Research Article
BibTex RIS Cite

EVDE SAĞLIK HASTALARINDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİ

Year 2018, Volume: 20 Issue: 2, 101 - 105, 31.08.2018
https://doi.org/10.24938/kutfd.348320

Abstract

Amaç: Bu çalışmada
mobilize olamayan, güneş ışığından faydalanamayan ve malnütrisyonun sık
görüldüğü evde sağlık hastalarında, serum albümin ve 25-hidroksi
D
 (25[OH]D)
vitamini
düzeylerini incelenmeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Bu
çalışmaya Ocak 2017 ve Temmuz 2017 tarihleri arasında Bolu ilinde evde sağlık
hizmetleri tarafından takipli,
evden dışarıya çıkamayan ve tümü aile bireyleri tarafından bakılan yatağa
bağımlı 57 evde bakım hastası dahil edildi. Kontrol grubu HBYS’de kayıtlı 42
sağlıklı bireyden oluşturuldu. Kişilerin demografik verileri ve kan değerleri
takip dosyalarından retrospektif olarak elde edildi. Tüm hastalarda ve kontrol
grubunda serum 25(OH) D, kalsiyum ve albümin düzeyleri incelendi.

Bulgular: Evde sağlık hastalarının yaş ortalaması 77.7 ± 14.01 yıl,
kontrol grubunun yaş ortalaması 74.2 ± 17.03 yıl idi. Serum 25(OH) D düzeyleri
hasta grubunda 11.77 ± 9.07 ng/dL, kontrol grubunda 22.62 ± 7.41 ng/dL idi
(p<0.001). Serum kalsiyum ve albümin düzeyleri hasta grubunda kontrol
grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktü (p<0.001).

Sonuç: Evde
sağlık hizmeti kapsamında takip edilen hastalar malnütrisyon ve D vitamini
eksikliği açısından risk altında olup hastaların bu açıdan takibi ve tedavisi
önem teşkil etmektedir. Bu konudaki bulgularımızı doğrulamak için ileri
çalışmalara ihtiyaç vardır.

References

  • 1. Hisar KM, Erdoğdu H. Evde sağlık hizmeti alanlarda yaşam kalitesi durumu ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Genel Tıp Dergisi. 2014; 24: 138-42.
  • 2. Akdemir N, Bostanoğlu H, Yurtsever S, Kutlutürkan S, Kapucu S, Canlı Özer Z. Yatağa bağımlı hastaların evde yaşadıkları sağlık sorunlarına yönelik evde bakım hizmet gereksinimleri. Dicle Tıp Dergisi. 2011; 38(1): 57-65.
  • 3. Visvanathan R. Undernutrition in older people: A serious and growing global problem. J Postgrad Med. 2003; 49(4): 352-60.
  • 4. Yeh SS, Schuster MW. Treatment of cachexia in the elderly. In: Mantovani G, Anker SD, Inui A, Morley JE, Fanelli FR, Scevola D, et al, editors. Cachexia and wasting: a modern approach. link.springer.com. Milan: Springer; 2006: 701–17.
  • 5. Mucci E, Jackson SHD. Nutritional suplementation in community-dwelling elderly people. Ann Nutr Metab. 2008; 52: 33-7.
  • 6. Nutrition Screening Initiative. Nutrition statement of principle. Chicago: American Dietetic Institution and the American Academy of Family Physician; 2002. http://www.eatright.org/ada/files/nutrition(1).pdf. Erişim tarihi: 06.10.2017.
  • 7. Jeffrey AN, Eastman SM. The effective management of pressure ulcers. Advances in Skin&Wound Care. 2006; 19(1): 3-15.
  • 8. Litchfor M, Dorner B, Posthauer M. Malnutrition as a precursor of pressure ulcers. ADV Wound Care. 2014; 3(1): 54-63.
  • 9. Johnson LE, Sullivan DE. Nutrition and failure to thrive. In: Landefeld CS, Palmer RM, Johnson MA, Johnston CB, Lyons WL editors. Current geriatric treatment and diagnosis. International ed. Mc Graw Hill Companies. New York. 2004: 391-406.
  • 10. Vogeser M. Quantification of circulating 25-hydroxyvitamin D by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Journal of steroid Biochemistry&Molecular Biology 2010; 121: 565-73.
  • 11. May FM, Bulgiba A. High prevalence of vitamin D insufficiency and its association with obesity and metabolic syndrome among Malay adults in Kuala Lumpur, Malaysia. Public Health. 2011; 11: 735.
  • 12. Özkan B, Döneray H. D vitamininin iskelet sistemi dışı etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 2011; 54: 99-119.
  • 13. Holick MF. Vitamin D: a D-lightful health perspective. Nutr Rev. 2008; 66: 182-94.
  • 14. Wacker M, Holick MF. Vitamin D-Effects on Skeletal and Extraskeletal Health and the Need for Supplementation. Nutrients. 2013; 5: 111-48.
  • 15. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, et al. Evaluation, Treatment and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011; 96: 1911-30.
  • 16. Guigoz Y, Vellas B, Garry BJ. The Mini Nutritional Assessment (MNA): a practical assessment tool for grading the nutritional state of of elderly patients. Facts and Research in Gerontology. 1994; 4: 15-59.
  • 17. Chrisstenson L, Unosson M. Evaluation of nutritional assesment techniques in elderly people newly admitted to municipal care. Eur J Clin Nutr. 2002; 56(9): 810-8.
  • 18. Çevik A, Basat O, Uçak S. Evde sağlık hizmeti alan yaşlı hastalarda beslenme durumunun değerlendirilmesi ve beslenme durumunun laboratuvar parametleri üzerine olan etkisi. Konuralp Tıp Dergisi. 2014; 6(3): 31-7.
  • 19. Akan H, Ayraler A, Hayran O. Evde sağlık birimine başvuran yaşlı hastaların beslenme durumları. Türk Aile Hek Derg. 2013; 17(3): 106-12.
  • 20. Akpınar P, İçağasıoğlu A. D Vitamininin Yaşam Kalitesi ile İlişkisi. Türk Osteoporoz Dergisi. 2012; 18: 13-8.

Vitamin D Levels in Home Healthcare Patients

Year 2018, Volume: 20 Issue: 2, 101 - 105, 31.08.2018
https://doi.org/10.24938/kutfd.348320

Abstract

ObjectiveIn this study, we aimed to investigate serum
levels of albumin and 25-hydroxyvitamin
D (25[OH]D)
in home healthcare patients who were immobilized, had lack
of sun exposure, and were frequently malnourished.

Material and Methods: Fifty-seven bedridden
patients who were being cared by family members, and followed by home health
care services in Bolu between January 2017 and July 2017 were included in this
study. Control group was composed of 42 healthy individuals registered in HBYS
(Hospital İnformation Manegement System). Demographic characteristics and blood
values of individuals were obtained retrospectively from medical records. Serum
25(OH) D, calcium and albumin levels were examined in all patients and control
group.

Results: The mean age was 77.7 ± 14.01
years in home healthcare patients and 74.2 ± 17.03 years in the control group.
Serum 25(OH) D levels were determined as 11.77 ± 9.07 ng/dL in home healthcare
patients and 22.62±7.41 ng/dL in the control group (p<0.001). Serum calcium
and albumin levels were statistically significantly lower in the patient group
than in the control group.







Conclusion: Patients who are being
followed by home health care services are at risk for developing Vitamin D
deficiency and malnutrition. Therefore it is important to follow up and treat
such patients.
Larger sample size and better designed prospective studies are needed to
confirm our findings for this healtcare problem.

References

  • 1. Hisar KM, Erdoğdu H. Evde sağlık hizmeti alanlarda yaşam kalitesi durumu ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Genel Tıp Dergisi. 2014; 24: 138-42.
  • 2. Akdemir N, Bostanoğlu H, Yurtsever S, Kutlutürkan S, Kapucu S, Canlı Özer Z. Yatağa bağımlı hastaların evde yaşadıkları sağlık sorunlarına yönelik evde bakım hizmet gereksinimleri. Dicle Tıp Dergisi. 2011; 38(1): 57-65.
  • 3. Visvanathan R. Undernutrition in older people: A serious and growing global problem. J Postgrad Med. 2003; 49(4): 352-60.
  • 4. Yeh SS, Schuster MW. Treatment of cachexia in the elderly. In: Mantovani G, Anker SD, Inui A, Morley JE, Fanelli FR, Scevola D, et al, editors. Cachexia and wasting: a modern approach. link.springer.com. Milan: Springer; 2006: 701–17.
  • 5. Mucci E, Jackson SHD. Nutritional suplementation in community-dwelling elderly people. Ann Nutr Metab. 2008; 52: 33-7.
  • 6. Nutrition Screening Initiative. Nutrition statement of principle. Chicago: American Dietetic Institution and the American Academy of Family Physician; 2002. http://www.eatright.org/ada/files/nutrition(1).pdf. Erişim tarihi: 06.10.2017.
  • 7. Jeffrey AN, Eastman SM. The effective management of pressure ulcers. Advances in Skin&Wound Care. 2006; 19(1): 3-15.
  • 8. Litchfor M, Dorner B, Posthauer M. Malnutrition as a precursor of pressure ulcers. ADV Wound Care. 2014; 3(1): 54-63.
  • 9. Johnson LE, Sullivan DE. Nutrition and failure to thrive. In: Landefeld CS, Palmer RM, Johnson MA, Johnston CB, Lyons WL editors. Current geriatric treatment and diagnosis. International ed. Mc Graw Hill Companies. New York. 2004: 391-406.
  • 10. Vogeser M. Quantification of circulating 25-hydroxyvitamin D by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Journal of steroid Biochemistry&Molecular Biology 2010; 121: 565-73.
  • 11. May FM, Bulgiba A. High prevalence of vitamin D insufficiency and its association with obesity and metabolic syndrome among Malay adults in Kuala Lumpur, Malaysia. Public Health. 2011; 11: 735.
  • 12. Özkan B, Döneray H. D vitamininin iskelet sistemi dışı etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 2011; 54: 99-119.
  • 13. Holick MF. Vitamin D: a D-lightful health perspective. Nutr Rev. 2008; 66: 182-94.
  • 14. Wacker M, Holick MF. Vitamin D-Effects on Skeletal and Extraskeletal Health and the Need for Supplementation. Nutrients. 2013; 5: 111-48.
  • 15. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, et al. Evaluation, Treatment and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011; 96: 1911-30.
  • 16. Guigoz Y, Vellas B, Garry BJ. The Mini Nutritional Assessment (MNA): a practical assessment tool for grading the nutritional state of of elderly patients. Facts and Research in Gerontology. 1994; 4: 15-59.
  • 17. Chrisstenson L, Unosson M. Evaluation of nutritional assesment techniques in elderly people newly admitted to municipal care. Eur J Clin Nutr. 2002; 56(9): 810-8.
  • 18. Çevik A, Basat O, Uçak S. Evde sağlık hizmeti alan yaşlı hastalarda beslenme durumunun değerlendirilmesi ve beslenme durumunun laboratuvar parametleri üzerine olan etkisi. Konuralp Tıp Dergisi. 2014; 6(3): 31-7.
  • 19. Akan H, Ayraler A, Hayran O. Evde sağlık birimine başvuran yaşlı hastaların beslenme durumları. Türk Aile Hek Derg. 2013; 17(3): 106-12.
  • 20. Akpınar P, İçağasıoğlu A. D Vitamininin Yaşam Kalitesi ile İlişkisi. Türk Osteoporoz Dergisi. 2012; 18: 13-8.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Articles
Authors

Erdal Dilekçi

Esra Ademoğlu Dilekçi This is me

Muhammed Emin Demirkol

Muhammed Nur Öğün This is me

Publication Date August 31, 2018
Submission Date November 1, 2017
Published in Issue Year 2018 Volume: 20 Issue: 2

Cite

APA Dilekçi, E., Ademoğlu Dilekçi, E., Demirkol, M. E., Öğün, M. N. (2018). EVDE SAĞLIK HASTALARINDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİ. The Journal of Kırıkkale University Faculty of Medicine, 20(2), 101-105. https://doi.org/10.24938/kutfd.348320
AMA Dilekçi E, Ademoğlu Dilekçi E, Demirkol ME, Öğün MN. EVDE SAĞLIK HASTALARINDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİ. Kırıkkale Uni Med J. August 2018;20(2):101-105. doi:10.24938/kutfd.348320
Chicago Dilekçi, Erdal, Esra Ademoğlu Dilekçi, Muhammed Emin Demirkol, and Muhammed Nur Öğün. “EVDE SAĞLIK HASTALARINDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİ”. The Journal of Kırıkkale University Faculty of Medicine 20, no. 2 (August 2018): 101-5. https://doi.org/10.24938/kutfd.348320.
EndNote Dilekçi E, Ademoğlu Dilekçi E, Demirkol ME, Öğün MN (August 1, 2018) EVDE SAĞLIK HASTALARINDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİ. The Journal of Kırıkkale University Faculty of Medicine 20 2 101–105.
IEEE E. Dilekçi, E. Ademoğlu Dilekçi, M. E. Demirkol, and M. N. Öğün, “EVDE SAĞLIK HASTALARINDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİ”, Kırıkkale Uni Med J, vol. 20, no. 2, pp. 101–105, 2018, doi: 10.24938/kutfd.348320.
ISNAD Dilekçi, Erdal et al. “EVDE SAĞLIK HASTALARINDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİ”. The Journal of Kırıkkale University Faculty of Medicine 20/2 (August 2018), 101-105. https://doi.org/10.24938/kutfd.348320.
JAMA Dilekçi E, Ademoğlu Dilekçi E, Demirkol ME, Öğün MN. EVDE SAĞLIK HASTALARINDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİ. Kırıkkale Uni Med J. 2018;20:101–105.
MLA Dilekçi, Erdal et al. “EVDE SAĞLIK HASTALARINDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİ”. The Journal of Kırıkkale University Faculty of Medicine, vol. 20, no. 2, 2018, pp. 101-5, doi:10.24938/kutfd.348320.
Vancouver Dilekçi E, Ademoğlu Dilekçi E, Demirkol ME, Öğün MN. EVDE SAĞLIK HASTALARINDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİ. Kırıkkale Uni Med J. 2018;20(2):101-5.

This Journal is a Publication of Kırıkkale University Faculty of Medicine.