Research Article

SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU

Volume: 2 Number: 1 June 30, 2018
TR

SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU

Abstract

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) uygulamalarının şeklî olarak incelenmesi, onlar hakkında yeterli fikir vermeyebilir. Bu uygulamaların insanlara ne getirdiğini ve ne kazandıracağını da anlamamız gerekir. Sünnet’in bağlayıcılığını irdeleme üzerine yapılan tartışmalar, Sünnet’in amaçlarını ele almayı ve anlamayı ertelemektedir. Sünnet’in gerçekleştirmeyi hedeflediği dengeli fertlerden oluşmuş vasat ümmet modelinin insanlığa kazandıracağı şeyleri de ortaya koymak gerekir. O halde Sünnet’in fert ve toplumda gerçekleştirmek istedikleri vardır. Amaçlılık, Sünnet’in eğitimsel yönünü de göz önüne sermektedir. Sünnet’in gayesi, ilâhî amaca uygun insan yetiştirmektir. Özgün dindarlığın gerçekleşebilirliği, Sünnetin gerçekleştirmek istediği amaçların bilinmesi ile ilgilidir. Kullukta/dindarlıkta ilahi hitabın muhatabı olan için birden çok yararlar vardır. İlahi emir ve yasakların mekâsıd ve hikmetini daima göz önünde tutmak gerekir.

Keywords

Sünnet,hüküm,amel,dindarlık,amaçlılık

References

  1. Abdulfettâh Ebu Gudde, es-Sünnetü’n- nebeviyye ve beyânu medlûlihe’ş- şer’ıyy, Beyrut 1992.
  2. Abdürrazzâk, Ebu Bekr es- Sanânî, el- Musannef (thk. Habîbu’r-rahmân el-A’zamî), I- XII, Beyrut 1970/ 1390.
  3. Adjukiewicz, Kazimierz, Felsefeye Giriş Temel Kavramlar ve Kuramlar (Çev: Ahmet Cevizci), Ankara 1994.
  4. Altıntaş, Ramazan, “Mevlânâ’da Dindarlık Tipolojileri”, Eski Yeni: Üç Aylık Düşünce Dergisi, 2008, sayı: 10.
  5. Bolay, Süleyman Hayri, Felsefi Doktrinler ve Terimler Sözlüğü, Ankara 1996.
  6. Buhârî, Muhammed b. İsmail el- Buhârî el-Cu’fî, el- Câmiu’s-sahih (thk. Mustafa Dîb el- Buğâ),I- VI, Beyrut 1407/1987.
  7. Coşkun, Selçuk, Hadise Bütüncül Bakış, İstanbul 2014.
  8. Çağıl, Necdet, Kitab-ı Mukaddes’in Neyi Tahrif Edildi? Tahrif Olayının İçyüzü ve Arka Planı, İstanbul 2016
  9. Gazzâlî, Ebu Hâmid Muhammed b. Muhammed, İhyâu ulûmi’d-dîn, Beyrut 2005/ 1426.
  10. Guraya, Muhammed Yusuf, Sünnetin Neliği Sorunu (çev: Mehmet Emin Özafşar), Ankara 2015.
APA
Kırış, Ş. (2018). SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2(1), 43-63. https://izlik.org/JA98AC23CJ
AMA
1.Kırış Ş. SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2018;2(1):43-63. https://izlik.org/JA98AC23CJ
Chicago
Kırış, Şemsettin. 2018. “SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU”. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2 (1): 43-63. https://izlik.org/JA98AC23CJ.
EndNote
Kırış Ş (June 1, 2018) SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2 1 43–63.
IEEE
[1]Ş. Kırış, “SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU”, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 43–63, June 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA98AC23CJ
ISNAD
Kırış, Şemsettin. “SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU”. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2/1 (June 1, 2018): 43-63. https://izlik.org/JA98AC23CJ.
JAMA
1.Kırış Ş. SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2018;2:43–63.
MLA
Kırış, Şemsettin. “SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU”. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol. 2, no. 1, June 2018, pp. 43-63, https://izlik.org/JA98AC23CJ.
Vancouver
1.Şemsettin Kırış. SÜNNETİN TELEOLOJİK BOYUTU. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 2018 Jun. 1;2(1):43-6. Available from: https://izlik.org/JA98AC23CJ