Mozzarella peyniri en ünlü talyan peynirlerinden birisidir. Genel olarak pizza yapımında kullanılmasının yanında, taze olarak da tüketilen bir peynirdir. Geleneksel olarak manda sütünden üretilmekle birlikte belirli modifikasyonlar ile inek sütünden de üretilmektedir. Ancak inek sütünden üretilen mozzarella peynirlerinde karakteristik lezzet ve aroma bulunmamaktadır. Gerek turizm ülkesi olmamız, gerekse yurt dı ı kökenli firmaların ihtiyaçlarından dolayı, Mozzarella peynirine olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemizde de belirli bir manda popülasyonu vardır ve manda sütü üretimi yapılmaktadır. Ancak, mandalardan elde edilen süt, gerekti i ekilde de erlendirilememektedir. Bu amaçla, manda sütünden yapılan mozzarella peynirine olan talebin kar ılanmasına öncülük eden Afyon Kocatepe Üniversitesi Mandacılık Uygulama ve Ara tırma Merkezine ba lı Süt ve Süt Ürünleri Ünitesi, modern ve hijyenik artlarda mozzarella üretimi yapmakta ve bu konuda örnek olu turmaktadır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 3 Issue: 1 |