Within this paper, the aspects and opinions of the producers applying good agricultural practices aimed at the effect of good agricultural practices on environment, sustainable usage of soil and water sources and crop quality were stated by evaluating in detail for Thrace region and Çanakkale province. Intended for these purposes, surveys were applied to producers in the enterprises determined by sampling in Çanakkale province and complete scoring in Kırklareli, Edirne and Tekirdağ provinces in 2012. Surveys were applied to 16 producers in Edirne, 23 producers in Tekirdağ, 4 producers in Kırklareli and 55 producers in Çanakkale that carry through good agricultural practices. t test and Chi-Square test were applied according to the purpose and the availability of the data in the analysis of the data. The initial reasons of applying good agriculture are; While the choice such as good agriculture is less harmful to environment with the ratio above 70 percent in Thrace region comes first and the opinion such as obtaining more qualified crop comes second, the choice such as the security of the laborers comes first and opinions towards obtaining more qualified crop comes second in Çanakkale. It was concluded that the producers perceived substantially the purposes and principles of good agricultural practices which is ecologically more suitable but it was not adequately and it can be stated that economical expectations are continuously in the foreground. For this reason, positive contribution of farming by good agriculture in terms of especially environmental protection approach and human health should be presented to the producers and conscious generation in this respect should be provided on producers.
Bu makale kapsamında, iyi tarım uygulayan üreticilerin iyi tarımın çevreye, toprak ve su kaynaklarının
sürdürülebilir kullanımına ve ürün kalitesine etkisine yönelik görüş ve düşünceleri Trakya bölgesi ve
Çanakkale ili için ayrıntılı olarak değerlendirilerek verilmiştir. Bu amaçlara yönelik olarak, 2012 yılında,
Kırklareli, Edirne, Tekirdağ illerinde tam sayım, Çanakkale ilinde ise basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile
belirlenen işletmelerde anket yapılmıştır. Anketler Edirne'de 16, Tekirdağ'da 23, Kırklareli’nde 4,
Çanakkale'de 55 iyi tarım uygulaması yapan üreticiyle yürütülmüştür. Verilerin analizinde, amaca ve
verilerin uygunluğuna bağlı olarak, t testi ve Ki-Kare testi uygulanmıştır.
Üreticilerin iyi tarım ile üretim yapmasının baştaki nedenleri; Trakya illerinde %70’i aşan oranla çevreye
zararı az olduğu seçeneği ilk sırayı, buna yakın oranla daha kaliteli ürün elde ettiği kanısı ikinci sırayı
almakta iken, Çanakkale ilinde çalışan işçilerin güvenliği açısından seçeneği ilk sırayı, daha kaliteli ürün
elde edebildiği yönündeki düşünceler ikinci sırada yer almıştır. Üreticilerin ekolojik açıdan daha uygun
olan iyi tarım uygulamalarının amaç ve ilkelerini büyük oranda algılamış olduğu görülmekle birlikte, yeterli
düzeyde olmadığı, ekonomik beklentilerin sürekli ön planda olduğu söylenebilir. Bu nedenle, iyi tarım ile
üretim yapmanın özellikle çevre korumacı yaklaşım ve insan sağlığı yönünden olumlu katkısı mutlaka
üreticilere aktarılarak, üreticilerde bu konuda bilinç oluşumu sağlanmalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Temmuz 2016 |
Gönderilme Tarihi | 16 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 1 |