Research Article

Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer en-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği

Volume: 4 Number: 1 September 15, 2020
TR EN

Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer en-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği

Abstract

Bu çalışma, imanın şubelerini ifade eden rivayetin Ömer en-Nesefî tarafından geliştirilen tasnifini konu edinmektedir. Nesefî’nin ilgili tasnifinde kelâm ve tasavvuf geleneklerini birleştirdiği görülmektedir. Makalede bazı kavramların içerikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Öncelikle ilgili rivayetin gelenekte nasıl ele alındığına dair tarihsel sürece kısaca dikkat çektik. Bunun ardından Nesefî ve ilgili tasnifinin yer aldığı Matlau’n-nucûm ve Mecme‘u’l-‘ulûm hakkında kısa bilgilere yer verdik. Ardından ilgili tasnife yer verdik. Bunu takiben Nesefî’nin mütekellim ve sûfî kimliklerini nasıl birleştirdiğini inceledik. Burada Nesefî’nin tercih ettiği kavramların Kelâm ve Tasavvuf geleneği ile kavramsal ve içerik açısından mukayesesini gerçekleştirdik. Son olarak da Nesefî’nin kendinden sonraki süreçte etkisini araştırdık. Buradaki küçük tespitlerle Nesefî’nin sûfî kimliği ile de etki alanını genişlettiğinin altını çizdik. Sonuç olarak da Nesefî’nin ilgili tasnifte ilkesel olarak bir Mâtürîdî mütekellimi olarak hareket ettiğini, tasnifin içeriğini ise sûfî birikim ile inşa ettiğini saptadık.

Keywords

Kelâm, İman, Tasavvuf, Mâtürîdîlik, Ömer en-Nesefî

References

  1. Ak, Ahmet. “Ebu’l-Müin en-Nesefi’ye Göre İman-Amel İlişkisi”. Dini Araştırmalar 8/24 (Haziran 2006), 245-252.
  2. Aslantürk, Ayşe Hümeyra. “Nesefî, Necmeddin”. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 32/571-573. İstanbul: TDV Yayınları, 2006.
  3. Aykaç, Mustafa. “Osmanlı Kelâmında Mâtürîdîlik Vurgusu: Şerḥu’l-‘Aḳâid Haşiyelerindeki Tekvin Tartışmaları Bağlamında Bir İnceleme”. Kader 18/1 (Haziran 2020), 1-30.
  4. Bâbertî, Ekmeleddin Muhammed b. Muhammed el-Hanefî el-. Şerhu vasiyyeti’l-İmâm Ebî Hanîfe. thk. Muhammed Subhî el-Âydî - Hamza Muhammed el-Bekrî. Ürdün: Dâru’l-Feth, 2. Basım, 2015.
  5. Bağdâdî, İsmâil b. Muhammed Emîn b. Mir Selim el-Bâbânî el-. Hediyyetü’l-‘ârifin esmâu’l-müellifîn ve asâru’l-musannifîn. İstanbul: Daru İhyâi’t-Türâsi’l-Arabî, 1951.
  6. Beyhâkî, Ebû Bekr Ahmed b el-Hüseyin b Ali el-. el-Câmi’ li-Şuabi’l-iman. thk. Abdulali Abdülhamid Hâmid. Riyad: Mektebetü’r-Rüşd, 2003.
  7. Buhârî, Ebû Tayyib Muhammed Sadık Han b. Hasan b. Ali İbn Lütfullah el-Hüseynî el-. Fethu’l-beyân fî makâsıd’ı’l-Kur’ân. Beyrut: Mektebetü’l-Asriyye, 1992.
  8. Buhârî, Muhammed b. İsmâil Ebû Abdillah el-. el-Câmi‘u’l-müsnedi’s-sahîh. thk. Muhammed Züheyr b. Nâsır en-Nâsır. Beyrut: Dâru Tavgi’n-Necât, 1422.
  9. Bursevî, İsmâil Hakkı. Tefsîru rûhi’l-beyân. Y.y.: b. y., T.s.
  10. Çeti̇n, Musa. “İmanın Şubeleri Rivâyetinin Sened ve Metin Açısından Analizi”. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 17/2 (2015), 35-73.
APA
Öztürk, Y. (2020). Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer en-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4(1), 55-74. https://izlik.org/JA53JG96UW
AMA
1.Öztürk Y. Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer en-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2020;4(1):55-74. https://izlik.org/JA53JG96UW
Chicago
Öztürk, Yunus. 2020. “Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer En-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği”. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 4 (1): 55-74. https://izlik.org/JA53JG96UW.
EndNote
Öztürk Y (September 1, 2020) Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer en-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 4 1 55–74.
IEEE
[1]Y. Öztürk, “Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer en-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği”, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 55–74, Sept. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53JG96UW
ISNAD
Öztürk, Yunus. “Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer En-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği”. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 4/1 (September 1, 2020): 55-74. https://izlik.org/JA53JG96UW.
JAMA
1.Öztürk Y. Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer en-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2020;4:55–74.
MLA
Öztürk, Yunus. “Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer En-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği”. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 1, Sept. 2020, pp. 55-74, https://izlik.org/JA53JG96UW.
Vancouver
1.Yunus Öztürk. Bir Tasnif İki Kimlik: Ömer en-Nesefî’nin Mütekellim-Sûfî Kimliği. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 2020 Sep. 1;4(1):55-74. Available from: https://izlik.org/JA53JG96UW