Bu çalışmada, Capoeta capoeta capoeta (L., 1758)’ nin karaciğer, solungaç, bağırsak
dokuları üzerine civa (II) klorürün etkisi histopatolojik yöntemlerle araştırıldı. Kars Çayı’ndan
yakalanan balıklar 500 litrelik tanklara konularak 15 gün süreyle ortama adaptasyonları sağlandı.
Daha sonra, 3 gruba ayrılarak kontrol gruptaki balıklar normal su ortamında, II. ve III. gruptaki
balıklar 15 ve 30 gün süreyle 0.05 mg/L HgCl2 içeren su ortamında bekletildi. Bu süre sonunda
histopatolojik çalışmalar için balıklardan karaciğer, bağırsak ve solungaç doku örnekleri alınarak
%10’luk formaldehit solüsyonunda tespit edildi. Rutin histolojik yöntemlerle parafin bloklar
hazırlandı ve 4-5 m kalınlığında kesitler alındı. Elde edilen kesitlerin tamamı hematoksilen-eosin
boyama metoduna göre boyanarak mikroskobunda incelendi.
Işık mikroskobik incelemede karaciğer, bağırsak ve solungaç dokularında civaya maruz kalma
süresiyle artan derecelerde dejenerasyon ve nekrozlar tespit edildi.
Civa (II) klorür Capoeta capoeta capoeta karaciğer bağırsak solungaç histopatoloji
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2010 |
Gönderilme Tarihi | 18 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 3 Sayı: 2 |