Abstract
Amaç: Bir yüzey adezyon proteini olan CD44, kök hücre belirteci olup prostat glandlarının bazal hücrelerinin yapısal bütünlüğünü korumada görev alır. Prostat karsinogenezisinde de önemli bir rolü olduğu düşünülse de şu ana dek yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar belirsizdir. Bu çalışma, farklı Gleason büyüme patternlerine sahip tümörlerde ve hiperplastik glandlarda CD44 ekspresyonunu değerlendirmek amacı ile yapılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Kırıkkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi patoloji arşivine ait, 2011 ile 2018 yılları arasında tanı almış, farklı Gleason derecelerine sahip prostat karsinomlu ve benign prostat hiperplazili 80 olgu, çalışmaya dahil edilmiştir. CD44 ile olan immünreaksiyon, pozitif boyanan hücrelerin yüzdesi ile boyanma yoğunluğunun çarpımı olarak değerlendirilmiştir. Ortalama değerler ve anlamlılık Kruskal-Wallis testi kullanılarak belirlenmiş; p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir.
Bulgular: Benign hiperplazi olgularında CD44 boyanması, karsinom olgularına göre daha diffüz ve yoğun idi (p değerleri <0.01-0.005). Ekspresyon seviyesi, histolojik derece arttıkça kademeli olarak düşüş gösterdi. Pattern 3 tümörler, pattern 4 tümörlerden daha yüksek oranda pozitif hücre sayısına sahipti (p<0.01). Pattern 5 tümörlerde CD44 ile boyanma olmadı. Pattern 4 tümörlerde ise az sayıda hücrede pozitiflik görüldü. Pattern 4 ve 5 arasında, CD44 boyanması bakımından anlamlı farklılık gözlenmedi ((p=0.278).
Sonuç: Bu çalışmada, bir kez kanseröz özellikler kazanıldıktan sonra hücrelerin CD44 ekspresyonu kabiliyetini yitirme eğiliminde olduğu sonucuna vardık. Düşük dereceli kanserlerdeki CD44 ekspresyonunun, tümör dokusunu diferansiye ve gland oluşturabilen durumda kalmasını sağladığını, bu nedenle CD44’ün prostat karsinogenezisinde bir tümör kök hücre marker’ı gibi davranmayabileceğini düşündük.