Conference Paper
BibTex RIS Cite

MÜSLÜMAN KARDEŞLER TEŞKİLATININ İDEOLOJİSİ VE MISIR SİYASETİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2, 131 - 151, 12.08.2016

Abstract

Arap baharı döneminde tüm dünyanın dikkatlerini toplayan ülkelerden biri olan Mısır’da günümüzde siyasal rejim ile en büyük muhalefet hareketi olan Müslüman Kardeşler teşkilatı arasındaki çatışma devam etmektedir. Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra yapılan ilk demokratik seçimlerde Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi, Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Ne var ki, bir yıl içerisinde dış dünya tarafından desteklenen Ordu darbesiyle görevinden uzaklaştırılmıştır. Bu çalışma, Mısır iç siyasetindeki çatışmayı ana hatlarıyla analiz etme ve Müslüman Kardeşlerin Mısır siyasal sistemine etkilerini ortaya çıkarma amacı taşımaktadır. Bu amaçla Modern Mısır’ın yakın siyasal geçmişi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatının tarihsel gelişimi ve ideolojisi masaya yatırılmıştır. Mısır’da 1952 darbesinden beri Ordu ekonominin içerisindedir ve toplumu yönlendirmektedir. Bir sivil toplum kuruluşu olarak ortaya çıkan Müslüman Kardeşler Teşkilatı zaman içerisinde önemli ölçüde güçlenmiş ve toplumsal tabanını genişletmiştir. Ne var ki, siyasal deneyim eksikliği nedeniyle söylemini yumuşatamamış olması, toplumun üst ve orta kesimlerde kuşku yaratmıştır. Bununla birlikte ülkedeki çatışmanın esas sebebi, bürokrasinin ve üst kesimlerin siyasal ayrıcalık ve ekonomik çıkarları koruma kaygısıdır. Bu koşullarda, dış dünyanın desteği ile Mursi’ye karşı askeri darbe yapılmış ve Müslüman Kardeşler yasa dışı ilan edilmiştir. Mısır’daki kalabalık nüfus ve adaletsiz gelir dağılımı, Müslüman Kardeşlerle rejim arasındaki siyasal çatışmanın gelecekte de devam edeceğini göstermektedir.

The Ideology of the Muslim Brotherhood Organization and Its Effects on Egyptian Politics

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2, 131 - 151, 12.08.2016

Abstract

Egypt was one of the countries attracting the attention of the world during the Arab Spring. Following the Mubarak’s overthrown, Mohammed Morsi, the Muslim Brotherhood candidate was elected as Egyptian President. However, he was removed from his post by the military coup in a year. The parties to the conflict in Egyptian politics are the Muslim Brotherhood organization and current political regime. This study is intended to analyze the conflict in Egyptian domestic politics. In this framework, firstly we examine both recent political history of modern Egypt and the characteristics of Egyptian politics and society. The Egyptian military has been playing a decisive role in national politics since 1952 coup and mislead the public. Organization of the Muslim Brotherhood was founded as a non-governmental organization and has grown considerably over time. The historical development and the ideology of the Muslim Brotherhood organization were also analyzed to understand the true situation in Egypt. However, it could not soften his rhetoric because of the lack of political experience, it has raised suspicions in
the upper and middle class sections. Moreover, the cause of conflict between the parties essentially have been concerned about maintaining political and economic privileges and interests. In these circumstances, the military coup carried out with the support of the outside world and the Muslim Brotherhood has been outlawed. Populous and unfair income distribution in Egypt shows is that political conflicts will continue in the future. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

İrfan Kaya Ülger

Publication Date August 12, 2016
Submission Date August 12, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Ülger, İ. K. (2016). MÜSLÜMAN KARDEŞLER TEŞKİLATININ İDEOLOJİSİ VE MISIR SİYASETİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(2), 131-151.

İletişim

Telefon Numarası: +90 0318 357 35 92

Faks Numarası: +90 0318 357 35 97

e-mail: sbd@kku.edu.tr

Posta Adresi: Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, Merkez Yerleşke, 71450, Yahşihan-KIRIKKALE

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.