerin Emzirme İle İlgili Bilgi Uygula-ma Ve Davranışlarının Değerlendirilmesi, T.C. Sağlık Bakan-lığı İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile He-kimliği Koordinatörlüğü, Yüksek Lisans Tezi, 2008, İstanbul(Danışman: Uzman Dr. Müferet Ergüven). 16.Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Ens-titüsü, Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması, Ankara, 2013. 17.Parmar VR, Salaria M, Poddar B, Singh K, Ghotra H, Suc-haru K. Knowledge, attitudes and practices (KAP) regardingbreast feeding at Chandigarh. Indian J Public Health 2000;44: 131-33. 18.Koçak ve ark., Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Gebe Po-likliniğine Başvuran Kadınların Sigara İçme KonusundaBilgi, Tutum ve Davranışları, Bülent Ecevit Üniversitesi TıpFakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Zonguldak, 2015. 19.Dinç A, Dombaz İ, Dinç D. 6-18 ay arası bebeği olan anne-lerin emzirme ve anne sütüne ilişkin geleneksel uygulamala-rı. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi 2015; 3: 129. 20.Akyüz A, Kaya T, Şenel N. Annenin emzirme davranışının veEmzirmeyi etkileyen durumların belirlenmesi. TSK Koruyu-cu Hekimlik Bülteni 2007; 6: 5. 21.Özalp İ. Anne sütü ve anne sütü ile beslenme. Katkı PediatriDergisi 1992; 1: 37–52. 22.Curran JS, Barness LA. Nutrition. In: Behrman RE, RobertM. Kliegman RM, Jenson HB, eds. Nelson Textbook of Pedi-atrics, 16th ed. Philadelphia: WB Saunders Company, 2000:138–88. 23.Lawrence RA, Breastfeeding. Pediatrics in Review 1989; 11: 163. 24.Ünsal H, Atlıhan F, Özkan H, Targan S, Hassoy H. Toplum-da Anne sütü verme ve buna etki eden faktörler. Çocuk Sağ-lığı ve Hastalıkları Dergisi 2005: 48: 226-33. 25.Onan O, Yurdakök M. Yenidoğan Bebeklerin Beslenmesi. An-kara: Güneş Kitabevi, 1996. 26.American Academy of Pediatrics Committee on Pediatric AIDS.Human milk, breastfeeding and transmission of human immu-nodeficiency virus in the United States. Pediatrics 1995; 96:977–79. 27.Kleinman RE, American Academy of Pediatrics. Formula fee-ding of preterm infants. Pediatric Nutrition Handbook, 4th ed.American Academy of Pediatrics: Elk Grove Village, III: 29. 28.Gibson RA, Makrides M, Neumann MA, et al, Ratios of lino-leic acid to alpha-linolenic acid in formulas for term in-fants. J Pediatr 1994; 125: 48-55. 29.Brown KH, Perez F, Peerson JM, et al, Effect of dietary fiberon the severity, duration and nutritional outcome of acute, wa-tery diarrhea in children. Pediatrics 1993; 92: 241–47. 30.World Health Organisation, Global Strategy For Infant andYoung Child Feeding. Geneva, 2003.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm makale
Yazarlar

Yrd. Doç. Dr. Banu Yazıcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 17 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 9 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Yazıcı, Y. D. D. B. (2017). Emziren Annelerin Emzirmenin Önemi Ve Anne Sütü Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Klinik Tıp Pediatri Dergisi, 9(6), 47-54.
AMA Yazıcı YDDB. Emziren Annelerin Emzirmenin Önemi Ve Anne Sütü Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Pediatri. Kasım 2017;9(6):47-54.
Chicago Yazıcı, Yrd. Doç. Dr. Banu. “Emziren Annelerin Emzirmenin Önemi Ve Anne Sütü Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi”. Klinik Tıp Pediatri Dergisi 9, sy. 6 (Kasım 2017): 47-54.
EndNote Yazıcı YDDB (01 Kasım 2017) Emziren Annelerin Emzirmenin Önemi Ve Anne Sütü Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Klinik Tıp Pediatri Dergisi 9 6 47–54.
IEEE Y. D. D. B. Yazıcı, “Emziren Annelerin Emzirmenin Önemi Ve Anne Sütü Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi”, Pediatri, c. 9, sy. 6, ss. 47–54, 2017.
ISNAD Yazıcı, Yrd. Doç. Dr. Banu. “Emziren Annelerin Emzirmenin Önemi Ve Anne Sütü Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi”. Klinik Tıp Pediatri Dergisi 9/6 (Kasım 2017), 47-54.
JAMA Yazıcı YDDB. Emziren Annelerin Emzirmenin Önemi Ve Anne Sütü Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Pediatri. 2017;9:47–54.
MLA Yazıcı, Yrd. Doç. Dr. Banu. “Emziren Annelerin Emzirmenin Önemi Ve Anne Sütü Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi”. Klinik Tıp Pediatri Dergisi, c. 9, sy. 6, 2017, ss. 47-54.
Vancouver Yazıcı YDDB. Emziren Annelerin Emzirmenin Önemi Ve Anne Sütü Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Pediatri. 2017;9(6):47-54.