Bu çalışmada, Zeytin karasuyunun farklı kültür bitkilerinin tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine
olan fitotoksik etkileri incelenmiştir. Denemede kullanılan zeytin karasuları Balıkesir, Bursa ve Antalya
illerinin zeytinyağı işletmelerinden temin edilmiştir. Zeytin karasuları denemede kullanılıncaya kadar
+4 oC’ de tutulmuştur. Zeytin karasularında oluşabilecek saprofit gelişimini engellemek için bir gün
öncesinden UV’de bekletilmiştir. Daha sonra stok çözeltiden saf su ile seyreltilerek %25 ve %50’lik
dozlar elde edilmiştir. Denemede kontrol amaçlı saf su kullanılmıştır. Petri kaplarına (9 cm çaplı) 2 kat
halinde kurutma kağıdı yerleştirilmiş ve Lepidium sativum L., Triticum aestivum L. ve Lactuva sativa
L. tohumları homojen olarak dağıtılmıştır. Her bir petri kabına distile su ve karasu
konsantrasyonlarından (%25, %50, %100 ) 5 ml olacak şekilde ilave edilmiştir. Parafilm ile sıkıca
sarılmış petri kapları, 12 saat aydınlık-12 saat karanlık ve ortalama 24±1oC koşullarda inkübasyona
bırakılmıştır. Sürenin sonunda; çimlenme oranı, kök ve sürgün boyları belirlenmiştir. Deneme
bulguları, zeytin karasuyun kültür bitkileri üzerine fitotoksik etkisinin örneğin alındığı lokasyona, test
bitkisine ve doza bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber fitotoksik olduğunu göstermiştir. Sonuç
olarak zeytin karasuyunun tarımda fitotoksik etkisine bağlı sorun yaşamamak için kültür bitkisi,
uygulanacağı dönem iyi bir şekilde araştırılmalıdır
Çimlenme fitotoksik etki kök-sürgün uzunluğu Germination Phytotoxic effect root-shoot length.
In this study, the phytotoxic effects of olive blackwater on seed germination and seedling growth of
different cultivars were investigated. The olive blackwater used in the experiment was obtained from
the olive oil enterprises of Balıkesir, Bursa and Antalya provinces. Olive mill wastewater were kept at
+4 °C until they were used in the experiment. In order to prevent saprophyte development that may
occur in olive blackwater, they were kept in UV one day before. Then, 25%and 50%doses were obtained
by diluting the stock solution with distilled water. Pure water was used for control purposes in the
experiment. Blotting paper was placed in 2 layers of 9 cm diameter petri dishes and the seeds of
Lepidium sativum L., Triticum aestivum L. and Lactuva sativa L. were homogeneously distributed.
Distilled water and black water concentrations (25%, 50%, 100%) were added to each petri dish as 5
ml.Petri dishes, tightly wrapped with Parafilm, were incubated at 12 hours of light and 12 hours of
darkness and an average of 24±1°C. At the end of the period, germination rate, root and shoot lengths
were determined. Trial findings showed that the phytotoxic effect of olive blackwater on cultivated
plants varies depending on the locality, test plant and dose, but it is phytotoxic. As a result, in order not
to experience any problems due to the phytotoxic effect of olive blackwater in agriculture, the cultivated
plant should be thoroughly investigated during the application period
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2 |