Research Article

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI

Volume: 11 Number: 2 July 31, 2021

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI

Abstract

Sultan II. Mahmut Yeniçeri Ocağı’nı kaldırdıktan sonra batılı tarzda modern bir ordu kurdu. Yeni kurulan ordunun subaylarının Avrupalı subaylar gibi yetiştirilmesi için modern askeri eğitim veren mektepler açılmaya başlandı. Sultan II. Mahmut döneminde başlayan askeri mektepleri modernleştirme çalışmaları, II. Meşrutiyet’e kadar geçen sürede belirli bir ilerleme kaydetmişse de beklenen hedeflere ulaşamadı. Meşrutiyetle birlikte eğitim teşkilatında yapılan düzenlemelerle, özellikle de sisteme piyade-süvari, topçu sınıfları için ihtisas okulları ve talimgâhlar, Küçük Zabit ve Küçük Zabit İptidai Mektepleri ilave edildi. Erkân-ı Harbiye Mektebi ve Harbiye Mektebi’nde, Tababet-i Askerîye Tatbikat-ı Mektebi haline getirilen Gülhane’de önemli yenilikler hayata geçirildi. Yardımcı sağlık kadrolarını yetiştirmek üzere Sıhhiye Küçük Zabit Mektebi ve Tatbikat-ı Baytariyye Mektebi açıldı. Zabitanın devam edeceği bütün askeri mekteplerin eğitim programları, imtihanları, teftişi ve eğitim kadrosunun oluşturulması gibi alanlarda önemli düzenlemeler yapıldı. Askeri mekteplerde yürütülen çalışmalar 1912 yılında Balkan Harbi, 1914 yılında I. Dünya Harbi’nin çıkması nedeniyle tam manasıyla beklenen neticeyi veremedi. Ancak, II. Meşrutiyet döneminde yapılan bu düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti döneminde teşkil edilen askeri eğitim kurumlarına temel ve örnek oluşturdu.

Keywords

II. Meşrutiyet Dönemi,, Askeri Mktepler,, Askeri Sağlık Mektepleri,, Islah ve Yapılandırma

References

  1. Ahmet İzzet Paşa. (13 Mayıs- 4 Haziran 1928). Harb-i Umûmî’nin vukuu ve ziya’nda mesuller ve mesuliyetler. Akşam Gazetesi.
  2. Düstur. (1331). Tertib-i Sani, C. IV, 1 Teşrinievvel 1327-31 Teşrinievvel 1328, Matbaa-i Osmanî: Dersaadet.
  3. Şakir, Z. (1957). Tanzimat devrinden sonra, Osmanlı nizam ordusu tarihi, Çeltüt Matbaası: İstanbul.
APA
Efe, İ. (2021). II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(2), 423-438. https://izlik.org/JA47FN28TB
AMA
1.Efe İ. II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI. KUSBD. 2021;11(2):423-438. https://izlik.org/JA47FN28TB
Chicago
Efe, İsmail. 2021. “II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11 (2): 423-38. https://izlik.org/JA47FN28TB.
EndNote
Efe İ (July 1, 2021) II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11 2 423–438.
IEEE
[1]İ. Efe, “II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI”, KUSBD, vol. 11, no. 2, pp. 423–438, July 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47FN28TB
ISNAD
Efe, İsmail. “II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11/2 (July 1, 2021): 423-438. https://izlik.org/JA47FN28TB.
JAMA
1.Efe İ. II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI. KUSBD. 2021;11:423–438.
MLA
Efe, İsmail. “II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 11, no. 2, July 2021, pp. 423-38, https://izlik.org/JA47FN28TB.
Vancouver
1.İsmail Efe. II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE ASKERİ MEKTEPLERDE ISLAH VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI. KUSBD [Internet]. 2021 Jul. 1;11(2):423-38. Available from: https://izlik.org/JA47FN28TB