Abstract
Amaç: Pediatrik yaş grubundaki osteoid osteomaları analize ederek, olguların demografik özellikleri, lezyonların radyolojik bulgularını tespit etmek, Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)’nin tanıdaki yerini belirlemektir.
Gereç ve Yöntemler: Kurumsal hasta bilgi sistemi ve görüntüleme arşiv sistemi kullanılarak 44 çocuk ve adolesanda tespit edilen osteoid osteoma lezyonu retrospektif olarak analiz edilmiştir. Yaş, cinsiyet dağılımı, tercih edilen tedavi seçeneği, tanıda tercih edilen kesitsel görüntüleme modalitesi (MRG, BT), tümör yeri, tümörün kemikteki lokalizasyonu, kalsifiye nidus varlığı, perilezyonal reaktif skleroz, kortikal kalınlaşma, perilezyonal kemik iliği ödemi ve eklem effüzyonu varlığı araştırılmıştır.
Bulgular: 4-18 yaş aralığında 29 erkek, 15 kız hasta çalışmaya dahil edildi. Lezyonların tümü apendiküler iskelet yerleşimli olup aksial iskelet tutulumu saptanmadı. Kırkdört lezyondan 40’ı uzun kemiklerde yerleşmişti. Bir lezyon patella, iki lezyon talus, bir lezyon kalkaneus yerleşimli idi. Kırk uzun kemik tutulumunun 34’ü alt ekstremiteleri tutmuştu. Altı olgu intraartiküler yerleşimli olup etkilenen eklemde effüzyon artmı vardı. Tüm olgularda BT ile değerlendirme yapılırken 18 olguda MRG ile de değerlendirme yapılmıştı. Öncelikli tercih edilen kesitsel görüntüleme modalitesi 35 olguda, BT iken 9 olguda MRG idi. BT tüm osteoid osteoma lezyonlarını doğru olarak tanırken, MRG’nin lezyonları tanımadaki başarısı %56 idi.
Sonuç: Osteoid osteomayı tespit etmede ve lezyonu karakterize etmede BT, MRG’den daha başarılı bulunmuştur. Çocuk ve adolesanlarda eklem effüzyonu varlığında ayırıcı tanıda intraartiküler osteoid osteoma da akılda bulundurulmalıdır.