Research Article
BibTex RIS Cite

Gıda Güvenilirliği Kriterlerine Göre Hatayda Satılan Tavuk Dönerlerinde Mikrobiyolojik Kalite

Year 2016, Volume: 9 Issue: 2, 14 - 22, 29.12.2016

Abstract

Bu çalışma piyasada satılan tüketime hazır tavuk dönerlerinin mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Antakya ilçesinin değişik bölgelerindeki 15 farklı satış bölgesinden 4 farklı zaman diliminde toplam 50 adet döner örneği toplandı ve mikrobiyolojik analizleri yapıldı. Mikrobiyolojik kalitenin belirlenmesi amacıyla Sülfid indirgeyen anaerob Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Koagülaz pozitif Staphylococus, Escherichia coli O157:H7, Salmonella spp, Listeria monocytogenes sayımı gerçekleştirildi. Yapılan analizler sonucu, 2 numune Sülfid indirgeyen anaerob C. perfringens, 16 numune B. cereus, 2 numune Koagülaz pozitif Staphylococus, 12 numune E. coli O157:H7, 7 numune Salmonella spp. ve 2 numune L. monocytogenes için pozitif sonuç verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda güvenilirliği kriterlerine göre C. perfringens, B. cereus ve Koagülaz pozitif Staphylococus sayıları gıda güvenilirliğini tehdit eden değerlerin altında bulundu. Pozitif sonuç veren pişmiş tavuk döner numunelerinde sırasıyla en düşük ve en yüksek olarak C. perfringens sayısı 1x102 kob/g ve 2x102 kob/g, B. cereus için 2x102 kob/g ve 9x102 kob/g, Koagülaz pozitif Staphylococus için 2x102 kob/g değerleri tespit edilirken, bazı numunelerde 25 g-ml. de hiç olmaması gereken Salmonella spp., E. coli O157:H7 ve L. monocytogenes ise tespit edilmiştir. Özellikle insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturan patojen mikroorganizmaların tespiti, gıda satışı yapan bu işletmelerin gerekli hijyen ve sanitasyon kurallarına dikkat etmediği sonucunu ortaya koymaktadır.

References

  • Acar MS, Çiftçioğlu G 1997. Kasaplık hayvan etleri ve tavuk etinden yapılan döner kebapların mikrobiyolojik kalitesi üzerine bir araştırma. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 23: 395-404.
Year 2016, Volume: 9 Issue: 2, 14 - 22, 29.12.2016

Abstract

References

  • Acar MS, Çiftçioğlu G 1997. Kasaplık hayvan etleri ve tavuk etinden yapılan döner kebapların mikrobiyolojik kalitesi üzerine bir araştırma. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 23: 395-404.
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Gökhan Nur This is me

H.ahmet Deveci

Ercan Ayata This is me

Özlem Nur This is me

Publication Date December 29, 2016
Submission Date September 7, 2017
Published in Issue Year 2016 Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Nur, G., Deveci, H., Ayata, E., Nur, Ö. (2016). Gıda Güvenilirliği Kriterlerine Göre Hatayda Satılan Tavuk Dönerlerinde Mikrobiyolojik Kalite. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(2), 14-22.