Abstract
Amaç: Çocuklarda düşme, acil servisler üzerinde önemli bir yük oluşturmakta ve hastanede kalış süresinde uzama ile artan maliyetler gibi olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, bir acil serviste çocuklarda düşme olgularının yönetim sonuçlarının değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Düşme kaynaklı yaralanma nedeniyle acil servisimize başvuran pediatrik hastalar; yaş ve cinsiyet gibi demografik veriler, Glasgow Koma Skalası, Injury Severity Score skorları, başvuru zamanları, yaralanma bölgesi, tanı, konsülte edilen bölüm, yatış verilen bölüm, hastanede kalış süresi ve maliyetler açısından değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Acil servisteki ilk yönetim sonrasında gerekli görülen hastalar diğer bölümlerle konsülte edilerek sevk edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya 261 çocuk dahil edildi. Başvurular en sık yaz mevsiminde, Ağustos ayında ve Cumartesi günleri yapılmıştır. Çocuklarda en sık konulan tanılar kırık ve yumuşak doku hasarıdır. En sık yaralanan vücut bölgeleri baş-boyun bölgesi ve ekstremitelerdir. En sık konsültasyon yapılan bölümler beyin ve sinir cerrahisi ile ortopedi ve travmatolojidir. Toplam 101 çocuğa (%38.7) yatış verilmiştir. Hastaların medyan Injury Severity Score değeri 3 ve medyan Glasgow Koma Skalası değeri 15 (8-15) olarak bulunmuştur. Medyan tedavi maliyeti 278.8₺ olarak saptanmıştır. Medyan hastanede kalış süresi 31 (çeyrekler arası aralık, 21-63.5) (çeyrekler arası aralık için 2 sayısal değer verilmeli) saattir. Hastanede kalış süresi ile maliyetler arasında güçlü bir pozitif ilişki saptanmıştır (r=0.629, p<0.001).
Sonuç: Çocuk yaş grubu düşmeye bağlı yaralanmalar, acil servisin iş yükünü artıran, sağlık sistemi ve toplum için önemli bir yük oluşturan ve maliyeti artıran yaygın olaylardır. Elde ettiğimiz sonuçlar, beklendiği gibi kalış süresi ile tedavi maliyetleri arasında çok güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir.