Abstract
Amaç: Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde Epley manevrası ile tedavide nüks sıklıkla görülmektedir. Manüel tedavi gibi yöntemler de tedavide etkilidir. Bu çalışmada servikal lordozda düzleşmenin yanısıra boyun ağrısı olan BPPV hastalarında Epley manevrasına eklenen servikal manüel tedavinin tedavi başarısına etkisini saptamak amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya BPPV tanısı konulan, VAS‘da en az 6 düzeyinde boyun ağrısı tarifleyen, servikal lordoz düzleşmesi saptanan 18 yaş üzeri hastalar alındı. Hastalar yaş ve cinsiyet açısından benzer iki gruba ayrıldı. İlk muayene ve bir ay sonraki kontrolde birinci gruba (kombine tedavi) Epley manevrasına ilaveten servikal manipülasyon, ikinci gruba ise sadece Epley manevrası uygulandı. Hastalara tedavi öncesinde ve sonrasında video-head-impulse test (VHİT) testi yapıldı, VAS ile boyun ağrısı şiddeti, vertigo semptom ölçeği (VSÖ) ile semptomlar sorgulandı..
Bulgular: Gruplar arasında tedavi öncesindeki VSÖ, VAS-ağrı, VHİT parametreleri açısından fark yoktu (p˃ 0.05). Tedavi sonrasında çalışma grupları arasında vestibulo-ocular reflex (VOR) kazançlarında fark bulunmazken (p˃ 0.05), VSÖ ve VAS-ağrı açısından anlamlı fark vardı (p=0.01). Grupların patolojik VHİT bulguları açısından karşılaştırmasında tedavi sonrasında kombine tedavi grubu lehine iyileşme açısından anlamlı fark vardı (p=0.02). Grupiçi karşılaştırmalarda her iki grupta da VSÖ, VAS–ağrı, değerleri tedavi sonrasında anlamlı azalmış bulundu (p=0,01). VOR kazançları açısından tedavi öncesi ve sonrası grup içi karşılaştırmalarında fark yoktu. Tedavi öncesi ve sonrasının patolojik VHİT bulguları grupiçi karşılaştırmalarında Epley grubunda tedavi sonrasında anlamlı fark yoktu p˃ 0.05). Aksine kombine tedavi grubunda ise tedavi sonrasında anlamlı fark saptandı (p=0.01).
Sonuç: Epley ve manipülasyon tedavisi birlikte uygulandığında daha başarılı olmaktadır.